Nominaties Fiets Innovatie Awards 2016 bekend

Zes innovaties zijn afgelopen vrijdag door een uiterst deskundige en onafhankelijke jury genomineerd voor de Fiets Innovatie Awards 2016. De verkiezing van deze Fiets Innovatie Awards is een initiatief van RAI Vereniging en wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd.

De winnaars worden op maandag 4 april bekend gemaakt tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres. Aan drie producten wordt de Fiets Innovatie Award 2016 toegekend.

Anders dan voorgaande jaren heeft de vakjury, samengesteld uit deskundigen op het gebied van fietsen, innovatie en industrieel ontwerp, alleen de nominaties gekozen tijdens de jurering.

Wie uiteindelijk de titel Fiets Innovatie Award 2016 krijgt, wordt pas duidelijk tijdens de speciale FIA pitch op 24 maart. Dan krijgen de genomineerden drie minuten de tijd om hun inzending te presenteren aan de jury en te laten zien waarom juist hún product moet winnen.

Er waren dit jaar 27 inzendingen. De jury was blij met dit aanbod, de variatie en het niveau van de producten. Net als bij de verkiezingen van de laatste jaren waren er relatief veel inzendingen op het gebied van verlichting en fietsdragers; dit keer ontbraken echter producten op het gebied van kleding en gereedschappen.

Genomineerd voor een Fiets Innovatie Award 2016 zijn:

Tradekar Benelux B.V. Diamant Bike Lift

De Diamant Bike Lift is een fietsendrager voor twee fietsen met elektrisch liftsysteem waardoor krachtinspanning onnodig is en fietsen gemakkelijk op de fietsendrager gereden kunnen worden. Ook het monteren op de trekhaak kan op deze manier.

Door middel van een eenvoudig te gebruiken bedieningspaneel wordt de fietsendrager naar beneden of boven gelift. De (elektrische) fietsen worden gemakkelijk op de fietsendrager gereden en vastgezet waarna de Diamant Bike Lift door één druk op de knop al het liftwerk doet. De fietsendrager is inklapbaar en voorzien van vier wieltjes waardoor deze eenvoudig op te bergen en te verplaatsen is.

Sparta / AXA: Sparta MI8 met AXA connect module

Door een permanente internetverbinding met een door AXA ontwikkeld track & trace-systeem toe te passen op een E-bike, is de eigenaar altijd verbonden met zijn fiets. Hierdoor is het nieuwe systeem in staat om een melding te geven als de fiets onverwachts wordt verplaatst of omvalt. Een gestolen of verplaatste fiets is op die manier ook weer op te sporen. Naast deze anti-diefstalfunctie krijgt de bezitter ook automatisch een melding met het advies de accu bij te laden als deze bijna leeg is of om een onderhoudsafspraak tijdig in te plannen,

SRAM Europe Sales & Service BV: SRAM RED eTAP

Met eTAP wordt moderne elektronica toegevoegd aan het schakelwerk op de fiets. De eTAP is 100% draadloos, en werkt met schakelflippers die verwarring tussen op- en terugschakelen minimaliseren.

Het systeem bevat een ingebouwd coderingsalgoritme. De schakelsignalen worden verzonden en ontvangen met behulp van een draadloos protocol dat door SRAM is ontwikkeld. De eTAP beschikt over een licht, snel oplaadbaar en uitwisselbaar accu-pack dat is verwerkt in elke derailleur.

Widek BV: CDS – Eco

Continental en Widek hebben de samenwerking gezocht voor de ontwikkeling van een riemaandrijving voor fietsen. Voor riemaandrijving is een snel groeiende interesse vanuit fietsproducenten en vanuit fietsliefhebbers.

Continental heeft een jaar geleden haar CDS systeem op de markt gebracht; Widek heeft haar expertise op het gebied van metaal en kunststoffen ingezet om economisch gunstige tandwielen voor CDS te ontwikkelen waarbij metaal en kunststof gecombineerd zijn. Een speciaal kunststof wordt gebruikt om slijtage te minimaliseren.

De grote voordelen van de combinatie van de kunststof tandwielen en de riem zijn: beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting, stil, schoon en
onderhoudsarm.

Eleven Zeros: X-UP Bike Stand

De X-UP Bike Stand is een heel eenvoudig ontwerp van een standaard die door middel van een hefboomprincipe de fiets klemt in het wiel.

Door het wiel in de standaard te plaatsen klappen de bovenste beugels naar binnen en klemmen het fietswiel vast. De standaard is zo gebouwd dat door middel van het draaien van de standaard gekozen kan worden voor meer stabiliteit op de grond (lange beugels onder) of minder ruimte (korte beugels onder). Zowel het achterwiel als het voorwiel kan in de standaard geplaatst worden. De standaard is toe te passen op verschillende diameters van wielen, maar ook op verschillende bandenbreedtes.

Shimano Benelux BV: Automatische schakelfunctie Shimano STEPS

Shimano heeft de mogelijkheden van haar e-bike groepset Shimano STEPS in combinatie met Di2 elektronisch schakelen verder uitgebreid. In combinatie met de nieuwe Nexus-8 Di2 naaf is automatisch schakelen mogelijk.
Het systeem geeft een automatisch signaal, gebaseerd op trapfrequentie en snelheid, aan de naaf om naar het passende tandwiel te schakelen. Dit resulteert in soepel rijgedrag zodat de berijder zich geen zorgen hoeft te maken of hij wel in de juiste versnelling rijdt.
Daarnaast is er de ‘start assist’-functie waarmee automatisch teruggeschakeld kan worden naar een passende versnelling bij het tot stilstand komen, en is er een loopondersteuningsfunctie tot 6 km/u.

Fietsawards.nl
Ook dit jaar kunnen deelnemers weer extra aandacht genereren voor hun ingezonden producten door content te plaatsen op www.fietsawards.nl.

Deskundige, onafhankelijke jury
De onafhankelijke vakjury van de ‘Fiets Innovatie Awards’ bestaat uit deskundigen op het gebied van fietsen, innovatie en industrieel ontwerp. Oogmerk is om nieuwe, innovatieve producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht van het publiek te brengen.

De onderscheiding heeft als doel productvernieuwing in de fietsbranche te stimuleren.

Einde bericht

Meer informatie en beeldmateriaal van de genomineerden van de Fiets Innovatie Awards is te vinden op www.fietsawards.nl

RAI Vereniging, Rijwiel & Automobiel Industrie, behartigt de belangen van ruim 500 fabrikanten en importeurs van personenauto's en vrachtauto's, aanhangwagens en opleggers, carrosserieën en speciale voertuigen, motorfietsen en scooters, brom- en snorfietsen en fietsen. Ook de leveranciers van onderdelen voor deze voertuigen en
van garage-uitrusting zijn bij de vereniging aangesloten.

Voor meer informatie:
RAI Vereniging, Harald Bresser: 020-504 4925 of 06 – 5159 50 93

Amsterdam, 22 maart 2016

RAI Vereniging

plaats:
Amsterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234