Allereerste Reuzentoerako jong vliegt uit in Avifauna

Alphen aan den Rijn, 22 maart 2016

In Vogelpark Avifauna vloog een jonge Reuzentoerako afgelopen week uit. Niet alleen een primeur voor het vogelpark,maar voor alle Nederlandse dierentuinen. Reuzentoerako's zijn zeer zeldzaam in dierentuinen. Ze zijn slechts op 7 plekken in Europa te zien.


Reuzentoerako's leven in de wouden van centraal Afrika en zijn met zo'n 75 centimeter de grootste toerako's. Er is maar weinig bekend over deze prachtige vogels.

In 2013 kreeg Avifauna het mannetje nadat een aantal van deze vogels in beslag was genomen uit de illegale handel. Omdat ze uiterst specialistische verzorging nodig hebben, werden ze door de overheid overgedragen aan het vogelpark. Het vrouwtje kwam uit de dierentuin van Antwerpen. De verzorgers hebben veel energie gestoken in de leefomstandigheden en de juiste voeding voor de vogels. In natuur eten ze voornamelijk bladeren, in Avifauna krijgen ze dat nu in de vorm van bijvoorbeeld veldsla of verse scheuten van diverse groenten. Toch kwam het eerder niet tot succesvolle voortplanting.
De verzorgers ontdekten afgelopen weken dat de vader en moeder het jong niet alleen voeren met het aangeboden voedsel, maar de ouders breken jonge scheuten af van de bestaande beplanting uit de weelderig, begroeide Tropische hal. Blijkbaar heeft het jong extra voedingsstoffen nodig die deze natuurlijke beplanting biedt. Het belang van gezonde wouden wordt maar weer eens onderstreept.

Door de kennis en ervaring die Avifauna met dit succes heeft opgedaan te delen met andere dierentuinen, wordt er weer een positieve impuls gegeven aan de verzorging van de soort. Hopelijk zullen er daardoor in dierentuinen meer jongen uitvliegen, zodat de reuzentoerako in dierentuinen blijft bestaan.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie of een afspraak voor bezichtiging kunt u terecht bij Vogelpark Avifauna
Pamela Stolze
marketing@avifauna.nl of 06-53737761

Vogelpark Avifauna

plaats:
Alphen aan den Rijn

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234