Giro555: Hulp na ebola-ramp is van blijvende waarde

Hulporganisaties hielpen half miljoen West-Afrikanen met opbrengst Stop-ebola-actie
Giro555: Hulp na ebola-ramp is van blijvende waarde

Ruim 550.000 mensen ontvingen noodhulp, dankzij de opbrengst van de Nationale Actie "Stop de ebola-ramp". De opbrengst - 10,5 miljoen euro - is geheel besteed. Hulporganisaties blijven in Guinee, Sierra Leone en Liberia werken aan wederopbouw. Zij benadrukken het belang van waakzaamheid en investeringen in de gezondheidszorg om een nieuwe uitbraak te voorkomen.

In maart 2014, twee jaar geleden, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie voor het eerst melding van een ebola-uitbraak. De ramp die daarop volgde heeft diepe sporen nagelaten bij de getroffen bevolking, blijkt uit de eindrapportage die de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 vandaag publiceren. "Veel mensen zijn getraumatiseerd, veel hulpverleners en overlevenden worden gestigmatiseerd, kinderen hebben een onderwijsachterstand en economisch moeten de landen weer opkrabbelen", zegt actievoorzitter Simone Filippini, die eerder deze maand in het getroffen gebied was.

Het meeste geld van Giro555 (ruim 50%) ging naar medische zorg. Met Giro555-geld zijn 350.000 stuks beschermende kleding als handschoenen, laarzen en gezichtsmaskers aangekocht en verspreid. Ook droeg Giro555-geld bij aan meer dan 2.400 veilige begrafenissen. Zo'n 200.000 mensen kregen voorlichting over ebola-preventie en bijna 35.000 hygiënekits zijn uitgedeeld. Voedselhulp ging naar 2.063 families in quarantaine. 12.000 kinderen die maanden niet naar school konden, kregen schoolmateriaal. En 974 kinderen van wie één of beide ouders ebola kregen, ontvingen zorg en kleding.

"Als er iets is dat we geleerd hebben van deze ramp, is dat het belang van voorlichten en betrekken van lokale gemeenschappen", stelt Filippini. Zo stuitte het stoppen van traditionele begrafenissen vanwege besmettingsgevaar aanvankelijk op grote weerstand. Dit veranderde zodra er speciale begrafenisteams werden aangesteld die samenwerkten met religieuze en lokale leiders. Ook het inzetten van voorlichters uit de eigen gemeenschappen - in plaats van onbekende mensen - werkte positief.

In totaal kregen sinds de uitbraak 28.639 mensen ebola, van wie er 11.316 stierven. De epidemie lijkt zo goed als voorbij. Sierra Leone is afgelopen vrijdag (17 maart) opnieuw ebola-vrij verklaard, nadat in januari toch weer ebola was geconstateerd bij een persoon.

Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat in Nederland een Nationale Actie werd gehouden voor een ziekte. De samenwerkende hulporganisaties noemen de opbrengst "hartverwarmend". Filippini: "De hulp heeft blijvende waarde. Sierra Leone, Guinee en Liberia krabbelen weer op. Dankzij de inzet van de mensen zelf en de tienduizenden hulpverleners die in complexe omstandigheden moesten werken. Dat kon mede dankzij de donaties van mensen in Nederland. Daar mogen we als land trots op zijn."

Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Bosma, persvoorlichter van Giro555 op 06 108 121 00 of barbara.bosma@giro555.nl

Cordaid

plaats:
Den Haag
website:
http://www.cordaid.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234