100.000 vrijwilligers op pad tijdens Landelijke Opschoondag

100.000 deelnemers aan Landelijke Opschoondag trokken er vandaag op uit om zwerfaval te ruimen, met in hun kielzog familie, vrienden, collega' s en buurtgenoten. Hiermee scoort de 14e editie net zo goed als vorig jaar. Uit dit grote aantal vrijwilligers blijkt dat Nederlanders veel plezier hebben in het samen opruimen van zwerfafval en het nut zien van een schone buurt. Aanstekelijk dit jaar blijken vooral de jongeren, die met eigen en vaak structurele initiatieven hun omgeving en ouders aansporen mee te doen. Zoals vier meisjes in Oss, die daar regelmatig hun buurt opschonen en ook vandaag weer door buurtbewoners als kleine superhelden werden onthaald. Maar er werden ook verjaardagsfeestjes omlijst met grijpers: zo vierde Almere haar 40e met een Afvalstoet en vroeg de Bredase Stephanie van Heel aan haar familie en vrienden een prikstok mee te nemen naar haar feestje.

"Als ik daarmee weer één persoon over de streep kan trekken die zich bewuster wordt van een schone leefomgeving, dan zie ik dat als een mooi verjaardagscadeau."

Aanstekelijk effect tot in Taiwan
Supporter van Schoon, een initiatief van NederlandSchoon, ziet dat steeds meer Nederlanders structureel zwerfafval te lijf gaan. Met als uitgesproken voorbeeld Tommy Kleyn, die vandaag met 100 man de oever van de Schie schoonmaakte. Hij kon vorig jaar de steeds groter wordende vuilnisbelt aan de oevers van de Schie niet meer aanzien. Gewapend met vuilniszakken besloot hij toen al de rivier schoon te maken, iedere dag een vuilniszak en dat gedurende weken achtereen. Tommy, fotograaf van beroep, maakte hier elke dag foto' s van. Zijn noeste arbeid werkte aanstekelijk. De Rotterdammer krijgt inmiddels niet alleen foto's van andere opruimers opgestuurd uit omliggende gemeenten, maar ook uit Denemarken en Taiwan.

Maar dus ook de jongeren tonen daadkracht, zoals bij het initiatief 'Hengelo opruimen'. Iedere eerste zaterdag van de maand komt een groepje van 9 jongens en meisjes bij elkaar. Ze bekijken samen welke wijk ze die dag onder handen gaan nemen. Vandaag was de eerste bijdrage op Landelijke Opschoondag.

Dit jaar werd de voorjaarsschoonmaak op zo'n 1.500 verschillende plekken gehouden.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Pola Zijlstra, pola@exprtease.nl, 06-20234570
Edzart Bentinck, edzart@exprtease.nl, 06-24746698

NederlandSchoon

plaats:
Den Haag

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234