Openingsceremonie Baselworld 2016

BASEL, Zwitserland, March 18, 2016 /PRNewswire/ --De wereldwijd als uniek platform voor de horloge- en juweliersbranche erkende beurs Baselworld 2016 opende vandaag zijn deuren in bijzijn van het Zwitserse bondraadslid Simonetta Sommaruga. Met 1500 bekende en prestigieuze merken op de beurs, waar meer dan 4000 journalisten van zowel traditionele als nieuwe media uit de hele wereld verslag van doen, is Baselworld 2016 klaar om opnieuw de harten van professionals en consumenten uit de hele wereld te veroveren. Baselworld 2016 duurt van 17 tot 24 maart 2016.  
HET WERELDWIJDE STARTPUNT VOOR TRENDSETTENDE INNOVATIES EN CREATIES
Baselworld is ongeëvenaard en onovertroffen als uniek platform waar globale keyplayers uit de sector voor horloges en sieraden, diamanten, edelstenen, parels en de machines en het toebehoren hiervoor, elkaar op één plek treffen. Het vormt jaarlijks het richtpunt voor circa 150.000 professionals uit meer dan 100 landen, die in Basel samenkomen om de toestand van de branche te polsen, zich door innovaties en creaties te laten inspireren die hier op 141.000 m[2] op magnifieke wijze tentoongesteld worden, nieuwe trends te ontdekken en de laatste nieuwe collecties aan te schaffen van 1500 van de meest bekende en prestigieuze merken van de wereld. Gedurende acht dagen per jaar is Baselworld het zenuwcentrum van de gehele branche. De impact van Baselworld resoneert in de hele wereld wanneer het nieuws over de nieuwste creaties tot in alle hoeken van de planeet doordringt en de lang verwachte nieuwe collecties hun eindbestemming bereiken en in de etalages van de meest illustere locaties in wereldmetropolen worden uitgestald.
EEN GEDENKWAARDIGE MIJLPAAL IN DE 100-JARIGE GESCHIEDENIS VAN DE MCH-GROUP
De heer René Kamm, CEO van de MCH Group, verwelkomde Simonetta Sommaruga, lid van de Zwitserse Bondsraad, en zei zich vereerd te voelen dat zij bereid is deze bijzondere editie van Baselworld te openen. 2016 is een speciaal jaar voor de MCH Group, die de 100ste verjaardag viert van de eerste Mustermesse Basel (Muba), en de heer Kamm vertelde dan ook over de geschiedenis van de beurs, die niet alleen de bakermat van de groep was, maar ook het startpunt vormde voor de Zwitserse beursbranche als geheel. Hij sprak zijn bijzondere waardering voor Baselworld uit, en zei hoe trots en blij hij is vanwege de manier waarop de beurs van een kleine tentoonstelling van Zwitserse horloges binnen de Muba is "uitgegroeid tot zijn huidige status als het voornaamste platform voor de gehele branche." Hij benadrukte echter dat "voor het behoud van deze voortrekkersrol hard is gevochten en dat Baselworld daarom blijft consolideren, zodat het zijn leiderspositie jaar na jaar kan blijven versterken - een opmerkelijke eigenschap die de nodige aandacht verdient." Ook had hij het over de zorgwekkende economische situatie in de wereld waar de branche onder lijdt, maar onderstreepte zijn vertrouwen in de branche met de woorden: "Waar passie de boventoon voert, zal de wil om uitdagingen te overwinnen altijd weer tot succes leiden. En de horloge- en sieradenindustrie heeft de passie en veerkracht om deze uitdagingen het hoofd te bieden."
EEN UNIEKE SHOW IN HET ZENUWCENTRUM VAN EEN COMPLETE INDUSTRIE
"Acht dagen per jaar is Baselworld het zenuwcentrum voor een complete industrie die hier samenkomt om de polsslag van de handel op te nemen en trends te ontdekken," aldus mevrouw Sylvie Ritter, directeur van Baselworld. Met indrukwekkende feiten en cijfers maakte ze verder duidelijk wat Baselworld zo uniek maakt. Ze benadrukte dat er geen andere beurs is, die Baselworld kan evenaren. "Geen ander evenement in de wereld brengt zoveel bekende en prestigieuze merken bijeen; geen andere horloge- of sieradenshow trekt 150.000 bezoekers uit meer dan 100 landen, of kan bogen op de media-impact van Baselworld. Deze tentoonstelling genereert elk jaar twee miljard Zwitserse franken aan economisch rendement en levert zo'n 13.000 direct gerelateerde banen op." Mevrouw Ritter sprak ook over de realiteit van de sombere huidige economische en politieke situatie en de daarmee verbonden onzekerheid. Ze benadrukte dat een rondje door de schitterende gangen van Baselworld bewijst dat "de sectoren sieraden en horloges een uitzonderlijk reactievermogen bezitten en goed op nieuwe situaties kunnen inspelen. Met andere woorden, dat ze hun eigen momentum steeds hebben weten te behouden." Juist dit elan en deze dynamiek hebben de branche geholpen niveaus te bereiken, die 10 jaar geleden niemand zou hebben voorspeld.
In het licht van de huidige economische situatie memoreerde mevrouw Ritter ook de onzekerheid waar sommige exposanten in verkeren, met name de kleinere en middelgrote bedrijven, die helaas niet altijd de middelen hebben om een vraag die op de middellange termijn terugloopt op te kunnen vangen. Heel belangrijk is echter, dat de meeste deelnemers trouw zijn gebleven aan Baselworld, ook al betekent dit wellicht dat zij hun aanwezigheid elders zullen moeten beperken. Afsluitend gaf mevrouw Ritter onmisverstaanbaar te kennen dat de beurs zich onvermoeibaar zal blijven inzetten om aan de behoeften en wensen van de branche tegemoet te komen en deze vorm te geven, om zo het door de trouwe exposanten in haar gestelde vertrouwen te rechtvaardigen, "zij weten dat wij door blijven zetten, dat wij in de toekomst zullen blijven investeren, om zo de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de beurs verder te vergroten en de vooraanstaande positie te verstevigen."
IMPACT VAN BASELWORLD OVERAL IN DE WERELD VOELBAAR - ALLE OGEN ZIJN GERICHT OP BASEL
Kantonsraadslid van Basel-Stadt Christoph Brutschin verwelkomde de gasten en bracht de beste wensen van de regeringen van Basel-Land en Basel-Stadt over. Terwijl de heer Brutschin erkende dat de wereld een moeilijke fase doormaakt, onderstreepte hij toch vooral de nieuwe mogelijkheden in een wereld, die door de trend naar digitalisering op de drempel van een nieuw industrieel tijdperk staat. Het verzamelen van gegevens die zowel voor onderzoek worden gebruikt als voor de ontwikkeling van nieuwe consumentenproducten, biedt nieuwe kansen voor de horloge-industrie om opnieuw met innovaties en nieuwe creaties te komen. De heer Brutschin was ook vol bewondering voor de technologische hoogstandjes van veel beroemde merken en prees de met de hand vervaardigde producten van luxe-merken die vele uren werk vereisen en die "betoveren door hun naam, hun vorm, de waardevolle materialen die zijn gebruikt en de harmonieuze vormgeving." Hij noemde ze mechanische wonderwerkjes die "enthousiasme opwekken en de ogen van zowel specialisten als amateurs en liefhebbers doen glanzen," en verklapte dat hij vooral benieuwd is naar de nieuwe processen en producten die de toekomst voor ons in petto heeft, in de wetenschap dat deze branche altijd weer middelen en wegen zal vinden om een succesvolle toekomst te blijven verzekeren. Tenslotte vermelde de heer Brutschin, hoe trots hij en de bevolking van Basel zijn, dat deze vooraanstaande beurs, de Baselworld, alle economische moeilijkheden het hoofd heeft weten te bieden en jaar na jaar groter en groter is geworden en is uitgegroeid tot hét evenement dat niet gemist mag worden, en dat voor een gehele branche.
De openingsceremonie van het eersteklas platform voor de juweliers- en horlogemakersbranche Baselworld werd afgesloten door mevrouw Simonetta Sommaruga, lid van de Zwitserse Bondsraad, die een rede hield voor de gasten.
BASELWORLD 2016 WORDT GEHOUDEN VAN 17 TOT 24 MAART 2016.
Beeldmateriaal over Baselworld kan gratis worden gedownload op baselworld.com [http://www.baselworld.com ]

 
Contactpersoon voor de pers: Loraine Stantzos 
Internet: baselworld.com 
E-mail: press@baselworld.com 
+41-58-206-22-64 
Facebook: facebook.com/baselworld [https://www.facebook.com/baselworld ] 
Twitter: twitter.com/baselworld [https://twitter.com/baselworld ] 
Weibo: weibo.com/baselworld [https://weibo.com/baselworld ] 


 Baselworld / MCH Group

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234