Vorig jaar slachtoffer van de storm, zal de ROTC nu wel uitvaren?

Na vorig jaar het slachtoffer te zijn geweest van de storm, hopen de 450 studenten dit jaar wél te kunnen uitvaren, in plaats van vast te komen liggen in Rotterdam voor 4 dagen.

Op 4 april 2016 staan er wederom 450 studenten aan de start van de Race of the Classics: het grootste studenten zeilevenement van Europa. Vanuit de Rotterdamse Veerhaven zullen zij voor de 28e keer de oversteek naar Ipswich in Engeland proberen te maken. Vanuit Ipswich varen de studenten naar Brugge, België, om vervolgens via Beverwijk op 10 april te finishen in Amsterdam.
De wedstrijdvloot bestaat uit ruim negentien klassieke zeilschepen waarvan de grootste zeker 59 meter is.

Geschiedenis
In 1989 werd de 'Rees', zoals de deelnemers de wedstrijd noemen, voor het eerst gevaren. Twee studenten van de Amsterdamse Academie, richtten het evenement destijds op met als doel de onderlinge contacten tussen studentensteden te verbeteren. Zij hadden 28 jaar geleden niet durven dromen dat het evenement anno 2016 nog zou bestaan, laat staan zo groot zou zijn. Daarom zal één van deze oprichters op maandag 4 april om 10.00 uur de Rees officieel openen!

Teams
Vrijwel iedere studentenstad in Nederland wordt vertegenwoordigd door een eigen team. Uit Utrecht komen dit jaar een recordaantal teams! De volgende steden of universiteiten hebben dit jaar één of meerdere teams: Utrecht (3x), Amsterdam (2x), Rotterdam (2x), Leiden, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Driebergen, Nyenrode, Den Haag en Wageningen. Daarnaast is er ook een interstedelijk team en zeilt de Nederlandse Marine mee. Het negentiende schip wordt bemand door de organisatie.

Open Dag
Voor de mensen die niet meegaan met de wedstrijd maar wel de sfeer willen proeven, houden we op zondag 3 april een open dag in de Rotterdamse Veerhaven. Op de open dag is iedereen welkom om de klassieke schepen van binnen en buiten te bewonderen. Op de kade, maar ook op het water, zullen allerlei activiteiten plaatsvinden, zoals mastklimmen en een rondvaart op één van de schepen. Het bezoeken van de open dag is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Showstart
Op maandag 4 april zal de Koninklijke Marine in de Rotterdamse Veerhaven het startschot geven. Hierna zal door alle negentien schepen een showstart worden gevaren. De deelnemende schepen zullen zichzelf presenteren door een ronde langs de Erasmusbrug en de Veerhaven te maken en varen vervolgens door naar open zee. Dit zorgt voor een prachtig schouwspel met de hoogbouw van de Kop van Zuid op de achtergrond. De schippers, bemanning en studenten strijden vanaf dat moment om de Challenge Cup, het Gouden Kompas en de Race Achievement Award.

Klassieke Schepen Fonds
Loggers, barkentijnen, klippers, schoeners, twee- en driemasters: de vloot van de Race of the Classics bestaat uit negentien unieke schepen behorend tot het Nautische Erfgoed. Het Klassieke Schepen Fonds zorgt ervoor dat één van de schippers na afloop van de wedstrijd een restauratie aan zijn/haar boot kan uitvoeren. Op deze manier wordt met de Race of the Classics de klassieke scheepvaart in Nederland in stand gehouden.

Stukje meevaren?
Wij hebben een beperkt aantal plekken voor pers om een stukje mee te varen op maandag 4 april. Heeft u interesse of wilt u in contact komen met een team? Mail dan naar pr@rotc.nl.
Mocht u verder nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.

Sarah de Vos
pr@rotc.nl
0618273101

Stichting Race Of The Classics

plaats:
Veerhaven Rotterdam
website:
http://www.raceoftheclassics.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234