Common Carnaval Nederlandse inzending jeugd Karel de Grote Prijs

Niederland Common Carnaval, een initiatief van eerstejaars kunststudenten van Zuyd Hogeschool in Maastricht, lokale Maastrichtenaren en asielzoekers is dit jaar de winnaar van de Europese Karel de Grote Prijs voor jongeren. Het project, dat als doel had verschillende maatschappelijke groepen te verenigen en de asielzoekers te helpen bij hun integratie, trok veel aandacht tijdens de Limburgse Vastelaovend dit jaar. Voor het project werd een tijdelijke carnavalsvereniging in het leven geroepen, evenals een Raad van Elf, een carnavalswagen en zelfgemaakte kostuums. De organisatoren zijn afkomstig uit diverse Europese lidstaten (Duitsland, Roemenië en Nederland) en beoogden met dit initiatief om “nieuwe” en “oude” Europeanen samen te brengen via een traditioneel feest dat overal in Europa gevierd wordt.

De jury, die dit jaar bestond uit Europarlementariërs Jeroen Lenaers (CDA/EPP), en Agnes Jongerius (PvdA/S&D) en de Europese vertegenwoordiger van de Nationale Jeugdraad Sjoukje van Oosterhout, koos unaniem voor Common Carnaval. “Het op deze manier betrekken van 'nieuwe Europeanen' bij een eeuwenoude Europese traditie is een mooi gebaar. Het benadrukt de mogelijkheid voor nieuwkomers om opgenomen te worden in bestaande gemeenschappen; zonder dat iemand de eigen identiteit helemaal hoeft in te leveren. Projecten als deze geven hoop in deze woelige tijden en laten zien dat jonge mensen van waar ook vandaan openstaan voor vernieuwing en voor elkaar. “ aldus Agnes Jongerius. Jeroen Lenaers: “Als Carnavalsvierder in Maastricht heb ik afgelopen februari Prins Ali en zijn gevolg voorbij zien trekken in de carnavalsoptocht. Europeanen en niet-Europeanen, hoe verschillend ze soms ook kunnen zijn, komen op eigen initiatief samen om te delen in elkaars tradities.”

De Europese Karel de Grote Prijs voor jongeren
Het Europees Parlement verleent de jeugd editie van de Karel de Grote Prijs elk jaar aan jonge mensen tussen de 16 en 30 jaar die een project hebben georganiseerd dat het Europees bewustzijn bevordert. De nationale inzendingen uit de verschillende lidstaten dingen mee naar de Europese Karel de Grote Prijs die op 3 mei zal worden uitgereikt tijdens een ceremonie in Aken.

Voor meer informatie over Common Carnaval kunt u een kijkje nemen op de website,
http://www.commoncarnaval.nl/ of contact opnemen met Jasper Wüller, jasper.wueller@gmx.de

Voor meer informatie over de Karel de Grote Prijs, neem contact op met Ingelise de Boer, ingelise.deboer@europarl.europa.eu, 070-3135422 van het Informatiebureau van het Europees Parlement

Europees Parlement Den Haag

plaats:
Den Haag
website:
http://www.europeesparlement.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234