150 excellente mbo'ers strijden in RAI om titel Nederlands vakkampioen

Vandaag start de finale van de vakwedstrijden voor mbo'ers, Skills Heroes The Finals. In RAI Amsterdam strijden 150 mbo-studenten om Nederlands kampioen te worden in hun vakgebied. Er zijn 34 beroepen vertegenwoordigd: van kappers en automonteurs tot grafisch ontwerpers en bloembinders. Skills Netherlands organiseert samen met ROC van Amsterdam/Flevoland deze nationale kampioenschappen. Wie zich de beste jonge vaktalenten van Nederland mogen noemen, weten we tijdens de prijsuitreiking op zaterdag 19 maart.

Meer dan 3.000 mbo'ers van 55 mbo-scholen uit heel Nederland zijn de afgelopen maanden de competitie met elkaar aangegaan in 34 verschillende vakrichtingen. Uiteindelijk kwalificeerden 150 mbo-talenten zich voor de finales. Zij strijden drie dagen in RAI Amsterdam en moeten opdrachten uitvoeren in hun vakgebied. Die worden beoordeeld door experts uit het bedrijfsleven. Zo is sterrenchef Onno Kokmeijer een van de juryleden bij de wedstrijd Horeca. De winnaars van Skills Heroes The Finals maken kans op deelname aan EuroSkills 2016, de Europese kampioenschappen voor beroepen. Die vinden plaats van 1 t/m 3 december in het Zweedse Göteborg.

Challenges
Skills Heroes The Finals is een driedaags evenement, dat in samenwerking met het onderwijs, bedrijfsleven en lokale overheden tot stand komt. Geïnspireerde bezoekers kunnen zichzelf met challenges in diverse vakgebieden uitdagen, in het kader van het beroepskeuzeproces. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld meedoen aan een kookwedstrijd of zich aanmelden voor de zoektocht naar 'Holland's Next Top Bloemist'.

Excelleren
De Skills Heroes vakwedstrijden worden georganiseerd om excellentie in vakmanschap te bevorderen en zijn onderdeel van het lesprogramma. Dit past binnen het beleid van het ministerie van OCW om meer excellentie en skills in het mbo te stimuleren. Jonge vakprofessionals zijn het fundament van werkend Nederland. Hun vakmanschap is onmisbaar voor onze samenleving. Vakwedstrijden stimuleren aankomend talent en vakmanschap, promoten het beroepsonderwijs én geven studenten de mogelijkheid om uit te blinken in hun vak.

Bijzondere leerervaring
Mbo'ers krijgen door deelname aan Skills Heroes niet alleen een bijzondere leerervaring, maar groeien ook in persoonlijke ontwikkeling. Oud-kampioen patisserie Jocyeline van Ommen: "Deelname aan vakwedstrijden heeft mij veel opgeleverd. Ik heb nu meer ervaring en vertrouwen gekregen in mijn vak. Ik weet als vrouw mijn mannetje te staan in mijn beroep."

Skills Netherlands
Skills Netherlands ontwikkelt en organiseert naast Skills Heroes ook vakwedstrijden voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool (Skills Juniors) en vakwedstrijden voor vmbo-leerlingen (Skills Talents). Skills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

ROC van Amsterdam - ROC van Flevoland
Het ROC van Amsterdam verzorgt (v)mbo-opleidingen in nagenoeg alle beroepsrichtingen. Het ROC van Amsterdam is zeer innovatief en heeft nauwe banden met het werkveld. Intensieve samenwerking is er met o.a. Schiphol, The College Hotel en met het Johan Cruijff College. Er zijn mbo-colleges in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Er is een nauwe samenwerking met ROC van Flevoland, die mbo-colleges heeft in Almere en Lelystad.

De 34 wedstrijdrichtingen van Skills Heroes The Finals
Bouwtimmerman, schilder, metselaar, stukadoor, restauratietimmerman, tegelzetter, straatmaker, machinaal houtbewerker, meubelmaker, kok, gastheer/vrouw, patissier, hotelreceptionist, kapper, schoonheidsspecialist, bloembinder, technicus zware voertuigen, autotechnicus, fietstechnicus, motorfietstechnicus, directiesecretaresse, internationaal ondernemer, internationale ondernemer duurzame gastvrijheid, hovenier, verpleegkundige, etaleur, grafisch vormgever, ICT-beheerder, applicatieontwikkelaar, webdesigner, modeontwerper, interieuradviseur, meubelstoffeerder, facilitair dienstverlener.

Informatie over het programma van Skills Heroes The Finals vindt u op www.skillsheroes.nl/the-finals. Alle finalisten vindt u op www.skillsheroes.nl/wedstrijduitslagen.

Foto's zijn te vinden op: http://fotobank.skills-netherlands.nl/SkillsHeroes/2015.

Voor meer informatie of interview-verzoeken kunt u contact opnemen met:
Skills Netherlands: Twan Stemkens, Beleidsadviseur strategie en communicatie, 06-51104566 of stemkens@skills-netherlands.nl
ROC van Amsterdam - Flevoland: Janneke Toet, woordvoerder, 06-18453128 of toetj@rocva.nl

Skills Netherlands

plaats:
Amsterdam
website:
www.skills-netherlands.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234