Speciale veiling ter gelegenheid 75 jaar Tom Poes

Originele tekening Marten Toonder topstuk veiling

Het is deze week precies 75 jaar geleden dat Nederland kennis maakte met de strip Tom Poes. De serie van tekenaar Marten Toonder (1912-2005) verscheen voor het eerst op 16 maart 1941 in De Telegraaf. Ter ere van dit jubileum organiseert online veilinghuis Catawiki een grote Marten Toonder veiling. Tijdens deze veiling komen onder andere bijzondere stripboeken, tekeningen, curiosa, krantenknipsels en posters onder de hamer. Het topstuk van de veiling is een originele tekening die door Toonder in 1950 werd gemaakt voor de cover van het Tom Poes weekblad. De verwachting is dat deze tekening rond de 4.500 euro zal opbrengen.

Van Tom Poes naar Ollie B. Bommel
Marten Toonder wordt door velen gezien als de grootste Nederlandse verhalenverteller en striptekenaar van de twintigste eeuw. Dit begon allemaal toen de Telegraaf de Mickey Mouse strip moest beëindigen tijdens de oorlog. Toonder werd gevraagd een vervangend stripverhaal te verzorgen. Het werd Tom Poes en de strip werd meteen een succes. In het derde avontuur verscheen Olivier B. Bommel voor het eerst in de verhalen. Hij zou na verloop van tijd uitgroeien tot de hoofdpersoon en stond bekend om zijn bijzondere taalgebruik. Zo heeft hij de Nederlandse taal verrijkt met woorden en uitspraken als 'Minkukel', 'geld speelt geen rol' en 'kommer en kwel'. De Tom Poes tekenfilm 'Als je begrijpt wat ik bedoel' was in 1983 de eerste avondvullende Nederlandse tekenfilm die er verscheen. 

Veel belangstelling
Veilingmeester Rik Lok van Catawiki geeft aan dat er al veel belangstelling is voor de veiling. "Marten Toonder is misschien wel de belangrijkste striptekenaar van Nederland. Er zijn dan ook complete generaties met zijn werk opgegroeid. De strips en boeken uit zijn beginperiode zijn dan ook erg gewild", aldus Lok.

De veiling duurt tot en met zondag 20 maart en is te bekijken via:
www.catawiki.nl/toonder

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234