Zorginstituut Nederland beslist positief omtrent vergoeding voor Selectieve Inwendige Radiotherapie (SIRT) voor patiënten met colorectale levermetastasen in salvage setting

BONN, Duitsland, March 16, 2016 /PRNewswire/ --

Sirtex maakte vandaag bekend dat Zorginstituut Nederland (ZIN) een positief besluit heeft genomen over vergoeding binnen het basispakket voor Selectieve Inwendige Radiotherapie ('Selective Internal Radiation Therapy', SIRT) bij patiënten die niet (meer) reageren op chemotherapie of deze niet (meer) verdragen. ZIN baseert haar beslissing op klinisch bewijs voor de werkzaamheid en veiligheid van SIR-Spheres(R) yttrium-90 harsmicrosferen voor de behandeling van deze patiëntengroep.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150119/724485 )Tevens werd bekendgemaakt dat het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) een nieuw patiëntenregister zal beheren. In dit register zullen de behandeluitkomsten van de eerste 500 patiënten met colorectale levermetastasen die SIRT als vergoede zorg ondergaan worden verzameld en geanalyseerd.

SIR-Spheres(R) yttrium-90 (Y-90) harsmicrosferen zijn een medisch hulpmiddel, gebruikt in een interventioneel-radiologische procedure, die bekend staat als SIRT of radioembolisatie, waarbij hoge stralingsdoses direct op levertumoren worden gericht. Deze behandeling zal in Nederland voor patiënten beschikbaar zijn in tien specialistische centra.

Het colorectaal carcinoom is, met jaarlijks 13.900 nieuwe patiënten, de meest frequent gediagnostiseerde vorm van kanker in Nederland; het is, met 5.200 doden per jaar, tevens de tweede meest voorkomende oorzaak van kanker-gerelateerde sterfte in dit land[1]. Indien het colorecaal carcinoom naar elders in het lichaam uitzaait (metastaseert) is dit doorgaans naar de lever. In de meerderheid van de patiënten leiden deze levermetastasen uiteindelijk tot de dood.

"Dit besluit van ZIN is zeer goed nieuws voor de vele patiënten met colorectale levermetastasen in Nederland die niet meer reageren op chemotherapie en biologische geneesmiddelen", aldus Professor Marnix Lam, nucleair geneeskundige in Universitair Medisch Centrum Utrecht.  

Mevrouw Gerda Schapers, overlevende van vergevorderde colorectale kanker en bestuurslid van Darmkanker Nederland verkondigt: "Ik ben blij dat patiënten vanuit heel Nederland nu baat kunnen hebben van deze innovatieve therapie, waarmee ikzelf meer dan drie jaar geleden ben behandeld".

"We zijn verheugd dat SIR-Spheres nu beschikbaar komt voor meer patiënten in vooraanstaande specialistische centra verspreid door Nederland. Dit besluit bevestigt het overtuigende bewijs voor de werkzaamheid en veiligheid van SIR-Spheres in deze patiëntengroep", zei Nigel Lange, Chief Executive Officer van Sirtex Medical Europe, een dochtermaatschappij van Sirtex Medical Limited, welke SIR-Spheres(R) Y-90 harsmicrosferen heeft ontwikkeld en voortdurend onderzoek doet naar nieuwe toepassingen hiervan voor de behandeling van levertumoren.

Wat is Selectieve Inwendige Radiotherapie (SIRT)? 

Selectieve Inwendige Radiotherapie (SIRT) is een niet-chirurgische procedure, waarbij de interventieradioloog een catheter - middels een incisie ingebracht in de liesslagader - gebruikt om miljoenen radioactieve microsferen (in geval van SIR-Spheres(R) meer dan 30 miljoen harsmicrosferen met daarin het radioactieve yttrium-90) direct in de takken van de leverslagader toe te dienen. De microsferen worden met de bloedstroom meegevoerd tot in de kleine vaatjes die de tumoren in de lever voeden; uiteindelijk lopen de microsferen hierin vast, waarna zij hoge doses bètastraling direct op de tumoren afgeven. Omdat de inwendige straling direct in de tumoren wordt afgeleverd, kunnen patiënten worden behandeld met stralingsdoses die vele malen hoger zijn dan wat mogelijk is met uitwendige radiotherapie.  

Over SIR-Spheres(R) Y-90 harsmicrosferen: 

SIR-Spheres(R) Y-90 harsmicrosferen hebben goedkeuring voor gebruik in de Verenigde Staten (FDA-goedkeuring: PMA), de Europese Unie (CE-markering), Argentinië (ANMAT), Zwitserland, Turkije en in meerdere andere landen in Azië, waaronder India en Singapore. Het product wordt ook geleverd voor deze toepassing in landen als Hongkong, Israël, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Taiwan en Thailand. SIR-Spheres(R) Y-90 harsmicrosferen zijn in de Verenigde Staten geïndiceerd voor de behandeling van niet-reseceerbare levermetastasen van primaire colorectale kanker in combinatie met intrahepatische chemotherapie met floxuridine. SIR-Spheres(R) Y-90 harsmicrosferen zijn geïndiceerd voor de behandeling van inoperabele levertumoren in Australië, de Europese Unie, Argentinië, Brazilië en meerdere landen in Azië, waaronder India en Singapore.

Sirtex Medical Limited is een in Australië gevestigd medisch-technologisch bedrijf dat wereldwijd actief is om de behandelingsresultaten van mensen met kanker te verbeteren. Ons huidig voornaamste product is gerichte radiotherapie voor kanker in de lever genaamd SIR-Spheres(R) Y-90 harsmicrosferen. Inmiddels zijn ca. 55.000 doses geleverd voor de behandeling van patiënten met kanker in de lever in ruim 900 ziekenhuizen in meer dan 40 landen.

Voor meer informative zie s.v.p. http://www.sirtex.com.

SIR-Spheres(R) is a een geregistreerd handelsmerk van Sirtex SIR-Spheres Pty Ltd.

Referentie:


1) Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M et al. Globocan 2012. v1.0, Cancer Incidence
and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 11 [Internet]. Lyon, France:
International Agency for Research on Cancer; 2013. Beschikbaar op:
http://globocan.iarc.fr ,  geraadpleegd op 16 maart 2016.Overige informatie:  

Te downloaden afbeeldingen, achtergrondinformatie, een video over het werkingsmechanisme, en overig ondersteunend material is online beschikbaar op http://www.sirtex.com/eu/newsroom

226-EUA-0216Photo:
http://photos.prnewswire.com/prnh/20150119/724485
Sirtex Medical Europe GmbH


CONTACT: Voor meer informatie gelieve contact op te nemen met: BiancaLippert, PhD, blippert@sirtex-europe.com, +49-228-1840-783; Kenneth Rabin,PhD, krabin@sirtex-europe.com, +48-502-279-244

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234