Van A naar Zelfrijdend: de autoleasebranche is erbij

Vandaag maakt VNA met zes auto's deel uit van een peloton semi-zelfrijdende auto's op de snelweg A2. Voor het eerst wordt een dergelijke proef, waarbij auto's connected achter elkaar rijden en met elkaar communiceren, op de openbare weg uitgevoerd. Het doel van de test is om te kijken hoe auto's op elkaar en op onverwachte verkeerssituaties reageren. Ook de VNA is benieuwd naar de resultaten van dit zogeheten 'platoonen' tussen het gewone verkeer.

Renate Hemerik, directeur van de VNA, rijdt vandaag -nu nog met de handen verplicht aan het stuur- in een van de auto's: "Zelfrijdende auto's zijn geen toekomstmuziek meer. Technisch gezien kunnen we nu al met zelfrijdende auto's rijden. De uitdaging ligt voornamelijk op het gebied van Europese wet- en (privacy)regelgeving. Het feit dat één op de drie nieuwe auto's een lease-auto is, betekent dat de leasebranche de aangewezen branche is om collectief nieuwe technologieën en toepassingen te onderzoeken, te testen en als eerste te implementeren. Daarbij komt dat lease-auto's na gemiddeld drie tot vier jaar naar de tweedehandsmarkt gaan en dat betekent dat de autoleasebranche een versneller kan zijn voor de implementatie van nieuwe technologieën in het gehele Nederlandse wagenpark.

Bewustwording bij berijders
Veel nieuwe auto's beschikken nú al over technieken zoals Lane Keeping en Adaptive Cruise Control, opties om de auto veiliger te maken. Veel rijders van lease-auto's zijn zich echter niet voldoende bewust van deze opties en wat ze voor de veiligheid kunnen doen. Ook daar ligt een verantwoordelijkheid voor de autoleasebranche. Hemerik: "Autoleasemaatschappijen kunnen een rol spelen in het proces berijders én hun werkgevers bewust te maken van de opties, die de auto vandaag al veel veiliger maakt."

Niet voorspellen, wel verkennen
De autoleasebranche sprak vorig jaar al over dit onderwerp met Melanie Schultz van Haegen, Minister van Infrastructuur en Milieu. De Minister zei toen: "We kunnen de toekomst niet voorspellen, wel verkennen. Ik zie daarin een belangrijke rol weggelegd voor de autoleasebranche. Als we goed samenwerken kunnen we zorgen dat Nederland het gidsland voor mobiliteit is en blijft."

Hemerik: We zijn het helemaal eens met de minister. Het is dan ook heel logisch dat de autoleasebranche geen afwachtende rol inneemt, maar proactief aan de slag is met onderwerpen als slimme technologieën in de auto en autonoom rijdende auto's, maar ook vraagstukken als aansprakelijkheid, privacy en dataverantwoordelijkheid oppakt. En daarom rijden wij vandaag ook mee met deze Nationale Platoontest, georganiseerd door Aon."

Met de ludieke quote 'Van A naar Zelfrijdend' ondervindt Hemerik vandaag zelf proefondervindelijk in hoeverre we klaar zijn voor zelfrijdende auto's op de Nederlandse snelwegen. Haar bevindingen vindt u binnenkort terug op de website van VNA Lease.

Over de VNA
De VNA behartigt de belangen van de professionele autoleasemaatschappijen in Nederland. Onze leden ondersteunen werkend Nederland, want zij verzorgen autoleasing en zakelijke automobiliteit van in totaal ruim 700.000 personen- en bestelauto's. Daarmee heeft VNA ruim 92 procent van alle Nederlandse leasecontracten in haar portefeuille. De VNA-leden kopen meer dan 35% van alle in Nederland verkochte nieuwe auto's en daarmee levert de autoleasebranche een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling én is zij de belangrijkste aanjager van de vergroening van het Nederlandse wagenpark. VNA is actief lid van VNO-NCW, van de Europese koepelorganisatie Leaseurope en onderhoudt intensieve contacten met andere partijen in de mobiliteitsbranche.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renate Hemerik, directeur VNA: (06-21351187). Meer informatie over VNA vindt u op www.vna-lease.nl.

VNA

plaats:
Bunnik
website:
http://www.vna-lease.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234