BASF en Avantium kondigen intentie aan tot oprichting van joint venture

LUDWIGSHAFEN Duitsland en AMSTERDAM, March 15, 2016 /PRNewswire/ --

- Productie en marketing van furaandicarbonzuur (FDCA) uit hernieuwbare grondstoffen
als belangrijkste nieuwe component van polyethyleenfuranoaat (PEF) 
- Verdere ontwikkeling en licentieverlening van Avantiums productieprocessen voor FDCA
en PEF op industriële schaal 
- Intentie tot bouw van een FDCA-fabriek met een capaciteit van 50.000 ton per jaar op
de Verbund-site van BASF in Antwerpen 

BASF en Avantium maken bekend dat zij een intentieverklaring hebben ondertekend en exclusieve onderhandelingen zijn begonnen met het oog op de oprichting van een joint venture (JV). Deze JV willen zij opzetten voor de productie en marketing van furaandicarbonzuur (FDCA) en het op de markt brengen van polyethyleenfuranoaat (PEF), dat is gebaseerd op deze nieuwe chemische component. FDCA wordt vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen.

De JV gaat gebruikmaken van YXY(R), het proces dat door Avantium in zijn laboratoria in Amsterdam en zijn kleinschalige testfabriek in Geleen is ontwikkeld voor de productie van FDCA. Het is de bedoeling dit proces verder te ontwikkelen en een referentiefabriek voor de productie van FDCA met een capaciteit van 50.000 ton per jaar te bouwen op de Verbund-site van BASF in Antwerpen. Het is de bedoeling dat de joint venture voor zowel FDCA als PEF een toonaangevende speler op wereldmarkt wordt. Hierbij zal de technologie in licentie worden gegeven voor toepassing op industriële schaal.

FDCA en PEF: nieuwe materialen voor betere voedselverpakkingsfolies en kunststof flessen 
FDCA is de onontbeerlijke chemische component voor de productie van PEF. Vergeleken met conventionele kunststoffen kenmerkt PEF zich door verbeterde isolerende eigenschappen voor gassen zoals kooldioxide en zuurstof. Dit kan de houdbaarheid van verpakte producten verlengen. Dankzij de grote mechanische kracht van PEF kan een dunnere verpakking worden geproduceerd, zodat er minder materiaal nodig is. Daardoor is PEF bijzonder geschikt voor de productie van bepaalde voedsel- en drankverpakkingen, bijvoorbeeld folies en kunststof flessen. Na gebruik kan PEF worden gerecycled.

"Met de geplande joint venture willen we de specifieke knowhow van Avantium op het gebied van productietechnologie en de toepassing van FDCA en PEF combineren met de sterke punten van BASF", aldus dr. Stefan Blank, President van de BASF-divisie Intermediates. "Met name belangrijk is de expertise in marktontwikkeling en grootschalige productie die wij als gevestigde en betrouwbare chemische onderneming hebben met tussenproducten en polymeren."

Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium, voegt hieraan toe: "De beoogde joint venture met BASF is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling en vermarkting van deze revolutionaire technologie. Samenwerking met het grootste chemische concern ter wereld geeft ons toegang tot de mogelijkheden die vereist zijn om deze technologie op industriële schaal toe te passen. De joint venture zal deze wereldwijde technologie verder versterken en FDCA en PEF tot marktleiders maken. We gaan met BASF de productie van FDCA opstarten om de eerste commerciële marktintroductie van dit geweldige biomateriaal mogelijk te maken en het volledige marktpotentieel optimaal te ontwikkelen."

Over Avantium 
Avantium is een toonaangevend chemisch technologiebedrijf en koploper op gebied van renewable chemistry. Samen met partners werkt Avantium wereldwijd aan efficiënte processen en duurzame producten op basis van biobased grondstoffen. Avantium is de kraamkamer van baanbrekende renewable chemistry oplossingen, van uitvinding tot en met een commercieel inzetbaar productieproces. Een van de vele succesverhalen van Avantium is de YXY-technology(R) waarmee het PEF heeft ontwikkeld, een compleet nieuwe hoogwaardige kunststof gemaakt van plantaardige industriële suikers. PEF is 100% recyclebaar. Het is daarmee een kostenefficiënte oplossing voor het maken van uiteenlopende producten, van vele soorten plastic flessen en verpakkingen tot kunststofvezels. YXY is de meest geavanceerde technologie, maar Avantium werkt ook aan vele andere baanbrekende projecten. Het levert diensten en systemen voor katalyseonderzoek aan de toonaangevende chemische en petrochemische ondernemingen. Avantium is gevestigd in Amsterdam. Meer informatie vindt u op http://www.avantium.com.


Over BASF Intermediates
De divisie Intermediates van de BASF-groep ontwikkelt, produceert en verkoopt een omvangrijke portfolio van zo'n 700 tussenproducten over de hele wereld. De belangrijkste productgroepen zijn amines, diolen, polyalcoholen, zuren en specialiteiten. Tussenproducten worden bijvoorbeeld gebruikt als basismateriaal voor coatings, plastics, geneesmiddelen, weefsels, schoonmaakmiddelen en gewasbeschermers. Innovatieve tussenproducten van BASF verbeteren de kwaliteiten van eindproducten en bevorderen de efficiency van productieprocessen. De divisie Intermediates is ISO 9001-gecertificeerd en heeft fabrieken op productielocaties in Europa, Azië en Noord-Amerika. Wereldwijd behaalde de divisie in 2015 een omzet bij derden van circa EUR 2,8 miljard. Meer informatie vindt u op http://www.intermediates.basf.com.

Over BASF 
Bij BASF creëren we chemie voor een duurzame toekomst. Wij combineren economisch succes met milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid. Bij de BASF-groep werken ongeveer 112.000 medewerkers. Zij dragen bij tot het succes van onze klanten in nagenoeg alle sectoren en bijna alle landen ter wereld. Ons productportfolio is onderverdeeld in vijf segmenten: Chemicals, Performance Products, Functional Materials & Solutions, Agricultural Solutions en Oil & Gas. BASF haalde in 2015 een omzet van meer dan EUR 70 miljard. BASF is genoteerd op de beurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA) en Zürich (AN). Meer informatie vindt u op http://www.basf.com.
Kijk voor beeldmateriaal op: https://www.basf.com/de/company/news-and-media/mul... (kies in het menu voor: Region - Europe  - Belgien).


SOURCE Avantium

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234