Een unieke Franse particuliere kunstverzameling in Singer Laren

Een uitzonderlijke Franse particuliere kunstverzameling in Singer Laren

Van 19 april t/m 28 augustus wisselt Singer Laren zijn collectie uit met musée d'Art moderne de Troyes in Frankrijk. Een museum dat net als Singer Laren zijn bestaan dankt aan een unieke particuliere kunstverzameling. Geïnspireerd door bevriende kunstenaars als Derain en Marinot, bouwde het Franse echtpaar Lévy een indrukwekkende collectie op met werken van kunstenaars als Raoul Dufy, André Derain, Pierre Bonnard, Amedeo Modigliani en Henri Matisse. Het resultaat: een verrassend overzicht van 100 jaar Franse schilderkunst.

Het modernisme prachtig in beeld
Eind 19de eeuw: de opkomst van het modernisme. Tradities werden verworpen en vorm en kleur werden belangrijker dan een natuurlijke weergave van de werkelijkheid. De collectie van het echtpaar Lévy brengt het Franse modernisme op een prachtige manier in beeld.

De tentoonstelling start met schilderijen van de belangrijke grondleggers van het modernisme zoals Gustave Courbet, Georges Seurat en Paul Gauguin. Van Courbet wordt een sneeuwlandschap met daarin een klein ree uit 1866 getoond. Een bijna abstract schilderij waarin hij op vernieuwende wijze de schaduwen weergeeft. Van Seurat is het prachtige schilderij Les Pêcheurs uit 1883 te zien. Een voorstudie van zijn beroemde werk La Grande Jatte.

Vervolgens is een groot aantal fauvistische werken van kort na 1900 van kunstenaars als Henri Matisse, André Derain, Maurice de Vlaminck, Georges Braque, Albert Marquet en Kees van Dongen in de tentoonstelling opgenomen. Buitengewoon zijn de kunstwerken uit de periode tussen de beide wereldoorlogen met werken van Maurice Marinot, Auguste Chabaud, Raoul Dufy, Juan Gris en Robert Delaunay.

Uit de periode na de Tweede Wereldoorlog zijn werken te bewonderen van Nicolas de Staël, Roger Bissiere, Bernard Buffet en enkele vroege werken van Corneille.
Bijzonder is dat ook de l'École de Paris' niet ontbreekt. Een groep internationale kunstenaars in Parijs in het begin van de 20ste eeuw, onder wie Amedeo Modigliani, Pablo Picasso en Chaim Soutine.

Een voorkeur voor het moderne leven, portretten en intieme scenes
Musée d'Art moderne de Troyes is opgericht in 1982 en te danken aan de schenking van de textielindustrieel en kunstverzamelaar Pierre Lévy. Als succesvol textielbaron bezat Lévy onder meer de wereldlicentie voor de fabricage en distributie van Lacoste. Samen met zijn vrouw Denise verzamelde hij gedurende 25 jaar verrassende Franse kunstwerken vanaf het midden van de 19de eeuw tot ongeveer 1970. Deze keus werd niet zozeer ingegeven door een voorliefde voor de kunst uit deze periode of de wens om een historisch overzicht bij elkaar te brengen, maar vooral door de onderwerpen en thema's van de kunstwerken: de verbeelding van het moderne leven, portretten en intieme scènes zoals moeders met kinderen, gezinstaferelen of werkende vrouwen.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie uitgebracht door uitgeverij THOTH. Deze is vanaf de opening van de tentoonstelling verkrijgbaar in Singer Laren, www.singershop.nl en de boekhandel. Prijs Euro19,95 ISBN 978 90 6868 701 9.

De tentoonstelling Franse modernisten is te zien van 19 april t/m 28 augustus 2016.

Noot voor redactie / niet voor publicatie
Voor meer informatie, persrondleiding en/of persfoto's kunt u contact opnemen met: Esther Driessen +31 (0)35 539 39 50, publiciteit@singerlaren.nl

Singer Laren

plaats:
Laren

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234