Ron Blaauw nieuwe ambassadeur voor SOS Kinderdorpen

Amsterdam - Vrijdagochtend keerde Ron Blaauw terug uit Ghana waar hij deze week projecten heeft bezocht van SOS Kinderdorpen. De bekende sterrenkok ging mee naar Ghana om het werk van SOS Kinderdorpen te zien, omdat hij heeft aangegeven zich exclusief in te willen zetten voor de internationale kinderhulporganisatie. Ron past zo goed bij SOS Kinderdorpen door zijn no-nonsens karakter, doordat hij ervaringsdeskundige is als vader van een gezin, maar bovenal door zijn visie die hij weer van zijn eigen ouders heeft geleerd: elk kind moet kind kunnen zijn. Ron Blaauw wil graag helpen om kinderen wereldwijd ook die kans te geven. "Ik hoop bij te kunnen dragen aan een betere wereld. Voor ouders zijn gelukkige kinderen het allerbelangrijkste. En ik heb gezien hoe veel kinderen daar weer kunnen lachen door de inzet van SOS Kinderdorpen. Doordat zij weer liefde krijgen, vergeten zij hun ellende sneller."

Ron Blaauw (48) bezocht deze week voor het eerst een SOS kinderdorp, vlakbij de Ghanese hoofdstad Accra. Hier groeien kinderen op bij een SOS moeder en SOS broertjes en zusjes. Ron besloot meteen praktisch van start te gaan en bezocht met drie kinderen en hun SOS moeder een enorme voedselmarkt. Daar kreeg hij een snelcursus over de Ghanese keuken: "Wat een enorme verzameling van geuren, kleuren en smaken. Ik heb nog nooit zoiets gezien: geitenkoppen, opengesneden koeien en geslachte kippen lagen op houten tafels uitgestald in de zinderende hitte. En uiteraard heb ik de lokale gerechten leren kennen zoals Fufu en Banku. En wat vooral fantastisch was: de mensen zijn allemaal zo aardig en positief. Ik voelde me echt welkom." Ron dook daarna de keuken in om met de kinderen een maal te koken voor de hele familie in het SOS kinderdorp. Iedereen hielp lachend mee. "De kinderen hebben het daar zo goed. Ze krijgen een SOS moeder en SOS broertjes en zusjes en die hebben ze echt voor het leven. Natuurlijk is je biologische familie nooit helemaal vervangbaar, maar de familiezorg compenseert heel erg veel. Deze kinderen hebben vaak traumatische dingen meegemaakt, maar doordat zij weer zoveel liefde krijgen, vergeten zij hun ellende sneller."

Meer hulp nodig
Behalve het kinderdorp bezocht Ron ook de armste sloppenwijken van West-Afrika waar SOS Kinderdorpen familieversterkende programma's heeft opgezet. Per families wordt een op maat gemaakt plan gemaakt door maatschappelijk werkers van SOS: ze krijgen medische en psychische zorg, ouders krijgen trainingen zodat ze een baan kunnen zoeken of een onderneming kunnen starten en kinderen krijgen schooluniformen en boeken en toegang tot school. Hierdoor kunnen kinderen bij hun eigen families blijven wonen en komen ze weer in een positieve cirkel terecht. Ron: "We hebben daar veel scholen bezocht, en zoveel blije kinderen gezien die weer echt "kind" konden zijn. Het was ook fantastisch hoeveel moeders in de sloppenwijken een eigen bedrijf hebben opgezet dankzij SOS. Visrokerijen, naaiateliers, kapperszaken, waterverkooppunten, dat ondernemerschap is geweldig. En daar zou ik nog meer voor willen doen." De handen van Ron beginnen te jeuken. Als ambassadeur wil Ron zich inzetten om zijn ervaringen te delen met de mensen in Nederland. "Er is nog veel meer hulp nodig. Ik hoop echt bij te dragen aan een beter wereld. Voor ouders zijn gelukkige kinderen het allerbelangrijkste. En ik heb gezien hoe veel kinderen daar weer kunnen lachen door de inzet van SOS Kinderdorpen."

Ghanese televisie
Dat Ron ambassadeur is geworden, kwam als eerste uit in de Ghanese media: woensdag had hij meteen een live interview in de ochtendshow a New Day (meer dan 1 miljoen kijkers) van de Afrikaanse televisiezender TV3. Het gesprek ging behalve over SOS Kinderdorpen ook over eten en zijn werk als bekende kok in Nederland. Eten verbindt. Wereldwijd zijn maaltijden hét moment van de dag dat families bij elkaar zijn. Ook daarom Ron is een geweldige aanvulling bij het ambassadeursteam van SOS Kinderdorpen, en daarom ook is de organisatie zo blij dat hij met zijn visie, energie en kennis wil bijdragen aan het wereldwijde werk voor kinderen

Over SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen zet zich al 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis, en doet dat vanuit Nederland alweer 50 jaar. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, maar als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Kijk voor meer informatie op soskinderdorpen.nl.

Ron in beeld
De link naar het interview op de Ghanese televisie is:


Over het bezoek van Ron Blaauw aan SOS Kinderdorpen in Ghana heeft de Kindercorrespondent Tako Rietveld een filmpje gemaakt:

SOS Kinderdorpen

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.soskinderdorpen.nl/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234