Imagine2: betere zorg met clinical leadership

Imagine2: betere zorg met clinical leadership

Het programma Imagine2, voor betere ziekenhuiszorg met clinical leadership, komt onder de hoede van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Het is een initiatief van STZ, de vereniging van voorhoedeziekenhuizen die samen werken aan betere patiëntenzorg. Imagine2 zet deelnemende ziekenhuizen aan tot duurzame kwaliteitsverbetering. Dat gebeurt door een unieke combinatie van leiderschapsontwikkeling van artsen, concrete verbetertrajecten en reflectie door raden van bestuur. Het programma is toegankelijk voor alle ziekenhuizen.

Het doel van Imagine2 is medisch specialisten en hun ziekenhuis toe te rusten voor permanente kwaliteitsverhoging en vernieuwing. Het programma, een initiatief van STZ, werd eerder uitgevoerd door kennisinstituut CBO. Uniek is de combinatie van drie onderdelen. Het clinical-leadership-programma rust artsen toe voor een voortrekkersrol op het gebied van kwaliteit. In het tweede onderdeel, het bestuurlijk programma, reflecteren raden van bestuur op bestuurlijke dilemma's op het gebied van kwaliteit en (shared) governance. Ze trekken daarbij deels samen op met de medisch specialisten. Het derde onderdeel is het in-company verbeterprogramma. Hierin werken de medisch specialisten samen met andere professionals aan een concrete verbetering die van strategisch belang is voor het ziekenhuis. De visie achter deze combinatie is dat duurzame kwaliteitsverbetering niet alleen een zaak is van artsen. Het vraagt betrokkenheid en leiderschap van iedereen in het ziekenhuis om de zorgverlening voortdurend te vervolmaken, bij te slijpen en waar nodig radicaal te veranderen.

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur verheugt zich op de uitvoering van Imagine2. Het programma past naadloos in ons streven de kwaliteit van de zorg te verhogen door de vorming van leiders die het verschil maken. We doen dat onder meer via postacademische programma's voor bestuurders en senior leidinggevende professionals, en via wetenschappelijk onderzoek naar bestuur en management in de zorg. In Imagine2 kunnen we die lijnen met elkaar verknopen. We brengen bestuurders en clinical leaders in dit programma bij elkaar en we onderzoeken de link tussen leiderschap en kwaliteit in de deelnemende ziekenhuizen. De combinatie met in-company verbetertrajecten is voor ons een nieuw en inspirerend element. Deelnemers aan het programma kunnen een door de Erasmus Universiteit Rotterdam goedgekeurd certificaat behalen.

Deelname aan Imagine2 is mogelijk voor alle Nederlandse ziekenhuizen, ook als ze geen STZ-lid zijn. STZ is als initiatiefnemer nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van het programma. Eindverantwoordelijk voor het programma is dr. Wilma van der Scheer, directeur van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Dr. Kris Vanhaecht behoudt zijn gewaardeerde rol als kerndocent van het clinical-leadership-programma. In de uitvoering van het bestuurlijk programma zal prof. dr. Pauline Meurs een belangrijke rol spelen. De kick-off van Imagine2 is voor de zomer. Het clinical-leadership-programma start 22 september.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.erasmuscentrumzorgbestuur.nl of bellen met Wilma van der Scheer, 010-408 85 54.

STZ-Ziekenhuizen

plaats:
Utrecht
website:
http://www.stz.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234