Ruimtevaarttechnologie bewijst zich in E-Cruizer en topsport

Nederlandse B4 Bikes en JOHAN geven presentatie bij ESA BIC in Noordwijk

Twee innovatieve Nederlandse bedrijven laten vandaag in Noordwijk zien hoe zij ruimtevaarttechnologie van de European Space Agency (ESA) toepassen. De E-Cruizer van B4 Bikes, een e-bike geïnspireerd op een Harley Davidson uit 1912, voltooit die middag een 200 kilometer lange fietstocht door Nederland op slechts één opgeladen batterij met ESA-technologie.

JOHAN, dat via geavanceerde GPS-technologie uit de ruimtevaart de bewegingen van sporters kan meten, heeft de hele tocht gemonitord. De presentatie vindt plaats in het ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) in Noordwijk. Doel van het in 2010 geopende centrum is om innovatieve bedrijven te stimuleren en te helpen om ruimtevaarttechnologie toe te passen op de grond.

De retro E-Cruizer van B4 Bikes is momenteel zo populair dat de bouwer de vraag nauwelijks aan kan. Vanuit de hele wereld melden zich klanten, dealers en investeerders in Baambrugge. De e-bike dankt zijn succes niet alleen aan de hippe vormgeving, maar ook aan gepatenteerde technologie van ESA. Door een speciaal ontwikkelde batterij en door een efficiënte afstelling van batterij en bedieningspaneel heeft de fiets een actieradius van 200 kilometer.
Om dat te bewijzen hield B4 Bikes deze week een praktijktest waarbij de E-Cruizer op één batterij een rondje Randstad reed. Donderdag leggen directeur Martijn Seijgers van ESA BIC, wethouder Gerben van Duin van Noordwijk, Robin van Kappel van JOHAN, Matthijs Scholten van B4 Bikes en Marc Buurman van crowdfunding platform Symbid de laatste kilometers op de E-Cruizer af.

De hele tocht is gemeten en vastgelegd door JOHAN. Deze in het ESA BIC gevestigde startup heeft een systeem ontwikkeld om de bewegingen van spelers tijdens een veldsport te meten. JOHAN heeft een sensor ontwikkeld die accuraat de posities, afstanden, snelheden en acceleraties meet van elke speler op het veld. Deze data wordt geüpload naar een online analyse platform, alwaar coaches en spelers kunnen inloggen om inzicht en advies te krijgen over hun geleverde prestaties. JOHAN past de technologie al toe bij het Nederlandse dameshockeyteam en voetbalclubs als NEC en De Graafschap. Voor deze gelegenheid liet JOHAN zien dat het systeem ook de prestaties van twee fietsers in kaart kan brengen.

De bedoeling van de presentatie is ook om investeerders te lokken en aandacht te vragen voor de crowdfundingactie die beide bedrijven op Symbid zijn begonnen. Die van JOHAN is bedoeld om het product in heel Nederland en België te kunnen lanceren en start deze donderdag. B4 Bikes heeft al 75.000 euro opgehaald om de productie te kunnen versnellen en kosten te kunnen verlagen. Dat is 75 procent van het benodigde bedrag.
,,Beide bedrijven zijn voortgekomen uit het incubator-programma van ESA en beide zijn succesvol met ruimtevaarttechnologie. Daarom willen we een feestje vieren en laten zien hoe wij die technologie op aarde toepassen," zegt medeoprichter Matthijs Scholten van B4 Bikes.

http://b4-bikes.nl/

Media zijn van harte uitgenodigd om de presentatie bij te wonen: donderdag 10 maart 2016 van 16.00 tot 19.00 bij ESA BIC, Kapteynstraat 1, 2201 BB in Noordwijk. Klik voor meer informatie op: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-crowdfunding-p...

Geplaatst in:

B4 Bikes

plaats:
Baambrugge - Noordwijk
website:
http://b4-bikes.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234