5 jaar oorlog in Syrië: 250.000 kinderen doorlopend in gevaar

De trieste balans na vijf jaar oorlog in Syrië: een kwart miljoen kinderen leeft in belegerd gebied, afgesloten van de buitenwereld. Deze kinderen hebben te weinig te eten en geen toegang tot schoon drinkwater, medicijnen en medische zorg.

"Kinderen in Syrië sterven door een gebrek aan voedsel en medicijnen", zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children. "Niet alleen in Madaya, maar in zeker 17 steden die van de buitenwereld zijn afgesloten, betalen kinderen de prijs voor de afwachtende houding van de rest van de wereld."

In het rapport 'Childhood under Siege' dat Save the Children vandaag publiceert, staan de verhalen van deze kinderen en hun ouders. De verhalen tonen de schokkende werkelijkheid van het leven in belegerd gebied: kinderen die bij gebrek aan voedsel gras en bladeren eten, medisch personeel dat bij kaarslicht operaties uitvoert en een allesoverheersende angst voor bommen en beschietingen. Zo vertelt Rihab (niet haar echte naam), een moeder uit Oost-Ghouta: "In onze stad regeert de angst. Kinderen en volwassenen vrezen de dag dat ook zij zullen sterven."

Save the Children ondersteunt sinds 2013 verschillende lokale partners in Syrië die met gevaar voor eigen leven hulp bieden. Tot nu toe hebben we meer dan 500.000 kinderen in belegerde en moeilijk toegankelijke gebieden kunnen helpen.

Dankzij het huidige staakt-het-vuren hebben verschillende hulpkonvooien hun weg weten te vinden naar de getroffen bevolking. Helaas mogen cruciale hulpgoederen zoals babymelkpoeder, nutriëntrijke voeding voor ondervoede kinderen en bepaalde medicijnen en medische hulpmiddelen niet geleverd worden en mogen inwoners de belegerde steden nog steeds niet uit voor acute medische hulp. Daarnaast bereiken ons dagelijks berichten over schendingen van de wapenstilstand, waardoor bijvoorbeeld in Oost-Ghouta slachtoffers zijn gevallen. "Daarom roepen wij alle strijdende partijen op de wapens neer te leggen," aldus Kraan. "Ondertussen blijven wij ons inzetten voor de duizenden kinderen in Syrië die dringend hulp nodig hebben."

Foto's en videomateriaal (incl. shotlist) uit de belegerde gebieden zijn verkrijgbaar via deze link:
http://storycentral.savethechildren.org.uk/?c=34972&k=93a9c4947f
Link naar het volledige rapport: https://www.savethechildren.nl/Uploaded_files/Zelf/Nieuws/160308-besieged-children.4e0111.PDF
Bij gebruik dient Save the Children als bron vermeld te worden.

Voor meer informatie en interview verzoeken kunt u contact opnemen met Sabine Copinga, persvoorlichter van Save the Children: 06-23228559 of sabine.copinga@savethechildren.nl

Save The Children Nederland

plaats:
Den Haag
website:
http://www.savethechildren.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234