Levensverwachting Syriërs daalt met 15 jaar

- Tijdens het conflict in Syrië is naar schatting 275 miljard dollar aan economische groei verloren gegaan. Dit gaat ten koste van de toekomst van de Syrische kinderen.
- De levensverwachting voor Syriërs is met vijftien jaar gedaald van 70,5 (2010) naar 55,4 jaar.

Twee feiten die laten zien wat de oorlog Syrië en haar buurlanden kost. Het conflict in Syrië is deze maand vijf jaar geleden begonnen. Hulporganisatie World Vision en Frontier Economics publiceren vandaag het rapport 'The Cost of conflict for Children', waarin becijferd wordt welke desastreuze gevolgen het conflict heeft.

Het rapport laat zien hoe groot de economische verliezen zijn voor de landen Syrië, Libanon, Jordanië en Turkije. Ook geeft het rapport inzicht in hoe het leven van Syrische kinderen zou zijn als er geen conflict was en wat de toekomstige effecten zijn als het conflict voortduurt.

Achter de grote cijfers zitten de gezichten van kinderen. Het conflict zorgt ervoor dat het land zich niet verder ontwikkelt en dat heeft grote gevolgen voor de kinderen. Miljoenen Syrische kinderen gaan niet naar school, hebben geen toegang tot gezondheidszorg en lijden aan ondervoeding. Daarnaast doen ouders de meest gruwelijke dingen om met hun gezin te kunnen overleven. Kinderen worden aan het werk gezet of uitgehuwelijkt. Toekomstperspectief voor het land is er op dit moment nauwelijks.

Enkele schrijnende feiten uit het rapport:
- Het aantal Syrische kinderen dat naar school gaat, is in de afgelopen vijf jaar gehalveerd.
- De levensverwachting voor Syriërs is met vijftien jaar gedaald van 70,5 (2010) naar 55,4 jaar. Dat is lager dan in Zuid-Soedan (56 jaar).
- Meer dan twee miljoen kinderen onder de vijf jaar in Syrië zijn ondervoed.
- 50% van de artsen en 20% van de docenten zijn Syrië ontvlucht.

Met het onderzoek en rapport doet World Vision een oproep aan de wereldleiders om dit conflict te beëindigen. Het herstel van Syrië zal tientallen jaren duren. Vrede is nu nodig, zodat we met elkaar kunnen beginnen aan de opbouw en het herstel van het land.

Neem voor meer informatie contact op met Samuel Visser (persvoorlichter World Vision) via 033 - 464 31 96 / 06 425 19 194 of samuel_visser@worldvision.nl.
In de bijlage hebben we een samenvatting van het rapport opgenomen. Het hele rapport kunt u vinden op www.worldvision.nl/thecostofconflict. De foto's uit het rapport zijn opvraagbaar.

Kijk voor meer informatie over World Vision op www.worldvision.nl.


Extra informatie:
Sinds 2011 heeft World Vision meer dan 2,37 miljoen vluchtelingen en ontheemden in het Midden-Oosten bijgestaan met voedselhulp, gezondheidszorg, onderwijs, financiële bijstand, bescherming van kinderen, schoon water, sanitaire voorzieningen en winter items.

World Vision Nederland

plaats:
Amersfoort
website:
http://www.worldvision.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234