Oxfam Novib: FMO moet uit aanleg omstreden dam Honduras stappen

Oxfam Novib roept de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO op om zich terug te trekken uit de omstreden aanleg van de Agua Zarca dam in Honduras. De Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO is één van de belangrijke financiers van dit project, waarbij al meerdere doden zijn gevallen. Vorige week werd op brute wijze de Hondurese landrechtactiviste Berta Cáceres vermoord. Zij was de moedige leider van het vreedzame verzet tegen de aanleg van de Agua Zarca dam, die de inheemse bevolking in dit gebied zwaar bedreigt in hun levensvoorziening. Vorig jaar nog werd haar werk onderscheiden met de Goldman Prize, de hoogste onderscheiding voor milieu-activisme.

'Iedere week worden er ergens op de wereld landrecht-activisten vermoord, zegt Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib.' Vorige week was dit Berta Caceres, het is afschuwelijk dat dit haar is overkomen. De menselijke tol van de aanleg van deze dodelijke dam is te hoog. Alle investeerders - en dat geldt zeker voor de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO - moeten zich terugtrekken uit de aanleg van deze dam. Dit geweld moet stoppen en de bevolking moet de bescherming krijgen waar ze recht op heeft.'

Oxfam Novib roept FMO verder op om het geweld te veroordelen en goed landrechtenbeleid op te stellen en implementeren voor al haar vormen van financiering. Bij de ontwikkeling van landprojecten moet altijd uitgegaan worden van het principe van Free Prior and Informed Consent voor locale en inheemse gemeenschappen. Ook al is het land niet officieel hun eigendom, inheemse volken hebben vaak traditioneel gebruiksrecht op de grond waar zij leven, en zijn er van afhankelijk voor hun voortbestaan. Dit gebruikersrecht moet officieel erkend worden. Ook moet FMO beleid formuleren voor investeringen in conflictlanden, zoals Honduras.

"Overal ter wereld raken steeds meer mensen en gemeenschappen hun land kwijt onder druk van overheden of bedrijven. Dit raakt ook Nederland. De aanleg van de Agua Zarca-dam in Honduras, waarin onder meer FMO investeert, is uitgelopen op een gewelddadig land conflict met als dieptepunt de moord op Berta Caceres. Daarom is het wettelijk erkennen van landrechten zo belangrijk bij het verminderen van landconflicten en schendingen van mensenrechten, zo stelt Karimi.

Op dit moment vindt op het Ministerie van Buitenlandse Zaken de presentatie van het nieuwe rapport Common Ground. Securing land rights and safeguarding the earth - over landrechten en de aftrap plaats van de Land Rights Now-campagne. Belangrijk onderdeel hiervan is de Global Call to Action on Indigenous and Community Land Rights waaraan meer dan 300 organisaties, waaronder Oxfam Novib, wereldwijd meedoen. De internationale coalitie roept overheden op landrechten te beschermen en het gebied dat onder de controle van lokale gemeenschappen valt, wettelijk te erkennen en te verdubbelen. Namens minister Ploumen ( Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking ) ondertekent Reina Buijs, (plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking) samen met o.m. Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib, de oproep.

Aansluitend vindt vanmiddag op het ministerie, in aanwezigheid van minister Ploumen, een High Level-bijeenkomst van de Land Dialoog Plaats, een dialoog waarbij het Nederlandse bedrijfsleven de overheid en maatschappelijke organisaties samenwerken om landrechten te versterken.

Farah Karimi is beschikbaar voor interviews, zie voor meer informatie onderstaand internationaal Oxfam persbericht over de oproep aan alle investeerders om zich terug te trekken uit de aanleg van de omstreden dam in Honduras.

Contact: Jules van Os, persvoorlichter Oxfam Novib, 0651573683.

Oxfam Novib

plaats:
Den Haag
website:
http://www.oxfamnovib.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234