Aandacht voor levensvragen 'officieel' onderdeel goede kwaliteit zorg

De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is geaccepteerd en geplaatst in het Register van Zorginstituut Nederland. Dat betekent dat goede kwaliteit van omgaan met levensvragen integraal onderdeel is geworden van goede kwaliteit van (ouderen)zorg. De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is binnen het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen ontwikkeld door Vilans. Er is ook een cliëntenversie beschikbaar.

Bekijk de Kwaliteitsstandaard Levensvragen en de cliëntenversie op www.zorgvoorbeter.nl/kwaliteitsstandaard

Cliëntenversie
Het doel van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen is om zorgorganisaties en medewerkers in de verpleging, verzorging en zorg thuis te motiveren om levensvragen van ouderen te zien als onmisbaar onderdeel van goede en liefdevolle zorg. LOC Zeggenschap in zorg en Vilans ontwikkelden als partners van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen een verkorte versie en een flyer voor cliënten, cliëntenraden en andere betrokkenen om hen te helpen in hun gesprekken met zorgmedewerkers en bestuurders van zorgorganisaties.

Werkprogramma Liefdevolle zorg
Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen heeft een werkprogramma Liefdevolle zorg ontwikkeld voor organisaties die op basis van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen aan de slag willen gaan met levensvragen van ouderen. Hiervoor bieden Vilans en Reliëf inspiratiebijeenkomsten, trainingen, een leerwerktraject met meerdere organisaties en advies- en implementatietrajecten op maat aan (zie www.vilans.nl).

Omgaan met levensvragen in de dagelijkse zorg
Een schoon bed, op tijd medicijnen krijgen, hulp bij het aankleden. Dit hoort allemaal bij 'goede zorg'. Toch vinden de meeste ouderen dit niet het belangrijkste. Zij willen vooral het gevoel hebben dat medewerkers oog en oor hebben voor hoe het écht met hen gaat. Dat medewerkers weten wat belangrijk voor hen is en wat voor hen de dag de moeite waard maakt. Ook de overheid onderschrijft dit, zo blijkt uit de Kamerbrief 'Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen'. Christien Begemann, namens het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen: 'Het begint bij persoonlijke aandacht voor de cliënt tijdens de zorg. Aandacht voor levensvragen moet geïntegreerd zijn in de dagelijkse zorg. Als zorgmedewerkers écht belangstelling hebben voor wat iemand bezig houdt, dan komt vaak het gesprek over wat iemand belangrijk vindt in z'n leven, en dus zingeving, vanzelf op gang.' Bekijk op Zorg voor Beter het filmpje over het omgaan met levensvragen in de dagelijkse zorg.

Ontwikkeld in samenwerking
De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is op verzoek van Zorginstituut Nederland (www.zorginzicht.nl) ontwikkeld door het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen in samenwerking met relevante partijen in het veld, waaronder vier ouderenzorgorganisaties en de Universiteit voor Humanistiek. Het Expertisenetwerk is een samenwerking van: ActiZ, Agora, Humanistisch Verbond, LOC Zeggenschap in zorg, MOgroep, PCOB en Unie KBO, Reliëf, Vereniging Het Zonnehuis en Vilans.

Meer weten?
De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is te downloaden via www.zorgvoorbeter.nl/kwaliteitsstandaard
Op Zorg voor Beter staat ook veel praktische informatie om met levensvragen aan de slag te gaan.

Gratis nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief van het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen via www.zorgvoorbeter.nl/ezine-levensvragen

Geplaatst in:

Voor meer informatie: Christien Begemann: C.Begemann@vilans.nl of 06-22810605; Diana Rietveld: D.Rietveld@vilans.nl of 06 15 149 907.

Kennisplein Zorg voor Beter

plaats:
Utrecht

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234