Nieuw bewijs dat Hominidae 900.000 jaar geleden via de Straat van Gibraltar naar Europa kwamen

BARCELONA, Spanje, March 2, 2016 /PRNewswire/ --Onderzoekers van de Universiteit van Barcelona hebben aanwijzingen gevonden dat mensachtigen, de Hominidae, zo'n 850.000 tot 900.000 jaar geleden via het zuiden van het Iberische schiereiland naar Europa kwamen. De Journal of Human Evolution heeft een onderzoek gepubliceerd op basis van een nieuwe datering van fossiele overblijfselen van mensachtigen en Afrikaanse primaten die in Cueva Victoria (Cartagena, Murcia) in Spanje werden gevonden. De resultaten suggereren dat mensachtigen via de Straat van Gibraltar uit Afrika kwamen. "Tot nu toe werd in de heersende theorie aangenomen dat mensachtigen vanuit Afrika via het Middellandse Zeegebied naar Europa trokken om daarna via de Pyreneeën het schiereiland te bereiken. Ons werk en eerdere onderzoek suggereren echter dat mensachtigen op verschillende momenten vanaf het zuiden binnenkwamen de regio binnentrokken", vertelt Lluís Gibert, onderzoeker aan de faculteit voor geologie van de Universiteit van Barcelona en hoofd van het onderzoeksteam dat onder andere samenwerkte met de experts Carles Ferràndez en Maria Lería.
(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160229/338614 )

Het onderzoek draaide grotendeels om Cueva Victoria, een hyenahol met drie kilometer aan tunnels uit het vroege Pleistoceen. In het hol werden zo'n negentig soorten gewervelde dieren aangetroffen, waaronder een menselijke falanx en de overblijfselen van de Theropithecus oswaldi, een Afrikaanse primaat die vergelijkbaar is met de moderne baboon. "Dit zijn de enige overblijfselen van de Theropithecus die ooit in Europa zijn gevonden. Hun aanwezigheid in Noord-Afrika tijdens het Pleistoceen en hun afwezigheid op andere locaties in Europa vormt een eerste aanwijzing voor de verspreiding van de mensachtigen via de Straat van Gebraltar", legt Carles Ferràndez uit. De overblijfselen van falanxen en primaten zijn ongeveer 900.000 jaar oud en van even oud als een bijl die in het ravijn van de Quípar-rivier in Cueva Negra, 50 kilometer van Cueva Victoria, werd gevonden. "Dit zijn de eerste overblijfselen in Europa van de Acheuleaanse technologie, een vorm van lithische cultuur die 1,6 miljoen jaar geleden in Afrika verscheen en waarvan tot aan de datering van Cueva Negra werd gedacht dat deze niet eerder dan 600.000 jaar geleden op dit continent aankwam", vertelt Lluís Gibert.
Deskundigen stellen dat eerder onderzoek naar vondsten van de vroege mens in de Orce-streek (het Baza-bekken in Granada) al suggereerden dat de verspreiding over het zuidoosten van het Iberische schiereiland ongeveer 1,3 miljoen jaar geleden plaatsvond, vertelt Lluís Gibert. "Dit staat los van het feit dat andere mensachtigen via de Middellandse Zee trokken."
Over de universiteit van Barcelona  
De Universiteit van Barcelona is met ongeveer 66.000 studenten de belangrijkste openbare universiteit in Catalonië wat betreft de studentenomvang en het aantal aangeboden opleidingen. De universiteit boekt de grootste wetenschappelijke resultaten in het land en is daarmee het meest vooraanstaande onderzoekscentrum in Spanje. Bovendien is het een van de belangrijkste spelers in Europa qua aantal onderzoeksprogramma's en het aanzien van de onderwijsinstelling.
De Universiteit van Barcelona scoort op de internationale ranglijst het hoogst als Spaanse instelling voor wetenschappelijk onderwijs en maakt als enige Spaanse universiteit deel uit van de mondiale top van 200 beste universiteiten in de Academic Ranking of World Universities (ARWU), beter bekend als de Shanghai-lijst. Op de QS World University Rankings van 2014-2015 werd de Spaanse topuniversiteit als één van de 200 beste universiteiten wereld erkend. Daarnaast is de universiteit volgens de 2014 QS World University Rankings per onderwerp de enige universiteit in het land met een positie op de elitelijst van de 200 beste universiteiten ter wereld op 27 van de 30 verschillende kennisgebieden.
De universiteit is lid van de meest vooraanstaande netwerken voor internationale uitmuntendheid, waaronder de Liga van Europese Onderzoeksuniversiteiten (LERU). De Universiteit van Barcelona werd bovendien geselecteerd om een nieuwe groep te vormen voor kennis en innovatie in Spanje op het gebied van gezond leven en actief ouder worden: EIT Health. De Universiteit van Barcelona heeft 301 geconsolideerde onderzoeksgroepen en vertegenwoordigt volgens een rapport van BiGGAR Economics in opdracht van LERU 1,4 miljard euro bruto toegevoegde waarde (GVA) in Catalonië - 72% van de totale bruto toegevoegde waarde in de streek. De universiteit heeft een directe impact in de vorm van 21.870 banen (2014).
http://www.ub.edu    
Universiteit van Barcelona Expert Guide: http://www.ub.edu/experts/en


Photo:
http://photos.prnewswire.com/prnh/20160229/338614


University of Barcelona. Communication Office


CONTACT: Lluís Gibert, Ramón y Cajal onderzoeker aan de afdeling voorgeochemie, petrologie en geologische prospectie aan de faculteit voorgeologie van de Universiteit van Barcelona (UB). Tel. +34-93-4021413,Mobiel +34-616-07-64-85, E-mail: lgibert@ub.edu

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234