Gezinnen op de vlucht voor oorlog en rampen

Arq Voorjaarssymposium op 11 maart over kind, gezin en psychotrauma

Op vrijdag 11 maart vindt het Arq Voorjaarssymposium plaats in Diemen. Het thema 'Gezinnen op de vlucht voor oorlog en rampen - over kind, gezin en psychotrauma' is zeer actueel omdat Nederland momenteel veel kinderen en gezinnen opvangt die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Het Arq Voorjaarssymposium verbindt de dagelijkse praktijk rondom psychosociale opvang van vluchteling kinderen en gezinnen, met recente wetenschappelijke inzichten.

Trudy Mooren, psycholoog bij Stichting Centrum '45, zegt: "We krijgen momenteel veel vragen over hoe we om moeten gaan met psychotrauma bij vluchteling kinderen en gezinnen. Vragen komen bijvoorbeeld van leerkrachten maar ook van medewerkers en vrijwilligers in asielzoekerscentra. Het is daarom belangrijk om als behandelaar of geïnteresseerde meer te leren over de specifieke behoefte van gezinnen en kinderen op de vlucht. Het is goed dat we nu via het Arq Voorjaarssymposium betrokkenen de laatste kennis en concrete handvatten mee kunnen geven voor hun omgang met deze enerzijds krachtige en anderzijds kwetsbare groep mensen."

Aan het woord komt onder andere professor Peter Adriaenssens, kind- en jeugdpsychiater en als docent verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij spreekt over de relatie tussen trauma en de ontwikkeling van kinderen en tieners. Professor Alistair Ager, directeur internationale gezondheidszorg en ontwikkeling aan de Universiteit Queen Margaret in Edinburgh, bespreekt in zijn bijdrage het concept menselijke veerkracht. In de middag vinden workshops plaats over bestaande behandelingen en de specifieke doelgroep van kinderen en gezinnen die gevlucht zijn.

Het Arq Voorjaarssymposium wordt georganiseerd door de Arq Academy samen met Stichting Centrum'45 en GGZ Rivierduinen Psychotraumacentrum Kind en jeugd en richt zich op iedereen die werkt in de opvang van vluchtelingen of als behandelaar werkzaam is. Aanmelden voor het symposium kan via www.cogis.nl/gezinnenopdevlucht.

Geplaatst in:

Bijlage: programma en sprekers Arq Voorjaarssymposium

Meer informatie: Arq Psychotrauma Expert Groep – Academy@arq.org of telefoon 0208407640

Over Arq Psychotrauma Expert Groep
Arq Psychotrauma Expert Groep is een groep van instellingen en organisaties die zich bezighoudt met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen en psychotrauma. Elke partner in Arq is expert op een deelterrein. Samen staan de partners in Arq voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht, begeleiding en behandeling, preventie en ondersteuning. Voor individu, organisaties en samenleving. www.arq.org

Arq Psychotrauma Expert Groep

plaats:
Diemen
website:
http://www.arq.org

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234