Eerste overzichtstentoonstelling Schalcken in Dordrechts Museum

Ultiem eerherstel virtuoze fijnschilder

DORDRECHT -Godefridus Schalcken (1643-1706) was een van de beroemdste en meest succesvolle schilders van zijn tijd. Hij was destijds zelfs bekender dan Rembrandt. Vooral met scènes bij kaarslicht vestigde Schalcken zijn reputatie. Hij was geliefd vanwege zijn virtuoze techniek en zinnenprikkelende onderwerpen. Tegenwoordig is zijn naam bij een breed publiek minder bekend. Om dit tij te keren zet het Dordrechts Museum Schalcken opnieuw in de schijnwerpers en opent op 21 februari de tentoonstelling Schalcken - Kunstenaar van het verleiden

Verbluffende techniek
Schalcken is de meester van het kaarslicht. De nachtstukken van de fijnschilder, met een kaars of olielamp als centrale lichtbron, hebben een betoverende werking. Zijn schilderijen zijn bovendien bijzonder door de geraffineerde manier waarop de kijker bij de voorstelling betrokken wordt. De gedetailleerde werken openen een intieme wereld vol erotiek en nachtelijke spanning. Met een slimme enscenering, spannende belichting en suggestieve blikken en gebaren roept Schalcken allerlei gevoelens op. Dikwijls voelt de toeschouwer zich een voyeur. Schalckens humor, zinnelijkheid en verbluffende techniek maken hem bij uitstek geschikt voor een tentoonstelling vol kijkplezier.

Schalcken komt thuis
Schalcken en Dordrecht zijn nauw met elkaar verbonden. De kunstenaar groeide er op, trouwde er en maakte er naam met zijn fijn geschilderde portretten en genrestukken. Met veel talent en zakelijk inzicht werkte de telg uit een predikantenfamilie zich op tot een van de internationaal meest gevraagde Nederlandse schilders uit de 17de eeuw. Schalcken werd zelfs hofschilder van de koning van Denemarken. Zijn charmante, minutieus en briljant geschilderde werkjes op klein formaat waren zeer populair en werden voor hoge bedragen verkocht. Met meer dan 80 werken komt bijna een derde van zijn bekende oeuvre terug naar de stad van Schalcken. Niet eerder zijn zoveel werken van Schalcken uit museale en particuliere collecties in Europa en Amerika bijeengebracht.

Internationale samenwerking
Schalcken - Kunstenaar van het verleiden is georganiseerd in samenwerking met het Wallraf-Richartz-Museum te Keulen. De tentoonstelling was daar eerder te zien en is goed ontvangen door zowel de pers als het publiek in Duitsland. De musea te Keulen en Dordrecht laten zien dat Schalcken tot de beste Hollandse meesters behoort en het herontdekken waard is. De tentoonstelling loopt van 21 februari t/m 26 juni.

Geplaatst in:

Vrijdag 19 februari is er om 10.00 uur een persbijeenkomst over deze tentoonstelling in het Dordrechts Museum. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Het programma die ochtend is als volgt:
10.00 uur: inloop en ontvangst in museumrestaurant Art & Dining (Museumstraat 38)
10.05 uur: kort welkom door Peter Schoon, directeur Dordrechts Museum
10.10 uur: inleiding op de tentoonstelling door Sander Paarlberg, conservator oude kunst
10.25 uur: bezoek tentoonstelling

Graag aanmelden via l.de.jongh@drechtsteden.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Linda de Jongh, communicatie & marketing Dordrechts Museum, 06-33825080
Via onderstaande url komt u in onze dropbox waar u beelden van Schalcken kunt downloaden. De bijbehorende credits staan bij de werken vermeld.
http://tinyurl.com/schalcken

Dordrechts Museum

plaats:
Dordrecht
website:
http://www.dordrechtsmuseum.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234