Festival in 2016 platform voor LHBTI-rechten en tolerantie in Europa

Amsterdam Gay Pride organiseert EuroPride 2016: LHBTI-rechten in Europa en accent op sport

Om Europese burgers (nog meer) bewust te maken van de discriminatie van LHBTI’s in Europa en om de acceptatie van LHBTI’s te bevorderen, gebruikt de Europese Commissie de Amsterdam Gay Pride (EuroPride 2016) dit jaar als platform om deze boodschap bij het brede publiek over te brengen. De Europese Commissie vaart dit jaar eenmalig mee om dit statement te maken. De deelname van de Commissie vormt onderdeel van een EU-brede campagne over LHBTI-acceptatie die dit jaar wordt gestart. Ook de zogenoemde Overzeese Landen en Gebieden van Europa, verenigd in de OCTA (onder voorzitterschap van Aruba) varen met een eigen boot mee. Hierdoor worden vanuit Amsterdam wereldwijd 22 eilanden bereikt in de Caraïben, Indische Oceaan en de Pacific.

EuroPride 2016 is een speciale editie van de Amsterdam Gay Pride. Het festival in de zomer zal in totaal maar liefst 15 dagen inclusief drie weekeinden gaan duren. Er worden ruim 200 activiteiten georganiseerd. Bijzonder is de deelname van de Europese Commissie (EC-boot) en van de OCTA (OCTA-boot). “De Amsterdam Gay Pride was altijd al, maar is de afgelopen jaren echt uitgegroeid tot een festival met een sterke inhoudelijke boodschap”, aldus directeur Lucien Spee. “Het feit dat we afgelopen maand van COC Nederland de zogenoemde Bob Angelo-penning hebben gekregen bevestigt dit alleen maar.” Met de Bob Angelo Penning eert COC Nederland personen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de emancipatie van LHBTI’s.

Accent op sportwereld
Tegelijkertijd staat de 21e editie van de Amsterdam Gay Pride ook fors in het teken van sport en LHBTI’s. Het wereldwijde merk Adidas verbindt zich namelijk als sponsor en spreekt zich voor LHBTI-rechten uit, de Koninklijke Nederlandsche Roeibond vaart mee en vier Amsterdamse gay sportverenigingen bundelen hun krachten om sport en LHBTI-acceptatie bespreekbaar te maken. “Verschillende organisaties grijpen EuroPride aan om aandacht te vragen voor LHBTI-rechten in de sportwereld”, aldus directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. “Binnen de sportwereld ligt dit nog altijd gevoelig en durven sporters tijdens hun actieve carrière niet uit de kast te komen. We zijn er dit jaar bijzonder trots op dat een internationaal sportmerk zoals Adidas zich aan ons wil verbinden. Een erg mooi statement en nog niet eerder gebeurd.”

Ballotage-commissie
Naast de zogenoemde EC-boot, OCTA-boot en Sportboot varen dit jaar in totaal weer 80 boten mee. Er waren dit jaar 113 inschrijvingen voor de Botenparade. Dat bleek zondagavond tijdens de officiële bekendmaking van de deelnemers in de Amsterdamse club Sugarfactory. Andere opvallende boten zijn de boot van Madrid Pride en de deelname van de Oekraïense Lady Gaga: Kamaliya. Deze LHBTI-activiste en popartiest wil met haar boot de kloof tussen Oost en West verkleinen en de stem van LHBTI-gemeenschap in Oekraïne en in de rest van Oost-Europa laten horen. Daarnaast vaart net als in 2014 ook de Marokkaanse boot weer mee.


In tegenstelling tot voorgaande jaren werd er overigens niet geloot, maar bepaalde een speciale ballotage-commissie welke boten mee mogen doen. Vanwege EuroPride wil de organisatie zeker zijn van de kwaliteit van de Botenparade. Daarom werden de spelregels aangepast en aangescherpt. In de ballotagecommissie Frits Huffnagel (voorzitter AGP) en de AGP-bestuursleden Marie Ricardo (COC), Josee Rothuizen (Senior Pride) en Cornald Maas, die al eerder voor AGP in de jury van de Botenparade heeft gezeten.

Achtergrond EuroPride
In september 2013 deed Amsterdam een bid om de EuroPride 2016 naar haar stad te halen. De motie van D66 werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad. De organisatoren van de Amsterdam Gay Pride vlogen naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, om Amsterdam te vertegenwoordigen en het bid te presenteren. De leden van EPOA (European Pride Organizers Association) kozen unaniem voor Amsterdam om de EuroPride in 2016 te organiseren. Stichting Roze Zaterdag heeft toen besloten dat de hoofdstad in dat jaar ook de Roze Zaterdag mocht hosten.

De laatste keer dat Amsterdam de EuroPride heeft gehost was in 1994, overigens ook de laatste keer dat Roze Zaterdag in de hoofdstad plaatsvond. Met het hosten van deze twee belangrijke LHBTI-evenementen sluit Amsterdam een half jaar Nederlandse voorzitterschap van de EU af, waar LHBTI-rechten hoog op de agenda zullen staan. Hiermee laat Amsterdam internationaal zien nog steeds voorloper te (willen) zijn in de strijd voor gelijke rechten en vrijheid voor iedereen, waar ook ter wereld.

Thema 2016 EuroPride
Thema van de aankomende EuroPride is: ’Join our freedom, feel free to join us!’. Spee: “Met deze boodschap wil de Amsterdam Gay Pride Europese landen, waar mensen nog niet zichzelf kunnen zijn, vrij kunnen leven of waar mensen-rechten onder druk staan, oproepen zich bij onze denkwijze en vrijheden aan te sluiten. Daarnaast worden mensen in Europa opgeroepen om naar Amsterdam te komen, om samen de vrijheid te vieren en zich vrij te voelen in een land waar je je zelf kan zijn en mag houden van wie je wilt. Essentieel is om blijvend aandacht te vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder.”

Extra financiën
Deze speciale editie van de Amsterdam Gay Pride (EuroPride 2016) wordt dit jaar mogelijk gemaakt door een extra financiële bijdrage van de stad Amsterdam, het ministerie van OCW en de volgende partners: Adidas, Albers De Vries communicatie, AT5, BNN Vara, Booking.com, FunX, GVB, Killer Content, KPN, L’homo, Nuon, OUTtv, PostNL, PwC, Rabobank, Radio Decibel, Randstad, Royal FloraHolland, Royal Philips, Toerisme bureau Baskenland, Triple Media, VBAT, Vodafone, WE en World Pride 2017 Madrid.

Het festival start op zaterdag 23 juli en duurt tot en met zondag 7 augustus 2016. Meer info: www.pride.amsterdam of volg en like ons op Facebook en Twitter.

Voor meer informatie Danny de Vries - Pers & Communicatie Amsterdam Gay Pride. T: 06-52 322 755 of 020 - 750 83 84. M: dannydevries@amsterdamgaypride.org.

Stichting Amsterdam Gay Pride (AGP)

plaats:
Amsterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234