Future For Nature Award 2016 voor Wietse van der Werf

De Nederlander Wietse van der Werf, oprichter van The Black Fish en Wildlife Air Service, is één van de drie winnaars van de Future For Nature Awards 2016. De 32-jarige Van der Werf werkt aan de realisatie van het grootste internationale netwerk van burgerinspecteurs op visserijgebied ter wereld. Met dit netwerk van vrijwilligers en piloten in opleiding zet Van der Werf zich in tegen de illegale visserij en voor bescherming van bedreigde zeedieren zoals de blauwvintonijn en zeeschildpadden. Naar schatting is 40% van alle vis die in Europa verhandeld wordt, illegaal gevangen. Op 15 april presenteert deze jonge, veelbelovende natuurbeschermer zijn werk en ontvangt hij de prijs van 50.000 euro in Koninklijke Burgers' Zoo.

Mensen willen zélf iets doen
The Black Fish traint vrijwilligers als burgerinspecteurs, doet strafrechtelijk onderzoek en verzamelt bewijzen over illegale praktijken op zee en in de havens. The Black Fish werkt in 12 landen aan 28 projecten in Europa en de Verenigde Staten. In 2014 richtte Van der Werf de 'Wildlife Air Service' op: aankomende piloten maken hun oefenvlieguren boven territoria waar illegale praktijken zijn waargenomen of worden verwacht zoals illegale visserij, het dumpen van olie of ander scheepsafval op zee. De piloten in opleiding registreren vanuit de cockpit met een camera de beelden van illegale praktijken. Van der Werf sluit met zijn initiatieven naadloos aan bij de behoefte van mensen om zélf in actie te komen en mee te helpen om bedreigde diersoorten te behouden voor uitsterving. Van der Werf: 'Ik voel me enorm vereerd dat ik aan de lange en indrukwekkende lijst van Future For Nature Award winnaars word toegevoegd. Deze prijs is een enorme erkenning voor mijn werk én het werk en de inzet van al onze vrijwilligers, piloten en burgerinspecteurs!'

Beschermers van krokodillen en gordeldieren ook beloond
Naast Van der Werf ontvangen de Amerikaanse Matthew Shirley en de Vietnamese Thai Van Nguyen ook de Future For Nature Award en de bijbehorende geldprijs: Shirley werkt in Gabon, hij zet zich in voor met uitsterven bedreigde krokodillensoorten. Van Nguyen is de oprichter van 'Save Vietnam's Wildlife'. Hij stelt alles in het werk om de gordeldieren te behoeden voor uitsterven. De drie winnaars presenteren hun werk op 15 april in Koninklijke Burgers Zoo voor 500 mensen tijdens het Future For Nature Awards event.

Onderzoeksjournalist Bryan Christy is eregast
De Future For Nature Awards zijn eerder uitgereikt door o.a. Sir David Attenborough en Dr. Jane Goodall. Dit jaar is onderzoeksjournalist en National Geographic explorer Bryan Christy te gast voor een lezing en de prijsuitreiking. In 2015 lanceerde Christy de baanbrekende documentaire 'Warlords of Ivory' over de stroperij op olifanten in Centraal-Afrika. Jaarlijks worden 30.000 olifanten gedood voor hun slagtanden. Ivoor is goud waard. Christy toont aan dat achter de stroperij een efficiënte, geroutineerde en gemilitariseerde wereld schuil gaat.
Wildlife documentairemaker en natuurbeschermster Saba Douglas-Hamilton presenteert de Future For Nature Awards show op 15 april. Als voorzitter van het Internationale Selectie Comité is zij nauw betrokken bij de stichting.

De Future For Nature Foundation ondersteunt jaarlijks drie jonge, getalenteerde natuurbeschermers met de Future For Nature Award en een bedrag van 50.000 euro. De leden van het Internationaal Selectie Comité met gerenommeerde natuurbeschermers, kiezen elk jaar de drie winnaars. Inzendingen komen van deelnemers uit heel de wereld. De hoofdsponsor van de Future For Nature Foundation is Koninklijke Burgers' Zoo. Dit dierenpark steunt een aantal internationale natuurbeschermingsprojecten wereldwijd.

Wietse van der Werf is vanaf nu beschikbaar voor interviews. De overige genoemde personen in dit persbericht zijn van 13 tot en met 15 april beschikbaar. Wilt u een interview met één van de genoemde personen of wilt u meer informatie over de Future For Nature Foundation, neemt u dan contact op met:

Eline Maarse, persvoorlichter
06 - 18 803 650 | Eline@prettyinpinkproductions.nl

Ingrid Kerkvliet, projectleider Future For Nature Foundation
06 - 11 293 445 | Kerkvliet@futurefornature.org | www.futurefornature.org

Future For Nature Foundation

plaats:
Arnhem

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234