SeniorWeb biedt hulp bij digitale belastingaangifte

De blauwe envelop van de Belastingdienst zal de komende jaren gaan verdwijnen nu de overheid heeft besloten steeds meer digitaal met de burger te communiceren. Voor veel ouderen gaat deze ontwikkeling erg snel. SeniorWeb heeft daarom de Wegwijzer Digitale Belastingaangifte ontwikkeld, zodat iedereen zelfstandig zijn belastingaangifte kan blijven doen.

Behoefte aan ondersteuning
"Het verdwijnen van de blauwe envelop roept veel vragen op," aldus Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb. "Wij merken aan de reacties van onze leden dat er behoefte is aan ondersteuning bij de verschillende stappen van het digitaal belastingaangifte doen, zoals het activeren van MijnOverheid. Om hieraan tegemoet te komen hebben wij een wegwijzer ontwikkeld. De wegwijzer biedt advies voor zowel de mensen die al online zijn, als voor de mensen die nog niet online zijn. We hebben hierover ook regelmatig contact met de Belastingdienst, waarbij we onze ervaringen en de feedback van onze leden delen".

Digitaal vaardig
Van de ruim 6 miljoen vijftigplussers in Nederland zijn er ongeveer 1,2 miljoen nog niet online, en dus zijn bijna 5 miljoen senioren dit al wel. Maar ook de senioren die al digitaal vaardig zijn hebben vragen over de digitale belastingaangifte. Uit onderzoek onder leden van SeniorWeb blijkt dat bijna driekwart van hen de belastingaangifte reeds online doet, maar ook dat veel mensen graag meer informatie en tips willen over dit onderwerp. Voor alle mensen die moeite hebben met online aangifte doen heeft SeniorWeb de Wegwijzer Digitale Belastingaangifte ontwikkeld met duidelijke uitleg over alle stappen van het digitaal aangifte doen.

Nog niet online
Mensen die familie, vrienden of bekenden in hun omgeving hebben die nog niet online zijn, vinden in de Wegwijzer een pdf met advies dat zij kunnen uitprinten en aan de persoon zonder internet kunnen geven. De pdf begint met de geruststelling dat de belastingaangifte op papier doen mogelijk blijft. Verder wordt uitgelegd hoe mensen anderen kunnen machtigen om voor hen de belastingaangifte te doen, en hoe zij de overstap naar de online aangifte kunnen maken.

Wegwijzer
De Wegwijzer Digitale Belastingaangifte omvat dus uitleg voor zowel mensen met computer als mensen zonder computer. De Wegwijzer is vanaf nu beschikbaar op www.seniorweb.nl/belastingaangifte. Mensen vinden er nu uitleg over de voorbereiding van het aangifte doen, namelijk: het aanvragen van DigiD, het activeren van MijnOverheid en de bijbehorende Berichtenbox raadplegen. Vanaf begin maart, als de online aangifte 2015 ook echt beschikbaar is, wordt de Wegwijzer aangevuld met uitleg over online belastingaangifte doen. De Wegwijzer zal geen belastingadvies geven.

SeniorWeb hoopt dat met de Wegwijzer Digitale Belastingaangifte alle senioren zelfstandig hun belastingaangifte kunnen blijven doen. Hebben ze aanvullende vragen omtrent DigiD, MijnOverheid, en online belastingaangifte dan kunnen ze altijd terecht bij de 400 SeniorWeb Leercentra in het land.

Over SeniorWeb
SeniorWeb vindt de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel van het leven van senioren. Het is onze missie senioren het gemak en plezier van de digitale wereld te laten ontdekken. De combinatie van informatie, educatie en hulp maakt SeniorWeb uniek. Met bijna 150.000 leden, 3.000 vrijwilligers, een drukbezochte website (10,5 miljoen bezoeken per jaar), het populaire tijdschrift Enter, computerhulp (via internet, telefonisch en aan huis) en 400 Leercentra in het hele land brengt SeniorWeb de digitale wereld en senioren dichter bij elkaar. Zie ook de SeniorWeb infographic.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Titia Blanksma, mediamanager SeniorWeb. E-mail tblanksma@seniorweb.nl, telefoon 030-2769945.

SeniorWeb

plaats:
Utrecht
website:
http://www.seniorweb.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234