De schokkende waarheid over epilepsie op Wereld Epilepsiedag

Het licht gaat uit. Letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk bij mensen met epilepsie. Letterlijk in de campagne 'Zicht op genezing' die op 8 februari (Wereld Epilepsiedag) van start gaat. De campagne benadrukt dat alledaagse situaties voor mensen met epilepsie alles behalve vanzelfsprekend zijn. Bij een aanval ontstaat een kortsluiting in de hersenen, waardoor 'het licht uit gaat'.

Het Epilepsiefonds brengt met de campagne 'Zicht op genezing' epilepsie onder de aandacht. Er heerst nog te veel onwetendheid over epilepsie. Veel verder dan 'mensen die schokken', komt men vaak niet. En dat terwijl de impact van de aandoening gigantisch is. De campagne wordt online gevoerd en kent een serie commercials die op TV verschijnen.

Levensgevaarlijk
In de verschillende tv-commercials worden de schokkende gevolgen van epilepsie getoond. Hierin spelen mensen met epilepsie en hun familieleden de hoofdrol. Zo kreeg Caspar (52) op weg naar zijn werk op het station een epileptische aanval. Hij viel tussen het perron en een rijdende trein en verloor daarbij zijn been. Esmee Anne (16) kan zwemmen als de beste. Maar zonder begeleiding naar het zwembad mag ze niet. Ineke (71) kreeg epilepsie als gevolg van een hersenbloeding. Huishoudelijke zaken zijn voor haar vol risico. Zelfs koken kan heel gevaarlijk zijn.

Gevolgen van epilepsie
Naast veel hogere risico's op ongevallen, verdrinking en vroegtijdig overlijden, zijn de sociaal-maatschappelijke gevolgen enorm. Kinderen worden vaker gepest op school en er bestaat meer kans op angst en depressie (bron: Ohio State University). Het feit dat epilepsie niet altijd aangeboren is, maar ook op latere leeftijd kan ontstaan, is vrij onbekend. In Nederland hebben 120.000 mensen epilepsie, maar de verwachting is dat dit aantal tot 2025 groeit met 16,5% (bron: Nationaal Kompas). Vooral omdat het vaker bij ouderen voorkomt. Wereldwijd lijden 50 miljoen mensen aan de aandoening.

Zicht op genezing
Hoe meer mensen betrokken raken bij het Epilepsiefonds, hoe meer het fonds zich kan inzetten voor epilepsieonderzoek. Om uiteindelijk zicht op genezing te krijgen of epilepsie zelfs te kunnen voorkomen. Het Epilepsiefonds is het oudste gezondheidsfonds van Nederland en bestaat in 2018 125 jaar.

Geplaatst in:

Noot voor de redactie: wenst u meer informatie te ontvangen of wilt u de commercials alvast bekijken kunt u de volgende contactpersonen benaderen:
- Epilepsiefonds - Odile van Iersel, coördinator Communicatie - 06 23 82 87 33
- Living the brand - Liselot van Kesteren / Frank Wertwijn - 020 494 13 30
Vanaf 8 februari live: www.epilepsie.nl/zichtopgenezing

Epilepsiefonds

plaats:
Houten
website:
http://www.epilepsie.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234