LeasePlan CarCost Index: automobilist duurste uit in Nederland

Highlights LeasePlan CarCost Index
- Automobilist in Duitsland en Tsjechië goedkoopst uit; maandelijkse kosten in Nederland hoogst
- De invloed van automobilisten op de hoogte van een groot deel van de kosten, zoals afschrijvingen en belastingen (70%), is beperkt
- Brandstofkosten zijn vooral hoog in landen als Italië en Spanje

Autorijden in Nederland is duur. Gemiddeld zijn automobilisten in ons land maandelijks tussen de Euro 600 en Euro 800 kwijt voor hun privéauto, afhankelijk van de brandstofkeuze. In landen als Duitsland en Tsjechië ligt dit maandbedrag aanzienlijk lager, vooral voor dieselauto's. Het verschil kan oplopen tot Euro 350 per maand. Dat en meer blijkt uit de LeasePlan CarCost Index, een studie naar de eigendoms- en gebruikskosten van de auto in elf Europese landen.

Het is voor het eerst dat alle kostenelementen van een auto op internationaal niveau zo gedetailleerd in kaart zijn gebracht. LeasePlan putte voor de CarCost Index uit haar kennis en ervaring van haar eigen wagenpark. Uit het onderzoek blijkt dat een benzineauto in Nederland gemiddeld Euro 660 per maand kost; een dieselauto maandelijks Euro 805. In Duitsland liggen de maandlasten gemiddeld tussen de Euro 418 (benzine) en Euro 454 (diesel). Dit is vergelijkbaar met een land als Tsjechië (Euro 406 (b); Euro 455 (d)). Nederland torent met deze gemiddelde bedragen ook uit boven het Verenigd Koninkrijk (Euro 600 (b)/Euro 630 (d)) en Zweden (Euro 582 (b)/Euro 576 (d)).

De jaarlijkse LeasePlan CarCost Index is een overzicht van de totale kostenelementen van een auto, en is gebaseerd op de totale kosten van een auto in het C-segment (20.000 km/jr, op basis van drie jaar). Per land is onder meer gekeken naar aanschafprijs, afschrijving, kosten voor reparatie en onderhoud, belasting- en brandstofkosten. Uit de studie blijkt dat een automobilist relatief weinig invloed uit kan oefenen op een groot deel van de kosten (70%), zoals afschrijving en belastingen. Afschrijving vormt de grootste vaste kostenpost (36%).

Martijn Versteegen, Marketing Directeur van LeasePlan Nederland: "Er wordt vaak gezegd dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen relatief duur is voor automobilisten. Echter, onderzoek dat deze vermoedens bevestigt, ontbrak vooralsnog. Om hier uitspraken over te kunnen doen, moet je als speler de markten goed kennen, en inzicht hebben in onder meer verschillen in regelgeving. De totale kosten tegen elkaar afzetten gaat verder dan het vergelijken van alleen de aanschafwaarde, brandstofkosten of een belastingtarief. Niet voor niets adviseren wij automobilisten ook altijd naar het totaalplaatje te kijken, wanneer ze een auto willen kopen of leasen."

Fiscale regelgeving sturend in hoogte brandstofkosten
Binnen Europa zijn de brandstofkosten het hoogst in Italië. Dit komt vooral door het hoge BTW-tarief dat is ingesteld in verband met de economische crisis. Zwitserland is een nadrukkelijke uitschieter als het gaat om dieselauto's. In dit land hanteert de regering al jaren aanvullende belastingen op deze brandstofsoort vanwege de hogere uitstoot van NOx en fijnstof. In Nederland ligt de prijs van een liter diesel juist significant lager dan de prijs van een liter benzine.

Over de LeasePlan Car Cost Index
De CarCost Index is onderdeel van de jaarlijkse LeasePlan Mobility Monitor. De index analyseert en vergelijkt de totale eigendoms- en verbruikskosten van een populaire auto in het C-segment in elf landen: België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zwitserland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De studie is door de leasemaatschappij uitgevoerd in het tweede semester van 2015 en zal jaarlijks worden herhaald.

Over LeasePlan
Al meer dan 50 jaar maakt LeasePlan wagenparkbeheer en mobiliteit van leaserijders gemakkelijker. Met ruim 142.000 auto's in Nederland en 1.5 miljoen auto's in 32 landen is LeasePlan de grootste en meest toonaangevende leasemaatschappij ter wereld. Klanten profiteren hierdoor van uitgebreide expertise en schaalvoordelen. Dat geldt voor zakelijk leasen, ZZP, MKB, non-profit organisaties en corporates. Maar zeker ook voor particulieren in de vorm van privé leasen. LeasePlan maakt leasen gemakkelijk. Autorijden zonder de zorgen van een auto. LeasePlan hanteert daarbij heldere voorwaarden en afspraken, die eenvoudig en goed leesbaar zijn opgeschreven.

LeasePlan beschouwt de (zaken)auto als de belangrijkste pijler onder mobiliteit en daarmee als essentiële pijler onder onze economie. Zij is voortdurend op zoek naar manieren om autorijden slimmer, schoner en efficiënter te maken. LeasePlan wil dat autorijden slimmer, schoner en efficiënter wordt. Slimmer, door het autoverkeer beter te spreiden over de dag. Schoner, door in te zetten op energiezuinige en intelligente autotechniek. Efficiënter, door zakelijk verkeer ook op alternatieve manieren te organiseren. Daarnaast is zij voortdurend in dialoog met haar klanten over bewust en verantwoord rijgedrag. LeasePlan Nederland is een dochteronderneming van LeasePlan Corporation en is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen. Zie www.leaseplan.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

LeasePlan
Nicole Hagen
T. (036) 527 1413
E-mail: nicole.hagen@leaseplan.nl
www.leaseplan.nl

Creative Venue PR
Marianne Aalders
T. (020) 452 5225/06 42 150180
m.aalders@creativevenue.nl
www.creativevenue.nl

LeasePlan Nederland N.V.

plaats:
Almere
website:
http://www.leaseplan.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234