Twee veilinghuizen onder één dak

Het Venduehuis der Notarissen te 's-Gravenhage heeft per 1 januari 2016 de aandelen verworven van Van Stockum's Veilingen B.V., eveneens gevestigd te Den Haag.
Beide veilinghuizen, die op een steenworp afstand van elkaar liggen, hebben een lange historie.

Het Venduehuis der Notarissen te 's-Gravenhage werd opgericht in 1811 en is het oudste algemene veilinghuis in Nederland voor schilderijen, meubelen, porselein, goud, juwelen en zilver en alle overige rubrieken die onder de noemer kunst, antiek en curiosa vallen. Van Stockum's Veilingen werd in 1833 opgericht als boekhandel en antiquariaat, later uitgebreid met een boeken- en prentenveiling. Aanvankelijk was Van Stockum's eigendom van de heren Van Stockum, maar in 1906 werd het bedrijf gesplitst in enerzijds de boekhandel en uitgeverij en anderzijds in het antiquariaat en de boeken- en prentenveiling. Na de Tweede Wereldoorlog werd het antiquariaat en boekveilinghuis uitgebreid met kunst- en antiekveilingen en meer recent met militariaveilingen. Sinds 1979 zwaaide Drs. P.A.G.W.E. Pruimers de scepter over Van Stockum's Veilingen.

Nu het oudste Nederlandse veilinghuis voor kunst en antiek de krachten bundelt met het oudste Nederlandse veilinghuis voor boeken, is een sterke speler op het breedst denkbare veilingterrein in Nederland ontstaan. Het vertrek van Sotheby's als veilinghuis uit Nederland, alsmede de afgeslankte activiteiten van Christie's in Nederland zijn mede van invloed geweest op de beslissing van beide veilinghuizen vanaf nu gezamenlijk op te treden.

Na de succesvolle veilingen in de laatste twee jaar, waarin de kunst- en antiekmarkt duidelijk is aangetrokken, verwacht de nieuwe combinatie een nog belangrijkere rol in de nationale en internationale kunst-, antiek- en boekenwereld te zullen spelen. Hierbij zal er sprake zijn van een gecombineerd veilinghuis met behoud van het unieke karakter van beide bedrijven, zulks in combinatie met alle moderne faciliteiten die het veilen via internet tegenwoordig biedt.

Beide veilinghuizen zetten de activiteiten voort onder de bestaande bedrijfsnamen en onder directie van de heer Peter Meefout. De heer Pruimers blijft de komende maanden nog als adviseur verbonden aan Van Stockum's Veilingen. De kennis en expertise van Van Stockum's Veilingen blijft ook daarna gegarandeerd: de heer Jaap van Eesteren en mevrouw Marga van den Berg zullen meeverhuizen naar de nieuwe vestiging Van Stockum's Veilingen naar de Nobelstraat in Den Haag, direct grenzend aan het Venduehuis der Notarissen.

Geplaatst in:

Voor vragen over deze overname kunt u contact opnemen met Peter Meefout (p.meefout@venduehuis.com of 0703658857).

Venduehuis

plaats:
Den Haag

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234