Krachtige start voor kunstbeurs BRAFA

De Brussels Art Fair (BRAFA) opende vorige week haar deuren in het monumentale Tour & Taxis. Op de internationale kunstbeurs, nog t/m zondag 31 januari 2016 geopend, staan 137 kunsthandelaren uit 17 landen. De beurs mocht de eerste vijf dagen 21.000 kunstliefhebbers verwelkomen, een stijging van bijna 10% ten opzichte van vorig jaar. Bezoekers kunnen kiezen uit 20 verzameldisciplines waaronder schilderijen, antiek, archeologie, juwelen, primitieve kunst en design. Deze week reizen diverse Nederlandse groepen naar de Brusselse kunstbeurs waar al veel internationale verkopen werden gemeld. Topstukken zijn onder andere een 17de-eeuws beeld van Michiel de Ruyter, een covertekening van Hergé, een huis voor vluchtelingen uit de Tweede Wereldoorlog en schilderijen van Chagall, Monet en Delvaux.

Bijzondere verkopen
- De zilveren hoorn die Koning Willem II in 1849 liet maken als jachttrofee voor Paleis het Loo vond al snel een nieuwe eigenaar bij Dario Ghio.
- De Backker Medieval Art verkocht een grote 15de-eeuwse Spaanse poort aan een Duits museum en een 14de-eeuws Italiaans beeld van Sint Sebastiaan aan een Parijse verzamelaar.
- Vrijwel alle meubelen van Axel Vervoordt werden tijdens de eerste openingsdag verkocht.
- Designspecialist Galerie Le Beau kijkt nu al terug op een mooie eerste editie. De meeste designmeubelen werden verkocht waaronder het walnoten wandmeubel van Paolo Buffa uit 1950.
- Berko Fine Paintings verkocht maar liefst tien werken aan een belangrijke Chinese verzamelaar.
- Librairie Lardanchet (CLAM) verkocht een origineel blad uit de eerste editie van de Gutenberg bijbel, het eerste met losse zetletters gedrukte boek van Europa. De vraagprijs was Euro100.000.
- Didier Claes verkocht diverse tribale objecten waaronder een tweekoppig Songye beeld uit Congo.
- De combinatie van oude meesters en hedendaagse kunst bracht nieuwkomer Meessen de Clercq succes. De galerie verkocht twee belangrijke hedendaagse werken van Claudio Parmiggiani.
- Een kunstkoper uit New York vond bij Futur Antérieur een Italiaans bureau uit de jaren zeventig en een console tafel van Ico Parisi uit 1948

Moderne en hedendaagse meesters
Voor de conceptuele stand van het trio Dierking, Thomas Salis en Frank Landau staat een demontabel huis in hout en staal van Jean Prouvé, voor vluchtelingen van de Tweede Wereldoorlog ontworpen. Hier hangt ook het grote doek La grande allée (1964) van Paul Delvaux. De muurinstallatie Courbes immatérielles van Jésus Rafael Soto uit 1982 trekt veel bekijks bij Patinoire Royale. Een gezicht op de seine van Claude Monet uit 1878 is te zien bij Stern Pissarro en zowel Boulakia als Francis Maere tonen laat werk van Chagall (1887-1985), respectievelijk Le marié et la mariée (uit 1979!) en de gouache Le boucher casher (1971). Liefhebbers van striptekeningen vinden de originele covertekening van Hergé voor De Guitenstreken van Kwik en Flupke bij Huberty & Breyne. De vraagprijs is 1 miljoen euro.

Oude kunst
Klaas Muller presenteert een buste van Michiel de Ruyter uit 1670-'80. Er is bij Jan Muller Antiques veel belangstelling voor het portret van Frans Pourbus II van prins Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje. Safani uit New York toont een Egyptisch nijlpaard (4de-3de eeuw voor Chr) en een metalen halsketting van de Vikingen. Floris van Wanroij blinkt uit met zijn Italiaanse huwelijkskistje van rond 1400, met hoorn en been ingelegd. Het Victoria & Albert Museum bezit een vergelijkbaar exemplaar. Jacques Barrère toont een Japans Shibayama kabinet met goudlak, ivoor en parelmoer uit de 19de-eeuwse Meiji periode.


Brafa is blooming
De organisatie maakte ruimte voor meer kunst met 21 nieuwe en terugkerende exposanten. Van de 137 kunsthandelaren - 11 meer dan in 2015 - komt 60% uit het buitenland. Het Gentse Floraliën evenement is eregast op Brafa. Bloemist Mark Colle, bekend van modeshows van Dries Van Noten, Jil Sander en Dior, zette de kunstbeurs in de bloemen. Tijdens de drie openingsdagen en het eerste weekend trok Brafa 21.000 bezoekers, een stijging van bijna 10% ten opzichte van vorig jaar. De beurs ontvangt de komende dagen diverse Nederlandse vriendengroepen en is nog t/m zondag 31 januari 2016 geopend in Tour & Taxis. Meer informatie: www.brafa.be

Noot voor de redactie

Op www.brafa.be vindt u onder Pers het volledige persbericht over de topstukken en afbeeldingen. Volg Brafa ook op Twitter, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram en Youtube. Voor persaccreditatie en nadere informatie: Art Content, Denise Hermanns
T: +31 (0)30 27 64 370
info@artcontent.nl

Art Content

plaats:
Brussel

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234