Prijzen oude David Bowie LP's schieten omhoog

Waarde platen afgelopen weken soms wel vervijfvoudigd

Op 10 januari overleed zanger David Bowie. Hij zal de geschiedenis ingaan als één van de meest invloedrijke muzikanten van de afgelopen 50 jaar. Sinds zijn dood is de vraag naar met name zijn oude lp's enorm gestegen. Volgens Denny Hoekstra, vinyl expert bij online veilinghuis Catawiki zijn de prijzen van oude platen de afgelopen weken soms wel vervijfvoudigd. ''Er was altijd al veel belangstelling voor oude en zeldzame platen van David Bowie, maar sinds zijn dood zien we dat er plots veel meer mensen geïnteresseerd zijn in de lp's. Dit heeft de afgelopen weken voor een enorme prijsstijging gezorgd''. Speciaal ter ere van David Bowie en de grote vraag naar zijn lp's organiseert Catawiki deze week een grote David Bowie veiling. In de veiling worden onder andere bijzondere platen, oude concerttickets en posters van David Bowie aangeboden. Erg bijzonder zijn een aantal niet eerder gepubliceerde foto's uit 1969 van een pas 22-jarige David Bowie, die in het appartement van zijn manager een interview geeft aan het Britse muziekblad New Musical Express.

De een zijn dood...
Veilingmeester Hoekstra geeft aan dat de dood van een artiest over het algemeen meteen zorgt voor een waardestijging van oude platen. ''Als een artiest overlijdt staat deze plotseling weer volop in de belangstelling. Dit zorgt er dan ook voor dat mensen hun platenverzameling compleet willen maken en ontstaat er een stormloop op de oude lp's. De meest waardevolle lp's zijn dan ook van artiesten die inmiddels zijn overleden, zoals bijvoorbeeld Elvis, John Lennon en Jimi Hendrix. Naast verzamelaars zijn ook investeerders geïnteresseerd in deze lp's. De markt voor zeldzame lp's zit behoorlijk in de lift en daarom is er veel geld te verdienen''.

Duurste Nederlandse plaat
De duurste Nederlandse plaat is daarentegen van een band die nog springlevend is. De single 'Lonely everydag/Not to find' was de tweede single van The Golden Earrings. De single kwam in 1965 uit, maar werd bijna meteen uit de handel genomen. De uitdrukking 'Not to find' bestaat namelijk helemaal niet in het Engels en is een goed voorbeeld van 'steenkolen Engels'. Daarop besloot de platenmaatschappij de single zo snel mogelijk terug te halen uit de winkels om te vernietigen. Er bleven maar een stuk of 25 singles over en daarom is dit nu de duurste Nederlandse plaat die bestaat. In 2014 kwam deze single voor het laatst bij Catawiki onder de hamer.

De David Bowie veiling is vandaag gestart en duurt tot en met 31 januari
De veiling is te bekijken via www.catawiki.nl/davidbowie

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234