3% banengroei in het MKB: koplopers zijn notariaat en huisartsenzorg

De werkgelegenheid in het MKB is ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar met 3,0% gegroeid. De groei heeft zich in de afgelopen drie maanden verder doorgezet en vrijwel alle sectoren laten een positieve ontwikkeling zien. In de geactualiseerde cijfers tot en met december 2015 signaleert de Van Spaendonck MKB Banenmonitor de 3 koplopers, namelijk notariaat, huisartsenzorg en technisch installatiebedrijf.

De Van Spaendonck MKB Banenmonitor signaleert 3,0% banengroei in het Nederlandse MKB voor het vierde kwartaal van 2015 t.o.v. hetzelfde kwartaal in 2014. Hiermee zet de opwaartse trendlijn zich verder voort. Dit blijkt uit analyse van salarisdata van 725.000 Nederlanders werkzaam bij MKB-werkgevers tot 250 werknemers. Vrijwel alle overige sectoren kennen, soms voor het eerst, een groei in het aantal fte. Zo hebben de horeca, de kinderopvang en technische groothandel enige groei mogen constateren. De drie koplopers in banengroei zijn notariaat, technisch installatiebedrijf en huisartsenzorg. Mogelijk als gevolg van een aantrekkende woningmarkt is het aantal fte's in notariaat met 7,2% toegenomen. De aantrekkende bouw heeft het technisch installatiebedrijf een groei van 5,1% gebracht. Ook de groei in huisartsenzorg is opmerkelijk, hier werd een groei van 5,4% geconstateerd. Een beperkte teruggang in dienstverbanden zagen we het afgelopen jaar in de glastuinbouw en het kappersbedrijf.

"Met deze uitkomsten van de Van Spaendonck MKB Banenmonitor constateren we een positieve ontwikkeling in de banengroei in het Nederlandse MKB" aldus Giel Schikhof, manager arbeidsverhoudingen bij Van Spaendonck. Het MKB heeft het groeiniveau van 2011 weer te pakken, van groot belang nu we bij diverse grote bedrijven nog reorganisaties zien. In onze monitor zien we overigens ook dat het MKB in langzamerhand alle regio's weer groeit. Niet alleen in de Randstad, waar we op 3,4% zitten, maar nu ook in Noord-Nederland waar de banengroei met 2,3% toch behoorlijk aantrekt.

Over de Van Spaendonck MKB Banenmonitor
De Van Spaendonck MKB Banenmonitor geeft kwantitatief inzicht in arbeidsmarkt ontwikkelingen in het MKB. Voor heel Nederland maar ook op maat voor regio's of branches. De MKB Banenmonitor is een product van Van Spaendonck met als voedingsbodem diverse bronnen zoals Loket.nl, salaris- en personeelsadministratie platform voor 90.000 werkgevers en 725.000 werknemers. De Van Spaendonck MKB Banenmonitor publiceert elk kwartaal een gratis update van de ontwikkeling van de werkgelegenheid in het Nederlandse MKB voor media, onderzoekers, beleidsmakers en HRM professionals.

Voor meer informatie raadpleeg:
Giel Schikhof & Roy Wenting van Van Spaendonck
T: +31 13 594 4445
E: info@mkb-banenmonitor.nl
www.mkb-banenmonitor.nl

Van Spaendonck Groep B.V.

plaats:
Tilburg

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234