KBO roept ouderen op: drink 40 dagen geen druppel

In Nederland lopen naar schatting 150 duizend probleemdrinkers van 55 jaar en ouder rond. Senioren die zich afvragen waar ze zitten op de glijdende schaal van gezelligheidsdrinker naar probleemdrinker, worden door KBO, Nederlands grootste seniorenorganisatie, uitgedaagd om 40 dagen niet te drinken tijdens de komende vastentijd. Behalve op zondag, dan mag een glaasje wel.

Het aantal vijftigplussers met een alcoholverslaving is opnieuw gestegen en dat komt niet alleen doordat Nederland vergrijst. Het alcoholgebruik in Nederland is vervijfvoudigd. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: 'De huidige generatie babyboomers is opgegroeid in een maatschappij waarin drankgebruik volledig geaccepteerd was. Zij drinken bij meer gelegenheden en vaker door de week. Voor veel gepensioneerden is het eeuwige weekend aangebroken. Maar tegelijkertijd worstelen ze met de veranderingen van het ouder worden: ze missen het contact met collega's, een zinvolle bezigheid, idealen en lichamelijke kracht. Drank kan dan de oplossing lijken.'

Gezelligheidsdrinkers veranderen zo vaak ongemerkt in probleemdrinkers. Vanderkaa: 'Op internet zijn allerlei tests waarmee je kunt nagaan of je in de gevarenzone verkeert, maar de beste test is eigenlijk deze: lukt het je om een tijd niet te drinken? Vandaar de uitdaging die wij 50-plusers geven: doe mee en drink 40 dagen geen druppel.' Behalve het bewustzijn dat zo'n stopperiode oplevert, zorgt een maand zonder alcohol er ook voor dat je geld bespaart, dat de lever herstelt, de bloeddruk daalt, mensen drie tot vijf kilo afvallen en dat de cholesterolwaarde er wel bij vaart, zo wees recent Brits onderzoek uit.

De actie van de KBO loopt in de vastentijd, vanaf Aswoensdag (10 februari) tot Pasen op zondag 27 maart. Dat zijn 46 dagen, omdat er zes zondagen in deze periode vallen. Zoals gebruikelijk wordt er in de vastentijd niet gevast op zondag, dan mag er wel een glaasje gedronken worden.

Senioren die mee willen doen met de uitdaging kunnen bij de KBO gratis een zilverkleurig speldje aanvragen met een druppel erop. Dat opent het gesprek en maakt het initiatief herkenbaar voor de omgeving. Wie zich aanmeldt via www.40dagengeendruppel.nl krijgt de speld gratis thuisgestuurd (op=op). Op deze pagina's staan ook tips en informatie over 50-plussers en alcohol.

Geplaatst in:

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Arno Heltzel, persvoorlichter van de Unie KBO. Telefoon 073-6123475 en 06-51295294, e-mail: aheltzel@uniekbo.nl

De KBO is met 190.000 leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Wij komen op voor de belangen van senioren. Bijvoorbeeld als het gaat om langer thuis wonen, veiligheid, digitalisering en koopkracht. Daarnaast bieden we onze leden ontmoeting, ondersteuning en aantrekkelijke voordelen. Meer informatie over de KBO: www.kbo.nl

De KBO is met 190.000 leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland.

plaats:
’s-Hertogenbosch

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234