Vluchtelingenkinderen in gevaar door kou

Save the Children maakt zich ernstige zorgen over de kinderen die op hun vluchtroute door Europa te maken hebben met de barre winterkou. Op verschillende plekken in Griekenland en Servië dalen de temperaturen deze week tot ver onder het vriespunt.

Valentina Bollenback van Save the Children is momenteel in de Servische grensplaats Presevo. "De omstandigheden hier zijn zwaar. Er ligt een dik pak sneeuw en met temperaturen die 's nachts tot -20 °C kunnen dalen, lopen vooral kinderen groot gevaar. Ik zie vele bezorgde moeders die hun baby's niet warm kunnen houden. Kinderen komen hier onderkoeld aan, met blauwe lippen en handen die bevriezingsverschijnselen vertonen."

Save the Children beschikt over een appartement in Presevo, waar moeders met baby's en alleenreizende kinderen de nacht kunnen doorbrengen. Aan de Servische grens en op andere plekken langs de route delen we regenkleding, sokken, schoenen, warme dranken en artikelen voor de persoonlijke hygiëne uit.

Ondanks de vrieskou maken nog steeds elke dag zo'n 1000 vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Irak de oversteek vanuit Turkije. Vele kinderen komen doornat en slechts gekleed in een T-shirt aan op een van de Griekse eilanden -waar het deze week sneeuwt.

Save the Children roept de Europese regeringsleiders op kinderen en hun families te beschermen en van de juiste zorg te voorzien. Bollenback: "Regeringen moeten niet bezig zijn met het sluiten van hun grenzen, maar met een humane ontvangst van mensen die het oorlogsgeweld in hun land zijn ontvlucht."

Foto's en videomateriaal (incl. shotlist) zijn verkrijgbaar via deze link: http://storycentral.savethechildren.org.uk/?c=3413...
Bij gebruik dient Save the Children als bron vermeld te worden.

Voor meer informatie en interviewverzoeken (Engelstalig) kunt u contact opnemen met Sabine Copinga, persvoorlichter van Save the Children: 06-23228559 of sabine.copinga@savethechildren.nl

Save The Children Nederland

plaats:
Den Haag
website:
http://www.savethechildren.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234