AzG start opbouw nieuw vluchtelingenkamp in Duinkerke

Vandaag is Artsen zonder Grenzen gestart met de opbouw van een nieuw vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Grande-Synthe, een plaats in de buurt van Duinkerke. De opbouw duurt ongeveer een maand, waarna 500 winterklare tenten (elk voor vijf personen), douches met heet water en voldoende latrines zijn neergezet. Het vluchtelingenkamp wordt volledig gefinancierd door Artsen zonder Grenzen.

'Er leven nu meer dan 2.500 vluchtelingen in Grande-Synthe onder verschrikkelijke, onhygiënische omstandigheden op een nat en modderig terrein,' zegt André Jincq van Artsen zonder Grenzen. 'Zij moeten geschikt onderdak krijgen, onder fatsoenlijke leefomstandigheden.'

De vluchtelingen in Grande-Synthe leven nu op een modderig terrein onder zeer slechte leefomstandigheden. Omdat zij zich warm houden met brandvuren en geïmproviseerde kacheltjes, behandelt Artsen zonder Grenzen veel mensen met brandwonden.
De vluchtelingen in Grande-Synthe leven nu op een modderig terrein onder zeer slechte leefomstandigheden. Omdat zij zich warm houden met brandvuren en geïmproviseerde kacheltjes, behandelt Artsen zonder Grenzen veel mensen met brandwonden.

Artsen zonder Grenzen werkte samen de gemeente van Grande-Synthe om dit project te starten. De burgemeester van Grande-Synthe wendde zich tot Artsen zonder Grenzen nadat herhaaldelijke oproepen aan de Franse overheid geen reactie kregen en het aantal vluchtelingen in de gemeente opliep. Begin oktober verbleven er 800 mensen op het vluchtelingenterrein, inmiddels zijn dat er 2.500. De meesten zijn van Koerdische afkomst, die wachten tot zij de oversteek naar Engeland kunnen maken. Onder de vluchtelingen zijn 250 (zeer jonge) kinderen.

Ondanks de ernst van de humanitaire situatie in Grande-Synthe duurde het lang voordat de autoriteiten groen licht gaven voor de opbouw van het nieuwe vluchtelingenkamp. Zij voerden onder meer brandveiligheid aan als bezwaar. Paradoxaal genoeg is het risico op brand juist bijzonder groot op het huidige vluchtelingenterrein, waar mensen zich met brandvuurtjes en geïmproviseerde kacheltjes warm proberen te houden. Onder de patiënten die Artsen zonder Grenzen tot nu toe behandelde, waren veel mensen met brandwonden.

In het nieuwe vluchtelingenkamp verblijven de vluchtelingen op vrijwillige basis. Zij mogen verder gaan en staan waar zij willen. 'Dat is voor ons een cruciale voorwaarde,' stelt Jincq. 'Wij zetten geen kamp op waar vluchtelingen gevangen zitten. Wij willen een leefomgeving opbouwen die hen helpt de winter door te komen onder fatsoenlijke, menselijke omstandigheden.'

Voor meer informatie: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Rolinda Montsma: telefoon 020 520 8958 of 06 5050 5305, buiten kantooruren: 06 543 94 727, rolinda.montsma@amsterdam.msf.org. www.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen

plaats:
Amsterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234