Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development, LLC, laten internationale oproep uitgaan voor nominaties voor 2016 Dr. Guislain "Breaking the Chains of Stigma" Award

-Zoektocht naar advocaten voor patiënten in geestelijke gezondheidszorg die het stigma doorbreken-

GENT, België, 12 januari 2016 /PRNewswire/ -- Het Museum Dr. Guislain in Gent, België, en Janssen Research & Development, LLC ("Janssen") hebben vandaag het begin aangekondigd van de periode waarin nominaties voor de vijfde jaarlijkse Dr. Guislain "Breaking the Chains of Stigma" Award kunnen worden ingediend. De Award bekroont individuen, projecten of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan het verminderen van het stigma dat nog steeds kleeft aan geestesziekten. De nominaties van mensen en organisaties waar ook ter wereld kunnen worden ingediend op www.drguislainaward.org [http://www.drguislainaward.org/] en worden geaccepteerd tot 31 maart 2016. Een prijs van $50.000 wordt toegekend aan het individu dat of de groep die de Award ontvangt. Dit bedrag dient te worden gebruikt voor doorgaand werk aan het verminderen van het sociale stigma rond geestesziekten.

"Gezien de alomtegenwoordigheid van het stigma rond geestelijke gezondheid in de mondiale gemeenschap, is het van essentieel belang dat we waardering tonen voor diegenen aan de frontlijn die vechten om negatieve percepties van mensen met geestesziekten te bestrijden", aldus broeder René Stockman, algemeen directeur van het Museum Dr. Guislain. "Zorgen voor een inclusieve behandeling en gelijkheid waren de grondstenen van het levenswerk van Dr. Guislain. We zijn er trots op voort te bouwen op dat erfgoed door erkenning te geven aan diegenen die zich inzetten voor mensen met geestesziekten, een groep die zich vaak niet zelf kan verdedigen."

De winnaar onder de genomineerde individuen, projecten of organisaties wordt bepaald door een onafhankelijke selectiecommissie van internationale advocaten en bekende autoriteiten op het gebeid van de geestelijke gezondheid, en zal worden geëerd tijdens een ceremonie op World Mental Health Day, 10 oktober 2016, in New York City.

Vorig jaar won Janos Marton, Ph.D., directeur van Living Museum in Queens, New York, de 2015 Dr. Guislain Award voor zijn buitengewone inspanningen en opmerkelijke talent om de creativiteit van individuen die leven met een geestesziekte te voeden, en voor het opzetten van een baanbrekende en bloeiende artistieke gemeenschap binnen de setting van de geestelijke gezondheidszorg.

"Bij Janssen hebben we een lange geschiedenis van, en een diepe betrokkenheid bij, het helpen van mensen met geestesziekten en neurologische stoornissen", aldus Husseini K. Manji, MD, Global Therapeutic Area Head for Neuroscience, Janssen Research & Development, LLC. "Ons ultieme doel is om de levens van alle patiënten met geestesziekten te transformeren en dat is de drijvende factor achter onze inspanningen om erkenning te geven aan mensen over de hele wereld die zorgen voor werkelijke vooruitgang bij het doorbreken van het stigma."

Janssen is al lange tijd betrokken bij de verdere ontwikkeling van neurologisch onderzoek, een erfenis die zijn oorsprong vindt in het werk van Dr. Paul Janssen (1926-2003). "Dr. Paul" staat bekend als een van de meest begaafde en gepassioneerde doctoren en farmaceutische onderzoekers van de 20e eeuw. Om zijn erfgoed te eren, ondersteunt Janssen de gemeenschap die zich bezig houdt met geestelijke gezondheid en verschillende belangenorganisaties en projecten. In 2011 hebben de Janssen Pharmaceutical Companies van Johnson & Johnson Healthy Minds gestart, een veelomvattend initiatief dat erop gericht is om de samenwerking aan te moedigen tussen partners op het gebied van biotechnologie, farmaceutica en de publieke sector om daarmee de ontdekking van nieuwe therapeutische oplossingen voor ziekten en aandoeningen van de hersenen te versnellen.

Over de Museum Dr. Guislain "Breaking the Chains of Stigma" Award
Individuen, organisaties of projecten waar ook ter wereld die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de omgang met, of het bevorderen van het besef van, geestelijke gezondheid komen in aanmerking voor* de Dr. Guislain "Breaking the Chains of Stigma" Award. De Award wordt toegekend aan individu(en), organisaties of projecten die:-- een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de geestelijke
gezondheidszorg in de breedste zin op een cultureel en/of sociaal
niveau;
-- een daadwerkelijke bijdrage hebben geleverd aan het verminderen van het
stigma rond geestelijke gezondheidscondities;
-- aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg hebben bevorderd;
-- en dat allemaal hebben gedaan met passie, creativiteit en innovatie.

De Dr. Guislain "Breaking the Chains of Stigma" Award wordt uitgereikt ter ere van Dr. Joseph Guislain (1797-1860), een gedreven activist voor patiënten met geestesziekten en de eerste Belgische psychiater die een wetenschappelijk gefundeerde behandeling bood voor deze individuen. Als een gepassioneerd belangenbehartiger van mensen met geestesziekten, heeft Dr. Guislain zich onvermoeibaar ingezet voor de rechten van patiënten en de verbetering van hun sociale positie. Museum Dr. Guislain en Janssen treden gezamenlijk op als sponsor voor de Award, waarbij Janssen zorgt voor de financiering. Beide organisaties kunnen bogen op een rijk verleden en langdurige betrokkenheid op het gebied van het onderzoek naar, de behandeling van en de educatie rond geestesziekten.

Over Museum Dr. Guislain
Het Museum Dr. Guislain is in 1986 opgericht in Gent, België, en verzorgt zowel permanente tentoonstellingen die de geschiedenis van de psychiatrie en speciale objecten inzichtelijk maken, als een serie van wijzigende thematische tentoonstellingen. Het Museum ontsluit een grote verzameling psychiatrische foto's, twee eeuwen van veelomvattende archieven en een uitgebreide bibliotheek die de geschiedenis van de psychiatrie beslaat. Met deze uitgebreide verzameling wil het Museum het brede publiek onderwijzen en de misverstanden en vooroordelen met betrekking tot de behandeling van geestesziekten rechtzetten. Het Museum Dr. Guislain trekt jaarlijks 72.000 bezoekers.

*Werknemers en functionarissen van Johnson & Johnson, Janssen Research & Development, LLC, en hun respectieve aangesloten bedrijven en dochterondernemingen, het Museum Dr. Guislain, promotionele agentschappen en leden van hun directe familie of huishoudens, komen niet in aanmerking voor deelname aan de Dr. Guislain Award als voordragers, kandidaten voor de Award of juryleden. Directe familieleden worden hier gedefinieerd als een ouder, broer of zus of enige persoon die in hetzelfde huishouden verblijft als de werknemer.

Contact:
Patrick Allegaert
Dr. Guislain Museum
+32 9 216 35 95
allegaert.patrick@gmail.com [mailto:allegaert.patrick@gmail.com]

Yoon Hee Lamot
Dr. Guislain Museum
+32 9 216 35 36
y.lamot@museumdrguislain.be [mailto:y.lamot@museumdrguislain.be]


Dr. Guislain Museum


Web site: http://www.drguislainaward.org/

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234