Wereldwijde oproep voor digitale encryptie

Free Press Unlimited en meer dan 170 internationale organisaties en bedrijven wereldwijd roepen regeringsleiders op om zich sterk te maken voor digitale versleuteling. De brief die verstuurd zal worden aan alle regeringsleiders is te lezen en voor iedereen te ondersteunen op:  https://www.SecureTheInternet.org/

Het versleutelen van digitaal verkeer (encryptie) is van wezenlijk belang voor burgers en journalisten, om veilig en privé te kunnen communiceren. Meerdere landen, waaronder Frankrijk, India, Groot-Brittannië, China en de Verenigde Staten, willen het versleutelen van het digitale verkeer aan banden leggen. Bijvoorbeeld door bedrijven te verplichten tot het inbouwen van een 'achterdeur' in de software. Overheden kunnen hierdoor toegang krijgen tot versleutelde informatie, waaronder persoonlijke gesprekken, financiële transacties en medische gegevens.

"Zonder sterke versleuteling wordt het onmogelijk voor ons om veilig te kunnen communiceren met journalisten en partners in de repressieve landen waar wij werken", zegt Menso Heus, Technology Officer van Free Press Unlimited. "Dat zal concreet tot minder onafhankelijk nieuws uit die regio's leiden. Maar ook in het Westen is het van belang: klokkenluiders zoals Edward Snowden en klokkenluidersplatformen Wikileaks en het Nederlandse Publeaks zijn afhankelijk van de veiligheid die digitale versleuteling biedt."

Free Press Unlimited zet zich wereldwijd in meer dan 35 landen in voor meer persvrijheid, met name in (voormalig) conflictgebieden. Juist daar is veilig en privé kunnen communiceren van groot belang: journalisten en bronnen worden aan de lopende band afgeluisterd en gearresteerd, omdat wat ze schrijven hun repressieve overheden niet bevalt.

Free Press Unlimited spreekt haar waardering uit voor het Nederlandse kabinet, dat vorige week heeft besloten op dit moment juist geen achterdeuren in versleuteling aan te willen brengen. We verzoeken de Nederlandse overheid om ook binnen de EU te pleiten voor digitale versleuteling en andere overheden aan te sporen om dezelfde juiste beslissing te maken.

Voor meer informatie aangaande dit project, kunt u contact opnemen met de communicatiecoördinator van Free Press Unlimited, Lydia Stilma. e-mail stilma@freepressunlimited.org of mobiel +31 6 5163 4632

Over Free Press Unlimited
Iedereen heeft betrouwbaar nieuws nodig. Je hebt het nodig om te weten wat er speelt in de buurt en in de wereld. Om gevaar te ontwijken, vooroordelen te ontkrachten, op te komen voor jezelf en kansen te grijpen. Objectieve informatie kan je wereld openen, zeker als je in een instabiel of arm land leeft.

Free Press Unlimited wil bereiken dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot die informatie die zij nodig hebben om te overleven en zich te ontwikkelen.
People deserve to know

Stichting Free Press Unlimited

plaats:
Amsterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234