Oxfam Novib / PEN Award naar kritische internationale schrijvers

Oxfam Novib / PEN Award naar kritische Egyptische, Turkse en Eritrese schrijvers

De Egyptische schrijver Omar Hazek, ontvangt op donderdag 14 januari de Oxfam Novib / PEN Award uit handen van Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Ook de Turkse journalist, schrijver en filmmaker Can Dundar en Amanuel Asrat uit Eritrea ontvangen deze Award. Hazek is als enige van de drie winnaars persoonlijk aanwezig deze avond. Can werd onlangs opgepakt en verblijft in gevangenschap. Hij zal worden vertegenwoordigd door zijn vrouw, die een speech van haar man zal voorlezen. Ook de Eristrese Amanuel Asrat verblijft al sinds 2001 in gevangeschap en wordt vertegenwoordigd. De Oxfam Novib / PEN Award wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers en journalisten die in moeilijke omstandigheden toch hun pen vrij laten spreken, met gevaar voor hun eigen vrijheid of leven.

De publicaties van Omar Hazek omvatten een collectie van poëzie in het Arabisch en Engels. Nadat president Mubarak in 2011 moest aftreden, kwam Hazek met harde corruptiebeschuldigingen aan het adres van de bibliotheek van Alexandrië, waar hij toen werkzaam was. In december 2013 werd hij gearresteerd voor illegaal protesteren. Dit deed hij om aandacht te vestigen op het proces naar aanleiding van de dood van blogger Khalid Said. Said werd in 2010 doodgeslagen en groeide uit tot het symbool van de Egyptische revolutie. Hazek werd veroordeeld tot twee jaar en kwam afgelopen september na een presidentieel pardon vrij.

De Turkse schrijver, journalist en filmmaker Can Dundar is een van Turkije's bekendste mediapersoonlijkheden, en zit momenteel in voorarrest vanwege een spionageaanklacht. Dundar, hoofdredacteur van de Cumhuriyet krant werd november jl. samen met zijn collega hoofdredacteur uit Ankara gearresteerd. Dundar schreef voor verschillende kranten, produceerde vele televisieprogramma's en publiceerde meer dan 20 boeken. Vlak voor zijn arrestatie ontving zijn krant een onderscheiding van Reporters without borders voor het openlijk verdedigen en aanhangen van de persvrijheid.

De dichter en songwriter Amanuel Asrat uit Eritrea, is een van de bekendste boegbeelden van de Eritrese poëzie van het begin van deze eeuw. In zijn werk dichtte hij over een diversiteit aan onderwerpen, van het dagelijks leven van minder bedeelden tot oorlog en vrede. Hij was hoofdredacteur van de krant 'Zemen', een dagblad bekend om de focus op kunst en literatuur, en tegelijkertijd een van de bekendste kunstcriticasters van zijn tijd. Asrat werd al in september 2001 gearresteerd, samen met verschillende andere hoofdredacteuren van onafhankelijke dagbladen in Eritrea. Hij zit nog steeds vast in een zwaar bewaakte gevangenis.

Oxfam Novib Directeur Farah Karimi: "Vrijheid van meningsuiting is niet vanzelfsprekend. Kritische geesten zijn onmisbaar in een rechtvaardige samenleving maar over de hele wereld leven schrijvers, journalisten en dichters in gevaar. Met de Oxfam Novib/ PEN Award willen we hen eren en een hart onder de riem steken."

Overhandiging van de Oxfam Novib/PEN Award vindt plaats tijdens de openingsavond van het internationale literatuurfestival Winternachten van Writers Unlimited, donderdag 14 januari 20:00 uur, Theater aan het Spui, Den Haag, Spui 187, 2511 BN Den Haag.
De openingstoespraak wordt gehouden door de Brits-Chinese schrijfster Jung Chang, haar wereldberoemde boek 'Wilde Zwanen' in China werd verboden. Na de prijsuitreiking volgt een debat o.l.v. Lex Bohlmeijer over gestrande bedoelingen op de momenten dat we onrecht, zoals censuur, aankaarten. Waarmee helpen we schrijvers echt? In het panel de schrijfster Renate Dorrestein (NL), de Volkskrant journalist Toine Heijmans, de Egyptische schrijver Omar Hazek (Award winnaar) en Jennifer Clement, voorzitter PEN International).

Over de Oxfam Novib / PEN Award: De Oxfam Novib/ PEN Award is een samenwerking tussen Oxfam Novib en PEN. Internationale schrijversvereniging PEN (Poets, editors, essayists, novelists) zet zich in voor vervolgde schrijvers. Er worden jaarlijks een aantal awards toegekend. Eén van de laureaten komt naar Nederland. De Oxfam Novib/ PEN-Award ging eerder naar Duong Thu Huong (Vietnam), Anna Politkovskaya (Rusland) en vorig jaar naar de Libische schrijfster, activiste en journalsite Razan al-Maghrabi. Den Haag is als internationale stad van recht, vrede en veiligheid een logische plaats voor de uitreiking van de Award.

Over Oxfam Novib: Oxfam Novib is een wereldwijde beweging van mensen die ervan overtuigd zijn dat armoede en ongelijkheid opgelost kunnen worden. Samen maken we verschil in de levens van mensen.

Voor aanmeldingen, interviewaanvragen en nadere informatie, kunt u contact opnemen met Oxfam Novib persvoorlichting, Jolanda van Santen, jolanda.van.santen@oxfamnovib.nl, tel. 070-3421956/ 06-22388699. www.oxfamnovib.nl www.writersunlimited.

Oxfam Novib

plaats:
Den Haag
website:
http://www.oxfamnovib.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234