Nieuwe diagnostiek leidt tot beter behandeladvies bij prostaatkanker

Nieuwe precisiediagnostiek leidt tot beter behandeladvies bij prostaatkanker
Opening Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek

Amsterdam, 12 januari 2016. Op woensdag 13 januari opent in Amsterdam het Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek. Hier wordt een nieuw zorgpad en nieuwe technologie voor de precisiediagnostiek van prostaatkanker geïntroduceerd, waarmee een beter behandeladvies aan de patiënt kan worden gegeven. De nieuwe aanpak helpt mannen de juiste behandeling te kiezen, voorkomt overbehandeling, onnodige kosten en complicaties en is bovenal de meest patiëntvriendelijke. Met deze ontwikkeling loopt Andros Mannenkliniek vooruit op de reguliere ziekenhuizen.

In het Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek begint het precisieonderzoek met het bepalen van genetische merkstoffen die kunnen wijzen op prostaatkanker. Dit onderzoek wordt gevolgd door een mp (multiparameter) MRI van de prostaat, gemaakt door de wereldwijd erkende experts van het Prostate MR Center of Excellence van het Radboudumc. Wordt op deze MRI een verdachte afwijking gezien dan is nader onderzoek middels een "fusie-biopsie" nodig. Dit is een onderzoek waarbij MRI-beelden over de "live" echobeelden van de prostaat worden gelegd (gefuseerd) om vervolgens gericht weefsel uit de prostaat (biopten) te kunnen nemen voor microscopisch onderzoek. Deze biopten worden bij het Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek niet via de endeldarm genomen maar via het gebied tussen scrotum (balzak) en anus. Het voordeel hiervan is dat de kans op een infectie veel kleiner is en de procedure minder pijnlijk. Uniek is dat deze ingreep onder lokale verdoving plaatsvindt: de patiënt kan direct na het onderzoek weer naar huis.

Voor een verdere video uit klik op de onderstaande link:Blijkt het inderdaad om prostaatkanker te gaan dan kan door de precisiediagnostiek beter onderscheid gemaakt worden tussen agressieve en niet-agressieve prostaatkankers en hiermee een beter behandeladvies gegeven worden. Patiënten met een niet-agressief, traag groeiend prostaatcarcinoom worden in een actief bewakingsprotocol ("active surveillance") opgenomen. Dit betekent dat zij na de diagnose geen behandeling krijgen, niet worden geopereerd of niet hoeven te worden bestraald. Zij worden wel nauwlettend gecontroleerd. In Nederland wordt op dit moment slechts een klein deel van de prostaatkankerpatiënten in een actief bewakingsprotocol ingesloten, terwijl volgens recente internationale studies bij tenminste 30 tot mogelijk meer dan 50% van de mannen een ingrijpende behandeling voorkomen of in ieder geval uitgesteld kan worden.

Voor meer informatie ga naar www.andros.nl/prostaatcentrum Geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven voor de voorlichtingsbijeenkomst "Diagnostiek en behandeling van prostaatkanker" op woensdag 3 februari in Andros Mannenkliniek Amsterdam.

Over Andros Mannenkliniek
Het Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek is onderdeel van Andros Mannenkliniek (www.andros.nl), dé gespecialiseerde kliniek voor de urologische gezondheidszorg van de ouder wordende man. Andros Mannenkliniek richt zich op prostaatkanker, plasklachten, erectieproblemen, testosterontekort en blaaspijn. Het betreft verzekerde zorg en er is geen wachttijd. Andros Mannenkliniek onderscheidt zich doordat de specialisten ruim de tijd nemen voor elke patiënt. Het is één van de meest patiëntvriendelijke klinieken in Nederland volgens ZorgkaartNederland.nl

Geplaatst in:

Andros Mannenkliniek

plaats:
Amsterdam
e-mail:
info@andros.nl
website:
http://www.andros.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234