Verhuizing ziekenhuis MST is afgerond

Vandaag zijn alle patiënten overgebracht

De 'militaire' verhuisoperatie van Medisch Spectrum Twente (MST) naar het nieuwe ziekenhuis aan het Koningsplein, midden in het centrum van Enschede, is afgerond. In drie dagen werd een compleet ziekenhuis verhuisd.

Nadat de poliklinieken gisteren al waren verhuisd, stonden vandaag de patiënten op het verhuisprogramma. Zaterdagochtend 7.00 uur stipt werd volgens planning de eerste patiënt veilig overgebracht van het oude ziekenhuis naar de eenpersoonskamer in het nieuwe ziekenhuis. De laatste patiënt arriveerde om 16.40 uur. In totaal zijn 250 patiënten volgens een goed voorbereid draaiboek verhuisd. De patiëntverhuizing is daarmee voorspoedig verlopen.
Bezoekers hebben hun verhuisde naaste inmiddels weer kunnen opzoeken. Ook hebben de eerste operaties op de unieke Hotfloor van MST al plaatsgevonden.

Programmadirecteur Nieuwbouw, Mariska de Groot: "Wij kijken met voldoening terug op de geslaagde verhuizing van onze patiënten vandaag. De voorbereiding van de verhuizing en ingebruikname heeft het beste in onze medewerkers naar boven gebracht. Wij werken nu hard door om onze poliklinische patiënten maandag te ontvangen."

Verhuizing via de markante fietsbrug van MST
De verhuizing van de patiënten is precies volgens het geplande schema verlopen: elke twee minuten verhuisde een patiënt van de oude kamer naar het nieuwe ziekenhuis aan het Koningsplein. Als eerste waren de patiënten van de locatie Ariënsplein aan de beurt. Zij werden verplaatst via de 500 meter lange loop- en fietsbrug, die de twee locaties van MST al jarenlang verbindt. Aan het einde van de ochtend werden de patiënten van locatie Haaksbergerstraat verhuisd.Van begin tot eind was er medische begeleiding aanwezig, afgestemd op de gezondheid van de individuele patiënt.

De patiënt werd medisch uitgecheckt op de oude kamer en bij aankomst op de nieuwe kamer ingecheckt. Daarna werd hen uitgelegd hoe ze met de speciaal geprogrammeerde iPad eten kunnen bestellen, TV kijken of Internetten en hun roomservicemedewerker kunnen oproepen.

Een emotioneel proces
De meeste patiënten keken uit naar de verhuizing, voor hen was het ook een unieke gebeurtenis om mee te maken. Ze werden vriendelijk uitgezwaaid door de verpleegkundigen en net zo hartelijk weer ontvangen door hun collega's in het nieuwe ziekenhuis. Met een welkom in de vorm van een boeketje bloemen kon de patiënt even wennen aan de nieuwe kamer. Een patiënt: "Ik laat het maar op me af komen, ik vind het wel een leuke onderbreking van de dag. Ik zie wel uit naar mijn nieuwe kamer, ik lig toch liever alleen. Mijn huidige buurman zoek ik vanavond wel weer even op."

Vanwege de verhuizing was extra personeel aanwezig. Zo werden er dubbele diensten gedraaid, om op de oude én nieuwe locatie patiënten goed te begeleiden en hen veilig over te brengen naar hun nieuwe, eigen kamer. Het afscheid van het oude ziekenhuis maakte sommige medewerkers weemoedig. Er zijn veel medewerkers die al decennia werken bij MST. Een van de verpleegkundigen: "Ik werk al meer dan 30 jaar bij MST, ik ben hier zelfs geboren. Het afscheid nemen maakt me emotioneel, ook al ga ik werken in een fantastisch nieuw gebouw dat fijner is voor de patienten, maar ook voor ons."

De eerste operaties
Vandaag waren de OK's al vanaf 7.00 uur gereed voor de eerste patiënten. De eerste dotteroperatie vond al halverwege de ochtend plaats, op een van de nieuwe hartkatheterisatiekamers van de unieke Hotfloor van MST.

Spoedeisende hulp open
Om 7.00 uur vanochtend opende ook de nieuwe Spoedeisende Hulp haar deuren. De eerste patiënt meldde zich om 7.50 uur en werd hartelijk ontvangen door onze medewerkers. Hij voelde zich behandeld 'net als Prins Bernard' in het nieuwe ziekenhuis aan het Koningsplein.

Bezoekers
De hoofdingang van het ziekenhuis aan het Koningsplein is vanavond om 19.00 uur opengegaan. Zo konden de eerste bezoekers hun naaste gaan opzoeken op de nieuwe eenpersoonskamer en de verhuisbelevenissen met elkaar bespreken.

MST in het kort
MST bestaat sinds 1995, toen de ziekenhuizen van Ziekenzorg en Stadsmaten fuseerden tot één organisatie. De bouw van het nieuwe MST startte in 2012. Precies 38 maanden later is het, binnen budget, op 31 juli 2015 opgeleverd. Met bijna 80.000 m2, één centrale ingang, 5 atria (binnenpleinen) met routes naar 6 verdiepingen, 350 eenpersoonskamers en een Hotfloor met 14 OK's waarvan één Hybride OK, beschikt Enschede vanaf 9 januari 2016 over het modernste ziekenhuis van Nederland!

Voor meer informatie en beeldmateriaal (ook van de verhuizing) zie www.mst.nl/pers

Geplaatst in:

Voor meer informatie en beeldmateriaal (ook van de verhuizing) zie www.mst.nl/pers
Voor persoonlijk contact over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Arnoud Siekmans, telefoonnummer 06 11568 740.

Medisch Spectrum Twente

plaats:
Enschede
website:
https://www.mst.nl/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234