Medicatie naar en evacuatie van gewonden uit Madaya-Syrië acuut nodig

Amsterdam, 7 januari 2016 - Artsen zonder Grenzen dringt aan op onmiddellijke aanvoer van levensreddende medicatie naar de 20.000 inwoners van de belegerde Syrische stad Madaya, naast het aangekondigde voedselkonvooi. Ook moeten ernstig zieke patiënten zo snel mogelijk geëvacueerd worden naar plaatsen waar ze veilig behandeld kunnen worden.

De situatie in Madaya is een extreem voorbeeld van belegeringen door het regeringsleger en groepen van de gewapende oppositie op veel andere plaatsen in Syrië. Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen dat ook op die plaatsen vergelijkbare situaties kunnen ontstaan.

Sinds augustus 2015, toen het Syrische regeringsleger de stad steeds meer begon af te sluiten van de buitenwereld, ondersteunt Artsen zonder Grenzen medische voorzieningen en een voedseldistributiepunt in Madaya. Het was in eerste instantie nog mogelijk om voedsel en medicijnen de stad in te krijgen, maar vanaf 18 oktober werden alle aanvoerlijnen volledig afgesneden.

Sinds 1 december 2015 zijn 23 patiënten door voedselgebrek in de door Artsen zonder Grenzen ondersteunde kliniek in Madaya gestorven. Zes van hen waren jonger dan 1 jaar, vijf van hen ouder dan 60 en de anderen tussen de vijf en 60 jaar oud. Het ging om 18 mannen en vijf vrouwen. Daaruit blijkt dat vrouwen en mannen uit alle leeftijdsgroepen nu getroffen worden door de situatie. Artsen zonder Grenzen maakt zich dan ook zeer grote zorgen om de patiënten die nog behandeld worden en de 20.000 inwoners die zeer weinig te eten hebben gehad in de afgelopen maanden.

'De artsen die we ondersteunen in Madaya berichten ons over mensen die gewond raken en omkomen als gevolg van beschietingen en ontploffingen van landmijnen', zegt operationeel directeur Brice de le Vingne van Artsen zonder Grenzen. 'De wanhoop is zo opgelopen dat er gisteren rellen uitbraken toen mensen de laatste voedselvoorraden bij ons distributiepunt plunderden. Die voorraden waren bestemd voor de allerzwaksten.'

De situatie wordt nog verder verergerd door de vorst in het berggebied. Vooral ernstig zieke patiënten zijn daardoor minder in staat te herstellen. Daarom is het van het grootste belang dat het aangekondigde konvooi ook brandstof bevat. Mensen die in de omgeving hout sprokkelen, lopen het risico beschoten te worden of op een landmijn te lopen.

'Wat we in Madaya zien is een duidelijk voorbeeld van de gevolgen van het gebruik van belegering als militaire strategie', zegt De le Vingne. 'De artsen in Madaya geven ondervoede kinderen nu maar medische syropen, omdat dat de laatste bronnen van suiker en energie zijn. Daardoor nemen de medische voorraden nog sneller af. Naast de aanvoer van voedsel is er daarom een onmiddellijke evacuatie van ernstig zieke patiënten nodig en is de aanvulling van medicatie urgent. Dat is de enige manier om een totale catastrofe af te wenden.'

Voor meer informatie: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Rolinda Montsma: telefoon 020 520 8958 of 06 5050 5305, buiten kantooruren: 06 543 94 727, rolinda.montsma@amsterdam.msf.org. www.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen

plaats:
Amsterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234