Record: Nederland geeft ruim 3,5 miljoen voor de kunst

2015 was een recordjaar voor voordekunst.nl, hét Nederlandse platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Dit jaar werd er door 45.865 donateurs maar liefst Euro 3.558.550 gedoneerd aan 705 kunstprojecten. Dit is een groei van 35% ten opzichte van 2014. Voordekunst blijft hiermee het grootste online donatieplatform van Nederland.

Oprichter en directeur van voordekunst, Roy Cremers, kijkt tevreden terug: 'Het afgelopen jaar vierden wij ons vijfjarig bestaan. Wie had in 2010, net toen de bezuinigingen in de kunstsector werden aangekondigd, verwacht dat er vanuit het publiek zo massaal zou worden gegeven?'

Opvallende ontwikkelingen zijn een stijging in het gemiddelde doelbedrag, van Euro 5.100 naar Euro 5.800, én een toename van het aantal terugkerende donateurs. Cremers: 'We zien dat mensen het leuk vinden om vaker te geven, als ze maar op de hoogte gehouden worden door makers. Dit advies geven we ook aan iedereen mee: het geld dat je via crowdfunding krijgt is in de meeste gevallen snel op, de donateurs kun je echter je hele leven aan je binden, als je er je best voor doet.'

Van de 705 projecten die in 2015 op voordekunst.nl hebben gestaan, wist 80% het benodigde doelbedrag te behalen. Effectief zijn er dit jaar 564 kunstprojecten succesvol gefinancierd en zij haalden Euro 3.290.833,- aan donaties op. De gemiddelde donatie lag hiermee op Euro 78,86. De Euro 267.717 die voor de 141 projecten is bijdragen die hun doelbedrag niet wisten te behalen, is teruggestort naar de betreffende donateurs.

Verstevigen van relaties
Voor 2016 is de belangrijkste uitdaging voor voordekunst om een nog grotere groep van terugkerende donateurs aan zich te binden. Het platform verwacht hiermee de impact van kunst en cultuur te vergroten. Dit doet het platform door actiever op zoek te gaan naar bijzondere projecten, door maandelijks een maker en instelling uit te lichten én door de achtergrondverhalen van makers, donateurs en organisaties te delen met een breder publiek. Voordekunst verwacht in 2016 meer dan Euro 5 miljoen op te halen voor kunst en cultuur.

Over voordekunst
voordekunst is op 4 november 2010 gelanceerd vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Sinds 1 juli 2011 is voordekunst een zelfstandige stichting (non-profit). Voordekunst heeft 5 medewerkers en opereert vanuit Amsterdam. Via voordekunst.nl hebben de afgelopen 5 jaar meer dan 90.000 donateurs samen ruim Euro 9 miljoen opgehaald waarmee 1.625 kunstprojecten succesvol zijn gefinancierd.

Geplaatst in:

Voor meer informatie:
Telefoon: 020-2337019
Jelle Agema, marketeer, jelle@voordekunst.nl of Roy Cremers, directeur, roy@voordekunst.nl

Stichting Voordekunst

plaats:
Amsterdam
website:
https://www.voordekunst.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234