Supermarkten 'gewoon' open op Eerste & Tweede Kerstdag

DEN HAAG, 20151225 -- Openingstijden.nl deed onderzoek naar het aantal supermarkten die geopend zijn op Eerste en Tweede Kerstdag. Het aantal supermarkten dat open is op Eerste Kerstdag is in 2015 verdubbeld ten opzichte van 2014. Tweede kerstdag blijft onverminderd populair.

Verdubbeling in het aantal geopende supermarkten op Eerste Kerstdag

Er is een duidelijke trend te zien in de opmars van supermarkten die geopend zijn op Eerste Kerstdag. Die trend is met name goed zichtbaar in grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Breda en Eindhoven. Dit is ook duidelijk te zien op de afbeelding.

Kerst inkopen doe je tegenwoordig gewoon op Eerste Kerstdag! De afgelopen jaren is het aantal geopende supermarkten op Eerste Kerstdag ieder jaar verdubbeld. Zo waren er vorig jaar zo'n 200 supermarkten open, dit jaar zijn het er al ruim 400. Ook het aantal geopende supermarkten op Tweede Kerstdag blijft groeien. Bijna 2000 supermarkten zijn dan open, vaak vanaf een uurtje of 12:00, net als op koopzondag.

Veel belangstelling voor winkelen tijdens de kerstdagen

Winkel Open 1e kerstdag Open 2e kerstdag
Albert Heijn 13% 62%
Aldi 1% 57%
Boni Supermarkt 0% 10%
Coop 5% 38%
Deen 0% 79%
Dekamarkt 11% 46%
Dirk 41% 81%
EMTÉ 2% 19%
Hoogvliet 18% 74%
Jan Linders 38% 96%
Jumbo 18% 76%
Lidl 2% 22%
MCD Supermarkten 0% 14%
Nettorama 3% 61%
Plus 4% 45%
Spar 3% 8%

Aan de hand van de statistieken en zoekopdrachten op openingstijden.nl zien we dat er een ruime belangstelling is om te winkelen tijdens de kerst. Hoewel dit niet uitsluitend geldt voor het winkelen bij supermarkten, bewegen deze wel duidelijk het beste mee in de behoefte van de consument.

De mening van consumenten

We vroegen freelance journaliste Fleur de straat op te gaan om Nederlanders te vragen naar hun mening over het winkelen op Eerste Kerstdag. Veel van de geïnterviewden zijn nog niet gewend aan deze mogelijkheid. Een deel van hen vindt dat het personeel wel een dagje vrij verdient. De vraag werd ook voorgelegd aan medewerkers van een van de supermarktketens, vooral jonge medewerkers vinden werken tijdens de kerst geen enkel probleem met name vanwege het extra hoge uurloon.

Interactieve kaart

Op openingstijden.nl is een interactieve kaart gepubliceerd waarop je duidelijk kunt zien waar je Eerste en Tweede Kerstdag kunt winkelen. Deze interactieve kaart kun je vinden op http://www.openingstijden.nl/publicaties/openingstijden-supermarkten-kerst-2015/.

Bronvermelding
Gegevens van dit persbericht mogen alleen worden overgenomen met bronvermelding "openingstijden.nl", bij een digitale vermelding dient deze te zijn voorzien van een hyperlink die verwijst naar www.openingstijden.nl of www.openingstijden.nl/publicaties/openingstijden-supermarkten-kerst-2015/

Openingstijden.nl

plaats:
DEN HAAG

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234