3D4Makers introduceert filament dat vormbaar en toch heel sterk is

PCL is een uniek filament, product voor 3D printers, met hele sterke eigenschappen.

Haarlem, 22 december 2015 - De Nederlandse filamentproducent 3D4Makers, uit Haarlem, heeft een nieuw filament ontwikkeld dat beschikt over een aantal unieke eigenschappen die het zeer geschikt maken voor tal van toepassingen, zowel voor thuis als voor de medische sector en de voedselindustrie. Dit filament heet PCL (Polycaprolactone) en is gemaakt van een biologisch afbreekbaar polyester van de firma, dat een zeer laag smeltpunt heeft van 60˚C.

PCL is zeer geschikt voor het 3D-printen van objecten die na het printen aangepast kunnen worden naar specifieke eigenschappen. PCL is goedgekeurd voor food- en skincontact toepassingen. Hiermee is dit filament geschikt voor toepassingen op het menselijk lichaam zoals ortheses, bijvoorbeeld voor inlegzolen en vervangers voor gipsmanchetten. In de toekomst zal PCL van 3D4makers ook een goedkeuring krijgen voor gebruik in het lichaam. Hiermee zal het filament ook geschikt worden voor toepassingen als steiger voor weefselreparatie via bio-printing en het maken van geneesmiddelen afgifte systemen.

PCL zorgt er in de toekomst voor dat allerlei revolutionaire varianten van implanteerbare apparaten in het lichaam mogelijk wordt dankzij haar vermogen om langzaam af te breken in het lichaam. De eerste testen in Amerika met het materiaal hebben geresulteerd in het redden van het leven van een baby via een 3D-geprinte tracheale spalk die in het babylijfje om de luchtpijp heen geplaatst werd.

3D4Makers-oprichter Jan-Peter Wille: "PCL kan 3D-geprint worden vanaf een temperatuur van 120˚C. Nadat het object 3D-geprint is, kan het in allerlei gewenste vormen gebogen worden zodat het op maat om lichaamsdelen gelegd kan worden, simpelweg door het object in heet water te dompelen (60˚C). Dit is een unieke werkwijze die eenvoudig toe te passen is door alle medische hulpverleners en zelfs door consumenten thuis kan dit 3D-geprint en gevormd worden."

Vanaf vandaag zijn de rollen PCL filament verkrijgbaar via www.3d4makers.com. PCL is per direct al te bestellen in de 2.85 mm dikte en via het preorder-systeem voor de 1.75 mm-variant.


Over 3D4Makers

Begin 2014 begonnen vader en zoon Wille met de ontwikkeling van hun eigen filamentextruder. Ze benutten hierbij hun kennis van plastics vanuit hun bestaande ruwe materialen plasticsbedrijf. Inmiddels bestaat het 3D4Makers-team uit zes leden met ieder zijn eigen specialiteit.

Tijdens het bouwen van de filament-extruder ontdekten ze dat het vocht in filamenten voor problemen kan zorgen tijdens het printen. Vocht in het filament kan tevens zorgen voor een lagere kwaliteit van het eindproduct. 3D4Makers heeft dit probleem opgelost door met een koeltechniek te werken waar geen water aan te pas komt. Na het productieproces wordt het filament bovendien direct vacuüm verpakt waardoor er ook later geen vocht bij komt.

Dit productieproces maakt de filamenten van 3D4Makers bijzonder geschikt voor FDM en FFF 3D-printers. Het materiaal heeft een uitstekende hechting tussen de lagen, hetgeen resulteert in een significante verbetering van de belastbaarheid, stevigheid, duurzaamheid, het printproces en het reduceren van warping.

www.3d4makers.com

Noot voor redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met met Jan Peter Wille onder nummer 023-820 0584

3D4Makers

plaats:
Haarlem
website:
http://www.3d4makers.com

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234