Voorkom oogletsel tijdens de jaarwisseling en draag een vuurwerkbril

Carolien Spoor: "Een vuurwerkbril is niet alleen stoer maar je voorkomt er ook een hoop ellende mee. Laten we dit jaar een nieuwe trend starten!"

Tijdens de vorige jaarwisseling raakten meer dan tweehonderd mensen ernstig gewond aan hun ogen. Het Oogfonds adviseert daarom iedereen die vuurwerk afsteekt of er naar kijkt, om een vuurwerkbril te dragen. Om dit advies extra kracht bij te zetten is de stichting een campagne gestart: doneer Euro2 en krijg een vuurwerkbril cadeau.

Tijdens de jaarwisseling van 2014-2015 raakten 206 mensen gewond aan hun ogen. 8 van hen raakten blind aan één oog en één man raakte blind aan beide ogen. Van de in totaal 10 blinde ogen moesten er 6 compleet verwijderd worden. De helft van alle slachtoffers was 21 jaar of jonger en meer dan de helft van de slachtoffers raakte gewond door vuurwerk dat door iemand anders werd afgestoken.

BN'ers enthousiast over campagne
BN'ers zoals Quinty Trustfull, Liza Sips en Carolien Spoor hebben al enthousiast gereageerd op deze actie en steunen het Oogfonds hierin door onder andere de campagne te delen via hun eigen social media.

Actrice Marly van der Velden: "Sammy-Rose is nu nog te jong voor vuurwerk, maar haar eerste bril ligt al klaar in de kast. Voorkomen is altijd beter dan genezen en ik draag zeker een mooie roze variant dit jaar."

Oppassen geblazen
Edith Mulder, directeur Oogfonds: "Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren tijdens de jaarwisseling. We moeten kinderen aanleren dat vuurwerk niet alleen mooi, leuk en feest is, maar ook oppassen geblazen. Super ook dat BN'ers zoals Quinty Trustfull en Carolien Spoor het Oogfonds helpen deze boodschap te verspreiden."

Het dragen van een vuurwerkbril kan veel ellende voorkomen. Een goede vuurwerkbril sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet langs de bril kan bereiken. Daarbij is het materiaal van belang: polycarbonaat is onbreekbaar.

Vuurwerkbril vanzelfsprekend
Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam: "Verlies je één of beide ogen dan kun je vaak je werk niet meer doen. Voor kinderen kan het zelfs betekenen dat zij hun droombaan niet meer kunnen verwezenlijken. Kan dat de uitkomst zijn van een mooi feest? Het dragen van een vuurwerkbril op oudejaarsdag moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een gordel in de auto."

Doneren kan tot en met 27 december op www.oogfonds.nl/vuurwerk. De vuurwerkbril ligt dan vóór 31 december op de mat.

Noot voor de redactie
Deze persinformatie wordt namens het Oogfonds toegezonden. Neem voor meer informatie contact op met: Anouk Schepers. Tel: 06-28244440. E-mail: anouk@pr-essure.com

Over het Oogfonds
Het Oogfonds wil de groei van het aantal blinden en slechtzienden in Nederland stoppen. Daarom investeert het Oogfonds in preventie, voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ondersteunt de stichting de volwaardige participatie van blinden en slechtzienden in de samenleving. Het Oogfonds heeft het CBF-keur voor goede doelen.

Oogfonds

plaats:
Utrecht
website:
www.oogfonds.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234