FNV Horeca krijgt gelijk in conflict met Efteling over zondagtoeslag

De rechter heeft gisteren besloten dat de Efteling zondagtoeslag moet blijven betalen aan werknemers die vóór 2003 in dienst zijn gekomen. Hiermee komt een einde aan het 2-jarig loonconflict tussen FNV Horeca en de Efteling.

In 2003 is de zondagtoeslag uit de cao horeca verdwenen. Werknemers die al vóór 2003 in dienst waren bij de Efteling hebben wel recht op de zondagtoeslag. Halverwege 2013 liet de Efteling weten dat zij van plan was de zondagstoeslag af te schaffen voor werknemers die al meer dan tien jaar in dienst zijn. Hierdoor zouden ruim tweehonderd medewerkers er tussen de 75 tot 300 euro per maand op achteruitgaan.

FNV Horeca was van mening dat de individuele rechten met betrekking tot salaris van toepassing zouden moeten blijven voor werknemers die al voor 2003 in dienst waren.

Samen met de werknemers heeft FNV Horeca meerdere bijeenkomsten gevoerd. In 2013 heeft het personeel een petitie aan de directie van de Efteling aangeboden waarin stond dat men hen niet eens was met het plan om de zondagtoeslag af te schaffen. De Efteling heeft vervolgens zelf de stap naar de rechter gezet.

De rechter heeft nu bepaald dat voor de oudgedienden een uitzondering geldt, op basis van opgebouwd individueel recht. Ze zullen de zondagstoeslag blijven ontvangen. Johan Bijlsma, sectorbestuurder FNV Horeca: „We zijn blij dat er voor deze kleine groep, loyale werknemers nu eindelijk duidelijkheid is".

Over FNV Horeca
FNV Horeca is dé vakbond voor de 335.000 horecamedewerkers in Nederland en komt op voor hun belangen op het gebied van arbeidsvoorwaarden, salaris, scholing en pensioen.

Er is al bijna 2 jaar geen cao meer voor de horeca en de laatste loonsverhoging voor het personeel dateert uit 2013. FNV Horeca roept daarom iedereen op een petitie te ondertekenen die aandacht vraagt voor een eerlijke beloning en goede arbeidsvoorwaarden voor horecapersoneel. Tijdens de horecavakbeurs Horecava in januari 2016 wil FNV Horeca deze petitie aanbieden aan werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca.

Meer informatie: www.horecapersoneelisonmisbaar.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Bijlsma, sectorbestuurder FNV Recreatie: j.bijlsma@fnvrecreatie.nl of 06-2249 2224.

FNV Horeca

plaats:
Almere

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234