VBO Makelaar en ACL Verzekeringen gaan huurschade verzekeren

Verhuurders kunnen zich vanaf nu verzekeren tegen materiële huurschade, veroorzaakt door illegale huur zoals hennepteelt en onderhuur. Ook reguliere huurschade die niet door de WA-verzekering van de huurder wordt gedekt, valt onder de verzekering. De Huurcheck Garantie is speciaal voor de verhuurmarkt ontwikkeld door brancheorganisatie VBO Makelaar, ACL Verzekeringen en Lloyd's of London.

De verzekering wordt afgegeven op basis van een positief advies van Huurcheck Nederland. Huurcheck Nederland valideert voor de makelaar/verhuurbemiddelaar de verhuurtransacties tussen huurder en verhuurder. Zij leveren daarnaast een screeningsverslag van de huurder op identiteit, inkomsten en kredietwaardigheid. Lloyd's wordt 100% risicodrager van dit unieke verzekeringsproduct. ACL Verzekeringen treedt als gevolmachtigde van Lloyd's op. De verhuurder ontvangt de garantie van een VBO-makelaar, terwijl VBO Makelaar de verzekeringnemer is.

Drs. ing. Niels Nijhuis, algemeen directeur ACL Verzekering: "VBO Makelaar wilde voor de particuliere verhuurder het risico van huurschade door malafide huur afdekken, ook als het om een stromanconstructie gaat. Maar zo'n product bestond niet, niet in Nederland en niet wereldwijd. ACL is coverholder voor Lloyd's Syndicates. We hebben de vraag van VBO Makelaar dan ook met Lloyd's besproken. Zij reageerden enthousiast. Lloyd's zit sinds 1688 in verzekeringen, maar dit was ook voor hen compleet nieuw en onbekend terrein. Lloyd's: 'Als het nog niet bestaat, is het een mooie uitdaging om het te ontwikkelen. We dachten dat we alles al een keer gezien hadden in de afgelopen eeuwen'. Het product is vervolgens samen met VBO Makelaar en Huurcheck Nederland verder uitgebouwd."

Misstanden na sleuteloverdracht
Hans van der Ploeg RAE, directeur VBO Makelaar: "Met Huurcheck Nederland voldoet de makelaar aan zijn zorgplicht en kan de verhuurder veel zekerheid worden geboden. Maar desondanks kan er na de sleuteloverdracht toch van alles mis gaan. Van een beschadigde parketvloer die niet door de WA-verzekering van de huurder wordt gedekt tot in het ergste geval schade aan de opstal en inboedel die wordt veroorzaakt door een hennepkwekerij, XTC-lab of onderhuur. Maar ook de daarmee samenhangende juridische kosten en kosten voor ontruiming en schoonmaak kunnen voor de verhuurder flink in de papieren lopen."

Schadelast
Jaarlijks worden zo'n 5.000 hennepkwekerijen opgerold. Driekwart van de hennepkwekerijen wordt in een woning aangetroffen. Uit eerder onderzoek van VBO Makelaar door Periscoop Onderzoek & Advies bleek dat de schade door een hennepkwekerij al gauw kan oplopen van 30.000 tot 50.000 euro. Alleen de energierekening levert al een schuldenpost van circa 5.000 euro op. De maatschappelijke schade van hennepteelt bedraagt jaarlijks meer dan 100 miljoen euro.

Van der Ploeg: "Met de oprichting van de sectie Huur/Verhuur en de samenwerking met Huurcheck Nederland in 2013, wil VBO Makelaar een actieve bijdrage leveren aan het terugdringen van malversaties en misstanden op de huurmarkt. Zo heeft VBO Makelaar ook een aantal huurconvenanten met diverse gemeenten afgesloten om illegale huur te voorkomen. De ontwikkeling van dit unieke verzekeringsproduct van ACL Verzekeringen/Lloyd's of London, was een logische vervolgstap om de verhuurder ook na de sleuteloverdracht te beschermen tegen huurschade."

VBO Makelaar
VBO Makelaar is een brancheorganisatie voor makelaars, verhuurbemiddelaars en taxateurs. Met ruim 1.100 leden is VBO Makelaar in geheel Nederland vertegenwoordigd. VBO Makelaar heeft naast een sectie Wonen, ook een aparte sectie Bedrijfsmatig Vastgoed, een sectie Agrarisch Vastgoed en een sectie Huur/Verhuur.

ACL Verzekeringen
ACL Verzekeringen is een bedrijfsverzekeraar die verzekeringsoplossingen aanbiedt voor de Nederlandse markt. Via de aan haar gelieerde intermediairs bedient ACL Verzekeringen de MKB-markt en verscheidene branche organisaties. Alle productontwikkelingen worden verricht vanuit eigen volmachten van verschillende binnenlandse en buitenlandse verzekeraars. Daarnaast beschikt ACL Verzekeringen over diverse A-rated Lloyds Covers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VBO Makelaar, Gildeweg 5a, Nootdorp. Tel: 070 345 87 03//woordvoerder Hans van den Heuvel, 06 412 63 747/perscoördinatie Patricia Dieben, e-mail: patricia.dieben@vbo.nl; www.vbomakelaar.nl/pers.

Bijlage: Ondertekening samenwerkingsovereenkomst. V.l.n.r.: Marcel Veldman (ACL), Alex Faraco (Huurcheck Nederland), Hans van der Ploeg en Niels Nijhuis (ACL)

VBO Makelaar

plaats:
Nootdorp

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234