Nederlandse vinding voorspelt tijd en plaats van stroomstoringen

Twee beheerders van elektriciteitsnetten, Liander en Enexis, gaan 'Smart Cable Guard' installeren. Smart Cable Guard is een revolutionair systeem dat stroomstoringen kan voorspellen. Beide bedrijven maken dat vandaag bekend. Zij kunnen hiermee storingen voorkomen door een sluimerend defect in een ondergrondse kabel te lokaliseren en vroegtijdig te repareren. Het systeem is bedacht en ontwikkeld door DNV GL (voorheen KEMA), Locamation, Liander en Enexis. Smart Cable Guard maakt het mogelijk om het aantal stroomstoringen met 25 procent terug te dringen.

Uitvoerig getest
Het afgelopen jaar is het systeem uitvoerig getest op ondergrondse kabels. Daar waar het systeem werd beproefd, werden diverse sluimerende defecten op tijd ontdekt en zo konden stroomstoringen worden voorkomen. Op kabelverbindingen waar Smart Cable Guard is toegepast, kwamen daardoor aanzienlijk minder stroomstoringen voor. Het systeem blijkt daarmee zo succesvol dat Liander en Enexis besloten hebben het systeem verder in hun netten te gaan toepassen.

Afhankelijkheid van elektriciteit neemt toe
Het Nederlandse elektriciteitsnet behoort met een uitvalduur (de tijd dat een klant gemiddeld per jaar geen stroom heeft) van minder dan 20 minuten tot de meest betrouwbare stoomvoorzieningen in de wereld. De maatschappij wordt tegelijk steeds afhankelijker van elektriciteit. Daarom is het van belang om de betrouwbaarheid te handhaven en waar mogelijk nog verder te verbeteren. Smart Cable Guard is een belangrijk middel om de overlast door stroomstoringen voor onze klanten verder te verkleinen.

Lang zoeken naar defect niet nodig
Ongeveer de helft van alle stroomstoringen in Nederland wordt veroorzaakt door kortsluitingen in ondergrondse kabelverbindingen. Doet zo'n kortsluiting zich voor, dan hebben daar gemiddeld ongeveer 1.000 klanten meer dan een uur hinder van. De gevoelige en revolutionaire meettechniek van Smart Cable Guard kan op een kabel minuscule verstoringen meten en daardoor voorspellen of er binnen enkele weken een kortsluiting gaat ontstaan. Het systeem geeft dan tijdig een waarschuwing, zodat de kabelverbinding kan worden gerepareerd, voordat de stroomstoring daadwerkelijk optreedt. De klant merkt daar niets van, dit kan zonder stroomonderbreking. Als er toch een storing is, dan is lang zoeken naar de foutplaats niet nodig: het systeem geeft tot op enkele meters nauwkeurig aan waar het defecte onderdeel zit.Over Liander
Liander is een regionale netbeheerder die elektriciteit distribueert naar 3,0 miljoen klanten en gas naar 2,3 miljoen klanten in de provincies Gelderland, Noord-Holland en grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. Liander verzorgt het onderhoud, de uitbreiding en de innovatie van zijn netten. Tevens maakt Liander het mogelijk dat al zijn klanten energie kunnen afnemen van de leverancier van hun keuze. Liander is onderdeel van Alliander.

Over Enexis
Enexis is de regionale netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland (Noordoostpolder), Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Het bedrijf is belast met de ontwikkeling en aanleg van energiedistributienetwerken (gas en elektriciteit) en het onderhoud en beheer van deze netten. Daarmee is Enexis als schakel tussen de klant en de energieleverancier verantwoordelijk voor de energievoorziening van meer dan 2,7 miljoen klanten. Enexis heeft 4.300 medewerkers.

Over DNV GL
DNV GL heeft als doel leven, bezit en milieu te beschermen en helpt daarmee organisaties de veiligheid en duurzaamheid van hun onderneming te bevorderen. DNV GL biedt certificering, classificering en technische zekerheid, met software en onafhankelijke deskundige adviesdiensten aan de energie, maritieme, olie & gas industrie. Het levert ook algemene certificeringsdiensten aan klanten in een breed scala van andere industrieën. DNV GL, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1864, is wereldwijd actief in meer dan 100 landen met 16.000 experts die zich inzetten om klanten te helpen de wereld veiliger, slimmer en duurzamer te maken.

Over Locamation
Locamation is een Nederlandse ontwikkelaar en leverancier van innovatieve onafhankelijke Smart Grid automatisering (SASensor en Smart Cable Guard) aan publieke en private netbeheerders. Dankzij Locamation wordt het elektriciteitsnet intelligenter met de eenvoudig uitbreidbare platform technologie gestoeld op real time hoge resolutie data van het netwerk. De onderneming heeft 60 medewerkers die zeer betrokken zowel de Nederlandse als internationale markt bedienen. Locamation streeft naar een leidende positie als leverancier van Smart Grid automatisering producten en diensten en is gecommitteerd in het leveren van duurzame en kosten competitieve technologie.

Liander: Carlo van der Borgt, Woordvoerder, (088) 191 2002, woordvoering@alliander.com
Enexis: Bob Winckels, Woordvoerder, (0900) 0310, mediarelaties@enexis.nl
DNV GL: Barbara van Eldik, Brand Manager, (026) 356 60 33, barbara.vaneldik@dnvgl.nl
Locamation: Pascal Bleeker, COO, (088) 166 0102, comms@locamation.nl

Liander

plaats:
Amsterdam, Arnhem, 's-Hertogenbosch, Enschede

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234