Voys wereldwijd eerste zelfsturende organisatie

Mark Vletter, eigenaar van de holocratisch georganiseerde telecomaanbieder Voys, neemt afstand van zijn rol als Lead Link. Lead Link is de belangrijkste rol binnen de organisatie. Met deze stap is Voys het eerste bedrijf ter wereld waar de eigenaar en founder niet de Lead Link is.

Mark Vletter: "Binnen onze organisatie zijn we altijd op zoek naar de beste match voor de verschillende rollen. Gedurende mijn tijd als Lead Link binnen de organisatie ben ik erachter gekomen dat ik niet de beste fit ben voor deze rol. Op basis van mijn strengths en de fase waarin het bedrijf zich verkeert, van pioneer- naar growth fase, ben ik niet meer de juiste persoon op de juiste plaats. Jorg Vletter, die mijn rol overneemt, is flexibeler, accurater, meer aanwezig binnen het bedrijf en daarmee beter 'connected'. Dat zijn zaken die Voys op dit moment nodig heeft."

Lead Link
Het Voys Model is een organisatiemodel zonder managers en zonder functies. Het geloof dat gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige klanten ligt aan dit model ten grondslag. Om binnen een organisatie het werk goed te kunnen organiseren en structureren, zijn er rollen opgesteld. Als medewerker van Voys vervul je (een aantal) rollen, die niet aan een specifiek persoon zijn gebonden, maar waarvan de organisatie met elkaar heeft beslist dat die nodig zijn om de organisatie draaiende te houden.

De rol van Lead Link, die Mark voorheen vervulde voor de Voys cirkel, is verantwoordelijk voor een soepele totstandkoming van de strategie van de organisatie. De persoon met deze rol faciliteert de organisatie zodanig, dat er binnen Voys geen belemmeringen zijn voor het behalen van de purpose van de organisatie en de doelen van collega's. Een ondersteunende en dienende rol. De organisatie heeft op dit moment een dusdanig hoog niveau van zelfsturing bereikt dat Mark Vletter niet meer de juiste persoon is voor de rol als Lead Link.

Mark Vletter blijft binnen de organisatie actief vanuit een activator rol, waaronder coaching en sparring vallen. Ook product- en procesverbetering zijn rollen die Mark vervult vanwege zijn vaardigheden en ervaring op dit gebied.

Holacracy model
Het werken zonder managers en functies creëert de voorwaarden voor collega's om ondernemer te zijn binnen hun rol(len) en binnen Voys. Om dit ondernemerschap te faciliteren is Voys in maart dit jaar gestart met de implementatie van Holacracy. Een purpose drive besturingssysteem voor organisaties, waarbij het draait om peer to peer ondernemerschap en totaal gedistribueerde autoriteit. Bij de start van Holacracy wordt de Holacracy Constitution, de grondwet van het model, door de wettelijke eigenaar ondertekend. Daarbij wordt zijn of haar 'autoriteit' volledig overgedragen aan de organisatie. Bij Voys mocht collega Mark, tevens Chef Leuk Werk en DGA de krabbel onder de constitutie zetten. Wat hem op dat moment dan ook de eerste Lead Link van de Voys cirkel maakte.

Geplaatst in:

Over Voys
Voys is een spin-off van TNO en levert sinds 2006 vaste telefonie aan bedrijven; van online telefooncentrale tot telefoonnummers en de bijbehorende toestellen op het bureau. Voys gelooft dat zakelijke telefonie beter kan. De mensen die bij Voys werken en klanten die op een persoonlijke, open en ondersteunende manier worden geholpen staan centraal. Dit vertaalt zich in: advies van mensen met verstand van zaken, een eenvoudige webomgeving waarin de klant zelf de perfecte telecomoplossing kan bouwen en contracten die per dag opzegbaar zijn.

** Noot voor de redactie, niet voor publicatie**

Voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met:

Voys
Anniek Ottens
T +3150 700 99 78
E anniek.ottens@voys.nl

Of

Het PR Bureau
Laura Miller
T +3120 670 22 32
E Laura.Miller@hetprbureau.nl

Voys Telecom

plaats:
Groningen

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234