Prijsuitreiking WNF-Photo Award in Museon

Prijsuitreiking WNF-Photo Award in Museon
Frans Lanting roemt kwaliteit van natuurfotografie

Vier getalenteerde jonge en volwassen natuurfotografen hebben vanmiddag in het Museon in Den Haag de prestigieuze WNF-Photo Awards gewonnen. De WNF-Frans Lanting Award voor volwassenen ging naar de prachtige close up van 'drie drinkende wespen'. De talentenprijzen voor kinderen en jongeren zijn gewonnen door 'giraffen op een beboste helling' en 'libelle bij ochtendlicht'. Juryvoorzitter en natuurfotograaf Frans Lanting, roemde met name het gevoel voor compositie en het lichtgebruik door de fotografen. De publieksprijs is dit jaar met overmacht gewonnen door het beeld van een sluipende jaguar.

De WNF-Photo Award is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland die het Wereld Natuur Fonds samen met het Museon, onder voorzitterschap van WNF-ambassadeur Frans Lanting, organiseert. Voor het thema Wereldnatuur zijn meer dan vijfduizend foto's ingezonden. De 75 genomineerden worden tot en met 13 maart tentoongesteld in het Museon in Den Haag. Naast Frans Lanting bestond de jury uit WNF-ambassadeurs Humberto Tan en André Kuipers en de directeur van het Museon, Marie Christine van der Sman.

WNF-Frans Lanting Award
De winnaar van de WNF-Frans Lanting Award, Elles Rijsdijk (44) uit Zeist, nam de foto van de drie drinkende wespen op een warme zomerdag in haar achtertuin. Lanting was vol lof over het inzicht, de techniek en het geduld waarmee deze foto gemaakt is. En over de wijze waarop het thema Wereldnatuur is ingevuld. Lanting: ,,De jury hoopt dat deze prachtige foto ook andere fotografen inspireert om toch eens in hun achtertuin te kijken, of in een stadspark of bij een slootje in de buurt. Want als fotograaf moet je wereldnatuur overal kunnen zien, ook in ons kleine Nederland.''

Young Talent Award
De Young Talent Award (12-18 jaar) is gewonnen door de 17-jarige Quinten Bulte uit Dalfsen. Hij legde bij zonsopgang de 'mooiste libellensoort van Nederland' op prachtige wijze vast. Lanting: ,,Ik weet uit eigen ervaring hoe hard je daarvoor moet werken. Je moet erop uit, je moet het juiste licht opzoeken, terwijl er op dat tijdstip nog niet zoveel licht is. Maar de manier waarop de fotograaf zich hier heeft opgesteld, waarbij hij prachtig gebruik maakt van het tegenlicht, maakt deze foto uitzonderlijk mooi.''

Kids Award
De Kids Award voor kinderen (6- 12 jaar) gaat naar de 11-jarige Dyde Walter uit Heemstede. Op vakantie in Tanzania spotte zij tijdens een safari op de rand van de Ngorongorokrater een kudde giraffes, verborgen op een beboste helling. Zij aarzelde geen moment en legde het beeld vast. Daarmee toonde Dyde (11) volgens Lanting dat zij de intuïtie van een natuurfotograaf bezit. ,,Er zijn natuurlijk nogal wat foto's van giraffen, maar juist het verbeelden van een hele groep giraffen die bijna opgaat in een bergachtige omgeving zie je bijna nooit. Dat maakt dit een heel bijzondere foto.''

Publieksprijs
Voor de Publieksprijs brachten maar liefst 11.300 mensen hun stem uit. De fascinerende plaat van een sluipende jaguar kreeg 787 stemmen en kwam daarmee met ruime voorsprong als winnaar uit de bus. Fotografe Cynthia ten Bras (23) maakte het mooie beeld na lang wachten in Dierenpark Emmen. ,, Maar deze foto was het wachten meer dan waard'', aldus Ten Bras.

///EINDE PERSBERICHT///

Voor meer informatie:
WNF
Dylan de Gruijl
Persvoorlichter
Mobiel: 06 - 226 07 633
Email: dgruijl@wwf.nl

Museon
Rob de Winter
communicatiemanager Museon
Mobiel: + 31 6 109 05 384
Email: rdwinter@museon.nl

De WNF-Photo Award is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en het Museon onder voorzitterschap van WNF-ambassadeur Frans Lanting. De vakjury bestond dit jaar naast Frans Lanting uit WNF-ambassadeur André Kuipers, die als een van de weinigen de aarde vanuit de ruimte heeft gefotografeerd, WNF-ambassadeur en presentator Humberto Tan en en Christine van der Swam, directeur van het Museon.
Uit alle inzendingen worden 75 genomineerden geselecteerd; 25 foto's uit elke leeftijdscategorie. Daaruit heeft de vakjury de Kids Award (6 tot 12 jaar), de Young Talent Award (12 tot 18 jaar) en de WNF-Frans Lanting Award (volwassenen vanaf 18 jaar) gekozen. De winnaars ontvangen de WNF-Photo Award, de Canon Powershot-fotocamera en vier kaarten voor een dagje zwemmen in Aqua Mundo van een Center Parcs naar keuze.
Daarnaast kon iedereen vanaf oktober via de sites van de WNF-Frans Lanting Award, WNF-Lifeguard en de WNF-Rangerclub zijn favoriete foto kiezen uit de genomineerden voor de publieksprijs. De winnaar van de publieksprijs krijgt één overnachting in de Jungle Cabana in Center Parcs Het Heijderbos.
De prijswinnaars worden zondag 13 december bekend gemaakt in het Museon in Den Haag, waar alle 75 genomineerde foto's in speciale wanden door middel van duratrans lichtbak dia's worden tentoongesteld.

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Via educatieve en attractieve tentoonstellingen wil het museum met een zo'n breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Het fotowerk in De WNF-Photo Award benadrukt de schoonheid van de aarde. De tentoonstelling zet aan tot nadenken over de verantwoordelijkheid van de mens om zich in te spannen tot het behoud ervan.
Museon
Stadhouderslaan 37
2511 HV Den Haag
www.museon.nl

Museon

plaats:
Den Haag
website:
http://www.museon.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234